Награди

2021

 1. Биљана Драгиќевиќ Пројковска - Награда за најдобар актер за претставата „Кармен“ по текст на Мигел Делибес, во режија на Дејан Пројковски на Фестивалот на монодрамата во Битола - Јуни 2021
 2. Нела Витошевиќ и Викторија Рангелова - Петровска - Награда за драматизација на колажот од раскази на Румена Бужаровска во претставата „Мојот маж“ на МТФ „Војдан Чернодрински“ во Прилеп - Октомври 2021
 3. Наталија Теодосиевска - Награда за главна женска улога во претставата „Мојот маж“ на МТФ „Војдан Чернодрински“ во Прилеп - Октомври 2021
 4. Роза Трајчевска - Ристоска - Награда за костимите во претставата „Мојот маж“ на МТФ „Војдан Чернодрински“ во Прилеп - Октомври 2021
 5. Награда за севкупен уметнички ангажман на авторот и актерите на претставата „Мојот маж“. 

2020

 1. Ѓокица Лукаревски - Награда за животно дело на фестивалот „Гола месечина“

2019

 1. Биљана Драгиќевиќ Пројковска – наградата за најдобра епизодна улога во претстава „Странци“ на 53. МТФ Војдан Чернодрински во Прилеп.

2017

 1. ЈОВИЦА МИХАЈЛОВСКИ
  Награда за главна машка улога за улогата на Шајлок во
  претставата ВЕНЕЦИЈАНСКИ ТРГОВЕЦ во изведба на НУ ДТС на 52 МТФ Војдан Чернодрински – Прилеп

 2. СТЕФАН ВУЈИСИЌ
  Награда за млад актер ‘Трајко Чоревски‘ за улогата на Порција во претставата ВЕНЕЦИЈАНСКИ ТРГОВЕЦ во изведба на НУ ДТС на 52 МТФ Војдан Чернодрински – Прилеп

   

2016

 1. Венко Андоновски – Награда за најдобар оригинален драмски текст за драмскиот текст „Јов“ во изведба на Драмски театар Скопје на 51. МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 2. Владимир Симоновски – Награда за рекламен материјал за претставата „Јов“ во изведба на НУ ДТС на 51. МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 3. Специјална награда за продукциска и сценска функционалност се доделува на ансамблот на НУ ДТС за претставата „Јов“ во изведба на НУ ДТС на 51. МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 4. Сабина Ајрула-Тозија – Награда за животно дело на 51. МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 5. Билјана Драгичевиќ-Пројковска – Награда за женска епизодна улога за улогата на Серафима Илинчина во претставата „Животот е прекрасен„ во изведба на МНТ на 51. МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 6. Иван Ванчо Петрушевски – Државна награда „23 Октомври” во 2016 година за долгогодишни остварувања во областа на културата.
 • Со Орден за заслуги за Македонија, НУ Драмски театар Скопје е одликуван по повод 70 години од основањето и успешното презентирање и негување на македонското и на светското драмско творештво. Орденот го доделува Претседателот на Република Македонија, г. Ѓорге Иванов.

2015

 1. Диме Илиев Награда за актер на годината за 2014 година, доделена од весникот „Дневник“ за улогата на татко во претставата „Човекот кој го изеде светот“ од Нис-Моме Штокман, во режија на Билјана Радиноска, во изведба на НУ ДТС.
 2. Благица Секулоска – Награда за текст за претставата „Безљубни“ во изведба на НУ ДТС на 50. МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 3. Бруно Јовановски – Награда за рекламен материјал за претставата „Безљубни“ во изведба на НУ ДТС на 50. МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 4. Благој Чоревски – Награда за животно дело на 50. МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 5. Мето Јовановски – Награда за животно дело на 50. МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 6. Рубенс Муратовски – Награда за најдобра машка улога на Интернационалниот Театарски Фестивал „Гола месечина“ – Општина Аеродром, Скопје за улогата на Мартин во претставата „Чолак“ во продукција на НУ Драмски театар Скопје.

2014

 1. Зоран Љутков – Награда за најдобра машка улога на Првиот Интернационален Фестивал „Гола Месечина“ – Општина Аеродром за улогата на Цанде во претставата „Солунски патрдии“ од Миле Попоски, во режија на Коле Ангеловски, во продукција на НУ ДТС.
 2. Рубенс Муратовски – Награда за најдобра машка улога на културната манифестација, Фестивалот „Актерот на Европа 2014“ во Ресен за улогата на Велко во претставата „Вејка на ветрот“ од Коле Чашуле, во режија на Ирена Стеријовска, во продукција на Театар Фабрика.
 3. Дејан Лилиќ – Наградата за најдобар актер за ликот на Хамлет во претставата Хамлет, во продукција на НУ Драмски театар Скопје на Меѓународниот театарски фестивал ФИАТ во Подгорица, Црна Гора.
 4. Дејан Пројковски – Наградата за најдобра режија за претставата „Хамлет“, во продукција на НУ Драмски театар од Скопје на Меѓународниот театарски фестивал ФИАТ во Подгорица, Црна Гора.

2013

 1. Диме Илиев – Награда за најдобра машка улога на ИФАД Стоби за улогата на Таткото во „Евридика“.
 2. Драган Спасов – Награда „Петре Прличко“ за животно дело.

2012

 1. Рубенс Муратовски – Награда за најуспешно актерско остварување во 2011 година што ја доделува весникот „Дневник“ за улогата на Агамемнон во „Геноцид 21“.
 2. „Генетика на кучињата“ – Награда за најдобра претстава на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 3. Дејан Пројковски – Награда за најдобра режија на МТФ „Војдан Чернодрински“ за „Генетика на кучињата“.
 4. Билјана Беличанец – Награда за најдобра женска улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Сара во „Генетика на кучињата“.
 5. Дејан Лилиќ – Награда за најдобра машка епизодна улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Леоне во „Генетика на кучињата“.
 6. Јелен Жугиќ – Награда за најдобра женска епизодна улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Ренате во „Генетика на кучињата“.
 7. Бранко Ѓорчев – Награда „Климент Охридски“ за долгогодишни остварувања од областа на културата.

2011

 1. Дејан Лилиќ – Награда за најуспешно актерско остварување за 2010 од весникот „Дневник“ за улогата на „Хамлет“.
 2. Коле Ангеловски – Награда за животно дело на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 3. „Хамлет“ – Награда за најдобра претстава на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 4. Дејан Лилиќ – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Хамлет во„Хамлет“.
 5. Дејан Пројковски – Награда за најдобра режија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Хамлет“.
 6. Владо Ѓоревски – Рафик – Награда за најдобар пропаганден материјал на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Хамлет“.
 7. Јелена Жугиќ – Награда за најдобра женска улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Хекуба во„Геноцид 21“.
 8. Рубенс Муратовски – Награда за најдобра машка улога на ИФАД Стоби за улогата на Агамемнон во „Геноцид 21“.
 9. Јелена Жугиќ – Награда за најдобра женска улога на ИФАД Стоби за Хекуба во „Геноцид 21“.
 10. Владлен Александров – Награда за најдобра режија на ИФАД Стоби за „Геноцид 21“.
 11. „Геноцид 21“ – Гран при за претстава на ИФАД Стоби.
 12. Дејан Лилиќ – Златен глумбал на фестивалот „Глумбал“ – Ниш, Србија за улогата на Хамлет во „Хамлет“.

2010

 1. Билјана Драгичевиќ-Пројковска – Награда за најдобра женска улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Кејт во „Жената како воено поле“.
 2. Дејан Лилиќ – „Златна маска“ на Делта прес.
 3. Дејан Лилиќ – Награда за најдобра машка улога на Интернационалниот фестивал за античка драма во Стоби за улогата на Хамлет во „Хамлет“.
 4. Дејан Пројковски – Награда за најдобра режија на Интернационалниот фестивал за античка драма во Стоби за „Хамлет“.
 5. Дејан Лилиќ – Награда „13 Ноември“ за долгогодишни, особено значајни остварувања од интерес на градот.
 6. Мето Јовановски – Награда „Петре Прличко“ за животно дело.
 7. Петар Темелковски – Награда „Климент Охридски“ за долгогодишни остварувања од областа на културата.

2009

 1. Билјана Беличанец – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Кинегонда во „Кинегонда во Карлаленд“.
 2. Венко Андоновски – Награда за најдобар текст од современ домашен автор на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 3. Тихомир Спировски – Награда за најдобра костимографија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Кинегонда во Карлаленд“.
 4. Бранко Ѓорчев – Награда за најдобра епизодна улога „Димче Трајковски“ на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогите на Кајафа во „Свето срце“ – МНТ и Карла од мостот и гинекологот во „Кинегонда во Карлаленд“ – ДТС.
 5. Ирена Ристиќ – Награда „Ристо Шишков“ на ФКТ „Ристо Шишков“ за улогата на Дора во „Жената како воено поле“.
 6. Дејан Лилиќ – Награда за најдобра машка улога на Интернационалниот фестивал на античка драма во Стоби за улогата на Александар во „Александар“.
 7. Благој Чоревски – Награда „Петре Прличко“ за животно дело.

2008

 1. Мето Јовановски – Награда за најдобра машка улога на фестивалот „Марулиќеви денови“ – Сплит, Р. Хрватска за улогата на Момо во „Комшилук наопаку“.
 2. „Комшилук наопаку“ – Награда од публика за најдобра претстава на „Марулиќеви денови“ – Сплит, Р. Хрватска.
 3. Мето Јовановски – Награда „Ристо Шишков“ на ФКТ „Ристо Шишков“ – Струмица за улогата на Мартин во „Коза или која е Силвија“.
 4. Петар Темелковски – Државна награда „23 Октомври“ за долгогодишни остварувања во областа на науката, културата, образованието, заштитата на државните интереси и промоција на државните приоритети.
 5. Коле Ангеловски – Награда „13 Ноември“ за долгогодишни, особено значајни остварувања од интерес на градот.

2007

 1. „Македонски рулет“ – Награда за најдобра претстава на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 2. Сашо Миленковски – Награда за најдобра режија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Македонски рулет“.
 3. Тихомир Спировски – Награда за најдобра сценографија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Македонски рулет“.
 4. Горан Трајкоски – Награда за најдобра музика на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Македонски рулет“.
 5. „Демонот од Дебармаало“ – Награда за најдобра претстава на „Скупифест“.

2006

 1. „Купидона“ – Награда за најдобра претстава во офф програмата на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 2. Никола Ристановски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Дон Жуан во „Дон Жуан“.
 3. Филип Јовановски – Награда за најдобар пропаганден материјал на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Дон Жуан“.
 4. Никола Ристановски – Златен ловоров венец на МЕСС за улогата на Дон Жуан во „Дон Жуан“ и за улогата на Грит во „Никаде никого нема“.
 5. Мето Јовановски – Награда „Климент Охридски“ за значајни остварувања од областа на културата и уметноста.

2005

 1. Катерина Коцевска – Награда од публиката за најдобро актерско остварување на вечерта за улогата на Илиен во претставата „Брачна игра“ во режија на Љупчо Тозија на XXII „Нушичеви денови“ – Смедерево.
 2. Јовица Михајловски – Награда „Вељко Мариќ“ за најдобра машка улога на Меѓународниот фестивал на мали сцени – Риека, Р. Хрватска за улогата на Лаки во „Друга страна“ – копродукција.
 3. Камка Тоциновски – Награда „Вељко Мариќ“ за најдобра млада актерка на Меѓународниот фестивал на мали сцени – Риека, Р. Хрватска за улогата на Малата во „Друга страна“ – копродукција.
 4. „Лет во место“ – Награда за најдобра претстава во целина на МТФ „Војдан Черносрински“ – Прилеп.
 5. Љупчо Ѓорѓиевски – Награда за најдобра режија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Лет во место“.
 6. Благој Мицевски – Награда за најдобра костимографија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Лет во место“.
 7. Камка Тоциновски – Награда за најдобар млад актер „Трајко Чоревски“ на МТФ „Војдан Чернодриски“ – Прилеп за улогата на Малата во „Друга страна“ – копродукција.
 8. Ирена Ристиќ – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Лили во „Друга страна“ – копродукција.
 9. Дејан Дуковски – Награда за најдобар текст од современ домашен автор на МТФ „Војдан Чернодрински“ за „Друга страна“.
 10. Снежана Стамеска – Награда „Климент Охридски“ за повеќегодишна успешна творечка работа.

2004

 1. Дејан Лилиќ – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогите Човекот со палка и Лени, во претставата „Марисол“.
 2. Марјан Неќак – Награда за најдобра музика на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за претставата „Марисол“.
 3. Марија Пупучевска – Награда за најдобра костимографија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за претставата „Марисол“.
 4. „Домот на Бернарда Алба“ – Статуетка „Климент Охридски“ што ја додели весникот „Нова Македонија“ за најдобра претстава на „Охридско лето“.
 5. Благој Чоревски – Награда „Климент Охридски“ за повеќегодишна успешна творечка работа во областа на културата и уметноста.

2003

 1. Катерина Коцевска – Награда за извонредна актерска двојка во дуодрамата „Брачна игра“ од Едвард Олби, на IV Сеукраински фестивал „Тернопилски вечери“ – Тернопил, Украина.
 2. Благој Чоревски – Награда за извонредна актерска двојка во дуодрамата „Брачна игра“ од Едвард Олби, на IV Сеукраински фестивал „Тернопилски вечери“ – Тернопил, Украина.
 3. Габриела Петрушевска – „Златна маска“ на весникот „Вечер“ за најдобро актерско остварување на „Охридско лето“ за улогата на Тамар во „Јонадаб“.
 4. „Јонадаб“ – Прогласена за најдобар проект од културата според анкетата на весникот „Македонско време“.

2002

 1. Маја Вељковиќ – Награда за епизодна улога „Димче Трајковски“ на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Маре во „Тетовирани души“.
 2. Сашо Тасевски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Цибра во „Тетовирани души“.
 3. „Тетовирани души“ – Награда од редакцијата на „Нова Македонија“ за најдобра претстава на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 4. Јелена Жугиќ – Награда „Златна маска“ на весникот „Вечер“ за најдобра улога на „Охридско лето“ за Абел во „Собрани дела на Шекспир“.
 5. Снежана Стамеска – Награда „11 Октомври“ за 30-годишна плодна актерска дејност и особено значајни остварувања на полето на уметноста од особен интерес за Р. Македонија.

2001

 1. Стево Спасовски – Награда за животно дело на МТФ „Војдан Чернодрински“.
 2. Дејан Лилиќ – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Стефан во „Диво месо“ и за улогата во претставата „Кандид во земјата на чудата“.
 3. Драган Спасов – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Симон во „Диво месо“.
 4. Ирена Ристиќ – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Клаус во „Диво месо“.
 5. „Диво месо“ – Најдобра претстава во целина на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 6. Александар Поповски – Награда за најдобра режија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Диво месо“.
 7. Ангелина Атлагиќ – Награда за најдобра костимографија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Диво месо“.
 8. Кирил Џајковски – Награда за најдобра музика на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Диво месо“.
 9. Венко Андоновски – Награда за најдобар текст од современ македонски автор на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Кандид во земјата на чудата“.
 10. Дејан Лилиќ – „Златна маска“ од весникот „Вечер“ за најдобро актерско остварување на „Охридско лето“ за улогата на Александар Македонски во претставата „Маседоан – Одисеја 2001“.
 11. Петар Темелковски – Награда „Ристо Шишков“ на ФКТ „Ристо Шишков“ за улогата на Одисеј во „Филоктет“.
 12. Мето Јованоски – Награда „11 Октомври“ за особено значајни остварувања од облата на уметноста од особен интерес за Р. Македонија.

2000

 1. Снежана Стамеска – Прогласена за актер на годината според списанието „Екран“ за улогата на Војницева во „Платонов“.
 2. Мајда Тушар – Најдобро реализирана епизодна улога според ревијата „Екран“ за улогата на Мајката во „Роберто Зуко“.
 3. Петар Темелковски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Одисеј во „Филоктет“.
 4. Бранко Ѓорчев – „Златна маска“ на весникот „Вечер“ за најдобро актерско остварување на „Охридско лето“ за улогата на Хендрик Ховген во „Мефисто“.
 5. Билјана Беличанец – Награда за најдобар млад актер на МЕСС за улогата на Ерика Брукнер во „Мефисто“.
 6. Лилјана Велјанова – Награда „13 Ноември“ за највисоки достигнувања во областа на културата и уметноста.
 7. Владимир Ангеловски – Награда „Климент Охридски“.

1999

 1. Ѓорѓи Јолевски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Хамлет во „Хамлет“.
 2. Владо Цветановски – Награда за најдобра режија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за претставата „Хамлет“.
 3. „Хамлет“ – „Златна плакета“ од весникот „Нова Македонија“ за најдобра претстава на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 4. Благој Мицевски – Награда за најдобра сценографија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за претставата „Хамлет“.
 5. Група „Анастасија“ – Награда за најдобра музика на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за претставата „Хамлет“.
 6. Ѓорѓи Јолевски – „Златна маска“ од весникот „Вечер“ за најдобро актерско остварување на Охридско лето за Хамлет во „Хамлет“.
 7. Владимир Ангеловски – Награда „Ристо Шишков“ на ФКТ „Ристо Шишков“ за улогата на постариот брат во „Дунек“.
 8. Димитар Станковски – Награда „11 Октомври“ за животно дело.
 9. Стево Спасовски – Награда „Климент Охридски“ за значајни остварувања во областа на културата, уметноста, образованието, воспитанието и здравството.

1998

 1. Мето Јовановски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Војницки во „Вујко Вања“.
 2. „Вујко Вања“ – „Златна плакета“ од весникот „Нова Македонија“ за најдобро уметничко остварување во целина на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп“.
 3. „Вујко Вања“ – Награда „Климент Охридски“ – општествено признание за особено значајни остварувања во културата и уметноста од интерес на Р. Македонија.
 4. Билјана Драгичевиќ – Најдобар млад актер на годината според ревијата „Екран“.
 5. Дејан Лилиќ – Награда за најдобро одиграна епизодна улога според ревијата „Екран“ за улогата на Бил во претставата „Тхе Ловер“.

1997

 1. Јордан Плевнеш – Награда за најдобар текст од современ македонски автор на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Среќата е нова идеја во Европа“.
 2. Арна Шијак – Награда за најдобар млад актер „Трајко Чоревски“ на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Европа во „Среќата е нова идеја во Европа“.
 3. Љупчо Костантинов – Награда за најдобра музика на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Среќата е нова идеја во Европа“.
 4. Димитар Станковски – Награда „13 Ноември“ за долгогодишни особено значајни остварувања во интерес на градот.
 5. Дејан Лилиќ – Награда за најдобар млад актер според ревијата „Екран“.

1996

 1. Нада Гешоска – Награда за животно дело на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 2. Сабина Ајрула – Актер на годината според ревијата „Екран“ за улогата на Агнеса во претставата „Игранка во времето на Лунаса“.
 3. Благој Чоревски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Трајче во „Ни ќар – ни зијан“ – одбиена.
 4. Ленче Делова – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Трајанка во „Ни ќар – ни зијан“ – одбиена.
 5. Драган Спасов – Награда за улога „Димче Трајковски“ на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Тимчо во „Ни ќар – ни зијан“ – одбиена.
 6. Група „Анастасија“ – Награда за најдобра музика на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Ни ќар – ни зијан“ – одбиена.
 7. Драган Спасов – „Златна маска“ од весникот „Вечер“ за улогата на Моцарт во „Амадеус“ на фестивалот „Охридско лето“.
 8. Сенко Велинов – „Златна маска“ од весникот „Вечер“ за улогата на Салиери во „Амадеус“ на фестивалот „Охридско лето“.
 9. Драган Спасов – Награда „13 Ноември“ за улогите на Моцарт во „Амадеус“ и Розенкранц во „Розенкранц и Гилденстерн се мртви“.
 10. Сабина Ајрула – Награда „Климент Охридски“ за повеќегодишна успешна уметничка работа.
 11. „Амадеус“ – Најдобра претстава прогласена од списанието „Екран“.
 12. „Гардеробер“ – Во потесен избор за најдобра претстава на списанието „Екран“.
 13. „Умри машки“ – Во потесен избор за најдобра претстава на списанието „Екран“.
 14. „Квартет“ – Во потесен избор за најдобра претстава на списанието „Екран“.
 15. Сенко Велинов – Најдобро актерско остварување во театарот според ревијата „Екран“ за улогата на Салиери во „Амадеус“.
 16. Јелена Жугиќ – Награда за најдобар млад актер според ревијата „Екран“ за улогите на Ева во „Умри машки“ и Констанца во „Амадеус“.

1995

 1. „Розенкранц и Гилденсетерн се мртви“ – Награда за претстава во целина на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп“.
 2. Мето Јовановски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Актерот во „Розенкранц и Гилденстерн се мртви“.
 3. Сенко Велинов – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Гилденстерн во „Розенкранц и Гилденстерн се мртви“.
 4. Драган Спасов – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Розенкранц во „Розенкранц и Гилденстерн се мртви“.
 5. Владимир Георгиевски – Награда за најдобра сценографија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Розенкранц и Гилденстерн се мртви“.
 6. Елена Дончева – Награда за најдобра костимографија на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Розенкранц и Гилденстерн се мртви“.
 7. Наташа Милованчев – Награда за најдобар плакат на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Розенкранц и Гилденстерн се мртви“.
 8. Диме Илиев – Награда „Ристо Шишков“ на ФКТ „Ристо Шишков“ за улогата на Ештро во претставата „Од првиот здив“.
 9. Сенко Велинов – Награда „Климент Охридски“ за улогата на Гилденстерн во „Розенкранц и Гилденстерн се мртви“.

1994

 1. Мајда Тушар – Републичка награда „Климент Охридски“.
 2. „Розенкранц и Гилденстерн се мртви“ – Прогласена за најдобра претстава за 1994 година од ревијата „Екран“.
 3. Мето Јовановски – Награда за најдобар актер на 1994 година спред ревијата „Екран“ за улогите на Порфириј Петрович во „Злосторство и казна“ – МНТ и Актерот во „Розенкранц и Гилденстерн се мртви“ – ДТС.
 4. Игор Џамбазов – Награда „Ристо Шишков“ на ФКТ „Ристо Шишков“ за монодрамата „Детски работи“ – изведена на сцената на ДТС.
 5. Драган Спасов – Награда од Уметничкиот совет на ДТС која гласи: Награда за најдобар актер во Драмски театар за 1994 година.

1993

 1. Драган Спасов – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Тони Џанго во претставата „Грев или Шприцер“.
 2. Сенко Велинов – Награда „Ристо Шишков“ на ФКТ „Ристо Шишков“ за улогата во претставата „Емигранти“.

1992

 1. „Чернодрински се враќа дома“ – Награда за најдобра претстава во целина на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 2. „Чернодрински се враќа дома“ – Златна плакета од „Нова Македонија“ за најуспешен севкупен уметнички резултат на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 3. Благој Чоревски – Награда за надобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогите на Агатон во „Нажалена фамилија“ – НТ Велес и Чорбе во „Чернодрински се враќа дома“ – ДТС.
 4. Коле Ангеловски – Награда „11 Октомври“ за животно дело.
 5. Ѓорѓи Јолевски – Награда за најдобро актерско остварување на млад актер според ревијата „Екран“ за улогата на Ариел во „Бура“.

1991

 1. Ѓорѓи Јолевски – Стериина награда за улогите во „Медеја“ – ДТС и „Подземна република“ – Битолски театар.
 2. Вито Тауфер – Вонредна Стериина награда за успешно афирмирање на амбиенталниот театар за претставата „Медеја“.
 3. Драмски театар Скопје – Награда за поставување и успешна изведба на драмскиот текст „Кула вавилонска“ од Собрание на републичката заедница на културата за 1990 г.
 4. Драмски театар Скопје – Повелба на културата за особени постигнувања во развојот и унапредувањето на драмското творештво од општ интерес за Републиката – Собрание на републичката заедница на културата за 1990 г.
 5. Драган Спасов – Награда за најдобар млад актер за улогата на Ѓоре Пиже во претставата „Не сега драга, најдобро е попладне“.

1990

 1. „Кула вавилонска“ – Награда за најдобро уметничко остварување во целина на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 2. Горан Стефановски – Награда за најдобар текст од македонски современ автор на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 3. Лилјана Богоевиќ – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Рина во „Кула вавилонска“.
 4. „Кула вавилонска“ – Стериина награда за најдобра претстава во целина.
 5. Слободан Унковски – Стериина награда за режија на претставата „Кула вавилонска“.
 6. Жанина Мирчевска – Награда за стимулирање на домашното драмско творештво од РЗК за „Шуаби ап“.
 7. Марина Чутрурило – Стериина награда за сценографија за „Кула вавилонска“.
 8. Драмски театар Скопје – Награда за најчест гостин на Стериино позорје – Нови Сад од Туристичкиот сојуз на Нови Сад.
 9. Ненад Стојановски – Златен медал со ликот на Љубиша Јовановиќ на Театарските свечености во Шабац за улогата на Дамјан во „Кула вавилонска“.
 10. Драмски театар Скопје – Награда „13 Ноември“ по повод претставата „Кула вавилонска“.
 11. Бранко Ѓорчев – Најдобар млад актер според ревијата „Екран“ за улогата во претставата „Спасени“.
 12. Љиљана Богоевиќ-Јовановски – Артист на годината според жирито на редакцијата „Екран“ за улогата на Рина во „Кула вавилонска“.

1989

 1. Ванчо Петрушевски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Јанко Савски во „Собирен центар“.
 2. Снежана Михајловиќ – Награда за најдобро епизодно актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински “ – Прилеп за улогата на Фурнаџиката во „Собирен центар“.
 3. Снежана Стамеска – Стериина награда за улогата на Мица во „Сили во воздухот“.
 4. Ненад Стојановски – Награда од списанието „Дневника“ за улогата на Миле во „Сили во воздухот“, Стериино позрје – Нови Сад“.
 5. Благој Чоревски – Награда за најдобра епизодна улога од списанието „Вечерње новости“ за улогата на Благоја во „Сили во воздухот“, Стериино позорје – Нови Сад.
 6. Небојша Ромчевиќ – Награда од Стерииниот град Вршац за современа комедија за текстот „Сили во воздухот“.

1988

 1. Петар Темелковски – Златен венец на МЕСС за улогата на Макс во „Стапица“.
 2. Стево Спасовски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Саво во „Клаустрофобична комедија“.
 3. Стево Спасовски – Артист на годината според анкетата на „Екран“ за улогата на Саво во „Клаустрофобична комедија“ од Душан Ковачевиќ во режија на Димитар Станковски.
 4. „Клаустрофобична комедија“ – Една од петте најдобри претстави во 1988 година според ревијата „Екран“.

1987

 1. Петар Темелковски – Стериина награда за улогата на Максим Бродски во „Р“.
 2. Мето Јовановски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Цибра во „Тетовирани души“.
 3. Стево Спасовски – Награда за епизодно актерско остварување „Димче Трајковски“ на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Стрезо во „Тетовирани души“.
 4. Ненад Милосављевиќ – Награда за најдобра епизода на Стериино позорје – Нови Сад од списанието „Вечерње новости“ за улогата на Пожарникарот во „Р“.

1986

 1. „Викенд на мртовци“ – Златна плакета на „Нова Македонија“ за најуспешен уметнички резултат на МТФ „Војдан Чернодриски“ – Прилеп.
 2. Снежана Михајловиќ – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Таца во „Викенд на мртовци“.
 3. Димче Мешковски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Тасе во „Викенд на мртовци“.
 4. Снежана Стамеска – Артист на годината според анкетата на „Екран“ за улогата на Зоја во „Зојкин стан“.

1985

 1. Мето Јовановски – Златен ловоров венец за улогата во „Карамазови“ на МЕСС.
 2. Катерина Коцевска – Награда на Сојузот на социјалистичка младина на Југославија за најдобар млад актер на МЕСС за улогата во „Карамазови“.
 3. Ванчо Петрушевски – Награда за најдобра епизодна улога „Димче Трајковски“ за улогата во „Дупло дно“.
 4. Паоло Маџели – Награда „Бојан Ступица“ што ја доделува Здружението на драмски уметници на СР Србија за режија на претставата „Карамазови“.
 5. Горан Стефановски – Награда за најдобар текст на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 6. Нада Гешоска – Златна колајна на Фестивалот за монодрама и пантомима – Земун за монодрамата „Учителката“.
 7. Ненад Стојановски – Награда „11 Октомври“ за „Дупло дно“.
 8. Руиш Кадриова – Награда Седум секретари на СКОЈ за улогата на Невена во „ЈУ антитеза“.

1984

 1. Милица Стојанова – Стериина награда за улогата на Параскева во „Дупло дно“.
 2. Силвија Стојановска – Награда на Сојузот на социјалистичка младина на Војводина за млад актер на Стериино позорје за улогата на Кристина во „Дупло дно“.
 3. Динка Јеричевиќ – Стериина награда за сценографија за „Дупло дно“.
 4. „Карамазови“ – Мермерна статуетка за претстава во целина на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 5. Мето Јовановски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп во „Карамазови“.
 6. Мите Грозданов – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп во „Карамазови“.
 7. Катерина Коцевска – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп во „Карамазови“.
 8. Ѓокица Лукаревски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп во „Карамазови“.
 9. Силвија Стојановска – Специјална награда за млад актер на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп во „Карамазови“.
 10. Милица Стојанова – Награда „11 Октомври“.

1983

 1. Ацо Ѓорчев – Златен венец на МЕСС за улогата на Борис во „Хај-Фај“.
 2. Ацо Ѓорчев – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за уогата на Борис во „Хај-Фај“.
 3. Ацо Ѓорчев – Награда „11 Октомври“ за улогата на Борис во „Хај-Фај“.
 4. Катерина Коцевска – Награда на Сојузот на социјалистичка младина на Македонија за улогата во „Хај-Фај“.
 5. Стево Спасовски – Награда „11 Октомври“ за улогата на Владан Хаџиславковиќ во „Косанчиќев венец“.

1982

 1. „Еригон“ – Вонредна Стреиина награда за претстава во целина.
 2. Драмски театар Скопје – Плакета за најчест гостин на Стериино позорје, Нови Сад.
 3. Мери Бошкова – Стериина награда за улога во „Еригон“.
 4. Мето Јовановски – Златен ловоров венец на МЕСС за улога во „Еригон“.
 5. „Еригон“ – Златна маска на критиката на МЕСС.
 6. Јордан Плевнеш – Награда за текст првенец од списанието „Позориште“ на МЕСС.
 7. Милица Стојанова – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улога во „Еригон“ – Малина.
 8. Мето Јовановски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата во „Еригон“.
 9. „Еригон“ – Статуетка на божицата Талија за најдобра претстава на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.
 10. Нада Гешоска – Награда „11 Октомври“.
 11. Петар Темелковски – Награда „13 Ноември“.
 12. Стево Спасовски – Артист на годината според анкетата на „Екран“.

1981

 1. Милица Стојанова – Награда „13 Ноември“ за улогата во „Партија реми“.
 2. Љубиша Георгиевски – Награда „11 Октомври“ за режија на „Дон Жуан“.
 3. Крум Стојанов – Награда „11 Октомври“ за животно дело.
 4. Ненад Стојановски – Награда за најдобар млад актер на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата во „Бркотница“.
 5. Ненад Стојановски – Награда на „Млад борец“ за улогата на Козаков во „Бркотница“.
 6. Ненад Милосављевиќ – Награда за епизодна улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата во „Бркотница“.
 7. Милица Стојанова – Награда за артист на годината според анкетата на „Екран“.

1980

 1. „Диво месо“ – Стериина награда за претстава во целина.
 2. Горан Стефановски – Стериина награда за оригинален драмски текст.
 3. Слободан Унковски – Вонредна Стериина награда за режија за „Диво месо“.
 4. Благој Чоревски – Стериина награда за најдобра улога во „Диво месо“ – Стеван Андреевиќ.
 5. Мета Хочевар – Стериина награда за сценографија за „Диво месо“.
 6. Елена Дончева – Стериина награда за костими за „Диво месо“.
 7. Слободан Унковски – Стериина награда за пронаоѓање на оригинални режисерски решенија во „Диво месо“.
 8. „Диво месо“ – Награда од тркалезната маса на критиката на Стериино позорје.
 9. Ненад Стојановски – Награда од Покраинската конференција на Сојузот на социјалистичката младина на Војводина што ја доделува „Глас омладине“ за остварување на млад уметник на Стериино позорје за улогата во „Диво месо“ – Андреја Андеевиќ.
 10. „Диво месо“ – Најдобра претстава на VIII Гавелини вечери во Загреб.
 11. Крум Стојанов – Златен медал „Љубиша Јовановиќ“ – Шабац за улогата во „Диво месо“.
 12. Горан Стефановски – Награда „11 Октомври“ за „Диво месо“.
 13. Мето Јовановски – Награда „13 Ноември“ за улогата во „Диво месо“ – Симон Андреевиќ.
 14. Благој Чоревски – Награда „11 Октомври“ за улогата во „Диво месо“ – Стеван Андреевиќ.
 15. Драмски театар Скопје – Награда „Климент Охридски“.
 16. Гоце Тодоровски – Награда за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрнски“, Прилеп за улогата на Цанде во „Солунски патрдии“.
 17. Благој Чоревски – Награда за најпопуларно филмско и ТВ лице на весникот „Вечер“.

1979

 1. Мајда Тушар – Најдобра женска улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за „Ослободување на Скопје“.
 2. „Ослободување на Скопје“ – Златен венец на МЕСС за претстава во целина.
 3. Слободан Унковски – Златен венец за режија на МЕСС за „Ослободување на Скопје“.
 4. Снежана Стамеска – Златен венец за најдобра улога на МЕСС за Лица во „Ослободување на Скопје“.
 5. Никола Младенов – Награда од ЦК на младина за најдобар млад актер во „Ослободување на Скопје“.
 6. „Ослободување на Скопје“ – Златна маска од весникот „Одјек“ – МЕСС.
 7. „Ослободување на Скопје“ – Статуетка за „Заедништво“ од весникот „Одјек“ – МЕСС.
 8. „Ослободување на Скопје“ – Статуетка на Талија на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп.
 9. Слободан Унковски – Награда „11 Октомври“.
 10. Владимир Ангеловски – Награда „13 Ноември“.

1978

 1. Мајда Тушар – Артист на годината според анкетата на „Екран“.
 2. Драмски театар Скопје – Награда „Бранко Гавела“ за исклучителен придонес во унапредувањето на современата југословенска драма – од Конференцијата на драмски автори.
 3. Ленче Делова – Награда „13 Ноември“ за учество во „Хамлет“ како Офелија.

1977

 1. Ацо Јовановски – Награда „11 Октомври“.
 2. Ацо Јовановски – Артист на годината според анкетата на „Екран“.

1976

 1. Крум Стојанов – Награда „11 Октомври“.

1975

 1. Ѓорѓи Здравев – Стериина награда за костими за „Јане Задрогаз“.
 2. „Јане Задрогаз“ – Награда на тркалезната маса на критиката на Стериино позорје за најдобра претстава во целина.
 3. Тодорка Кондова – Награда за учество во претставата „Јане Задрогаз“ од уредништвото на „Дневник“ – Нови Сад/Стериино позорје.
 4. Слободан Унковски – Награда од „Трибина младих“ за млад театарски работник/Стериино позорје.
 5. Горан Стефановски – Награда од Книжевна младина на Војводина за млад писател „Јане Задрогаз“/Стериино позорје.
 6. Ѓорѓи Здравев – Награда од претпријатието за женска конфекција „Новитет“ за најдобро креирани костими „Јане Задрогаз“/Стериино позорје.
 7. Владимир Георгиев – Награда од индустријата за бои и лакови „Дуга“, Белград за сценограф „Јане Задрогаз“/Стериино позорје.
 8. Слободан Унковски – Награда „13 Ноември“.
 9. Ацо Ѓорчев – Награда „13 Ноември“.
 10. Драмски театар Скопје – Награда „11 Октомври“.

1973

 1. Милица Стојанова – Артист на годината според анкетата на „Екран“.
Јули
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Огласи