Софија Куновска

(31 август 1966, Скопје)

Дипломира актерска игра на  Факултетот за драмски уметности во Скопје (1989). Од 1992 година работи во Драмски театар Скопје, настапувајки и на другите театарски сцени во Р.Македонија. Покрај театарскиот ангажман Куновска е препознатлив актерски лик од телевизиски серијали и филмски остварувања. Од 2010 е советник во Градско Собрание Скопје , а од 2014 година пратеник во Собранието на Р.Македонија.

Селективна театрографија: Девојката (Тетовирани души, 1985); Марта (Кула вавилонска, 1990); Руса/Марина (Чернодрински се враќа дома, 1992); Беба (Грев или шприцер, 1992); Стела (Животот е сон, 1993); Мелстиха (Жени во народното собрание, 1994); Хористка (Ојдипус Тиранос, 1997);  Сара (Диво месо, 2000); Втората жена (Домот на Бернарда Алба,  2004); Елена (Лет во место, 2005); Благуна (Македонска крвава свадба, 2012).

Селективна филмографија: Бушавата азбука (1985); Заминување од Пасквелија (1992);  Збогум на 20тиот век (1998); Одмазда (2001); Волци (2002); Едно од лицата на смртта (2003); Огледало (2004); Средба (2005); 

Мај
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Огласи