А

 1. Aнтигона - Андрзеј Бонарски
 2. Артуро Уи - Бертолт Брехт
 3. Ахил и девица - Артур Мариа Свинарски
 4. Арсеник и стара тантела - Јозеф Ото Кеселринг
 5. Ангели во Америка - Тони Кушнер
 6. Александар Велики - Жан Расин
 7. Афоризми 2 - Гашев
 8. Адам и Ева – Б. Ѓузел
 9. Авантурите на Понг и Луси - Симе Илиев
 10. Автобиографија – Б. Нушич
 11. Апокалиптична комедија – Томислав Османли
 12. Антигона - Доминик Смоле
 13. Автобус - Станислав Стратиев
 14. Арлекин, слуга на двајца господари - Карло Голдони
 15. Апокалипса - Б. Ѓузел
 16. Ало, будење - З. Хаџиманов
 17. Амадеус - Питер Шефер
 18. Underground - Христо Бојчев
 19. Арсеник и стара тантела - Јозеф Ото Кеселинг
 20. Архелаос или Еврипид се враќа на Балканот - Јордан Плевнеш
 21. Ацо Ѓорчев (актерска легенда)
 22. Австралискиот монах - Васко Ѓоргиевски
 23. Антички календари - Лидија Ковачева
 24. Античка и македонска њпска поезија - Витомир Митевски
 25. Алманах на Р. М. - Спасе  Мирчески (хронологија 1998 - 2001 год.)

Б

 1. Бркотници - Лев Биринскиј
 2. Брачен плеј - оф - Е.А.
 3. Бепче или женице шта хочеш за ручак? - Фелисијан Марсо
 4. Брачна игра - Едвард Олби
 5. Банкрот - Аалександар Островски
 6. Бесови - Албер Ками
 7. Балада за Ојленшпигел - Гинтер Вајзенбор
 8. Будење пролеча - Франк Ведекинд
 9. Баухаус - Слободан Шнајдер
 10. Бепи и Сеп - Франц К. Крец
 11. Библијата (Стар завет)
 12. Баал – Бертол Брехт
 13. Богомилска балада– Ѓурчинов
 14. Бик, Блед– Душан Јованович
 15. Балада за лузитанското страшило – П. Вајс
 16. Богонемили – Петре М. Андреевски
 17. Бумеранг – Т. Арсовски
 18. Брод са зеленом брадом - Мајо Ѓурович
 19. Бабината нова облека– Марко Јаков
 20. Будење – Ката Мисиркова Руменова
 21. Балканот не е мртов – Дејан Дуковски
 22. Болен Дојчин - Ѓорги Сталев
 23. Бркотија или суматоха – Лев Бирински
 24. Бира – Шекспир
 25. Без третман – Милан Бегович
 26. Будење на пролетта - Франк Ведекинд
 27. Безљубни - Б.Секуловски
 28. Библиотекарка - Мирко С. Марковиќ
 29. Бубамара на зрно калинка / 50 години Конкурс за краток расказ /
 30. Будење на кристалите - Матеја Матевски
 31. Балетска драматургија - Соња Здравкова - Џепароска

В

 1. Вообразениот болен - Молиер
 2. Веселата смрт - Николај Евреинов
 3. Ветер во гранките на сасафра - Рене де Обалдија
 4. Враќање дома - Харолд Пинтер
 5. Велики вук - Х. Милер
 6. Васа Железнова - Горки
 7. Војцек - Бихнер
 8. Виктор или деца на власт - Роже Витрак
 9. Вечните момчиња - Сајмон
 10. Венецијанскиот трговец - Вилијам Шекспир
 11. Василиса Прекрасна – Русомир Богдановски
 12. Вежбање ординација – Јелена Влаткович
 13. Волшебното џуџе или Каспер Спасител – Ана Мари Фербер
 14. Врата коже – Урош Ковачевич
 15. Ваташка трагедија – С. Дуковски
 16. Вертиго - Миодраг Мицев
 17. Вјетар разноси, вјетар и доноси – Радован Марушич
 18. Владимир и косара – Стефан Таневски
 19. Вазна од порцелан – Југослав Петровски
 20. Викенд мртваца – Миле Поповски
 21. Вистински настан – Блаже Миневски
 22. Веселите жени од Виндзор – Д.Михајловски
 23. Војцег - Георг Бихнер
 24. Велика ауто трка - Фејдо
 25. Вози Мишко – Игор Ќулафковски
 26. Велико путовање – Иво Врешан
 27. Вдиши среќа - издиши страв - Сузана Турунџиева
 28. Воинот и Маргарита - Стојан Кочов
 29. Времено и трајно - Јован Стрезовски
 30. Визија за локвата и вињари - Иван Чаповски

Г

 1. Гледна точка - Василиј Шукшин
 2. Галеб - Чехов
 3. Гавран - Карло Гоци
 4. Генетика на кучињата - Венко Андоновски
 5. Гроф Миливој – Ристо Крле
 6. Гуливер во Куманово – Јозеф Пер
 7. Грдиот нарцис – Томе Арсоски
 8. Грев или шприцер – Сашко Насев
 9. Глас од визбата – Стојан Милошевски
 10. Гобер и други драми – Роналд Харбуд
 11. Грејс период – Димитрија Одманли
 12. Грдко - Љубиша Ѓокич
 13. Г- дур - Тамара Јолевска - Попов
 14. Голгота на мојата чета - Коле Рошев
 15. Градинар пустина - Божин Павловски

Д

 1. Домот на Бернарда Алба - Иван Ивановски
 2. Дракула - Балдерстон
 3. Држава на револуцијата - Роберт Болт
 4. Двајца на клацкалка - В. Гибсон
 5. Дом - Дејвид Стори
 6. Дон Жуан - Молиер
 7. Две ведра вода - Ада Греидануеа
 8. Демонот од Дебар Маало - Горан Стефановски
 9. Догодина во исто време - Бернард Слејд
 10. Дедо Мраз во розово - Викторија Рангелова
 11. Диво месо - Горан Стефановски
 12. Долгиот живот на вилинското коњче - Ристо Г.Јацев
 13. Двадесет година доцние - Игнак Каменик
 14. Док киша пада - Душан Горенчевски
 15. Друга страна- Д. Дуковски
 16. Доксевци - С.Дуковски
 17. До последнјег шаха - Љубиша Ѓокич
 18. Доживувањата на храбриот шивач - Егон Гинтер
 19. Детективи - Јовановска
 20. Дванаесет мјесеци - С. Маршак
 21. Дервиш и смрт - Меша Селимовиќ
 22. Долу влада - Сашко Насев
 23. Две ведра вода - А.Грејданус
 24. Ден на злото - С.Ивановски
 25. Дона Хуана - Анка Виздеј
 26. Дарко Спиди Гонзалез и Дедо Мраз - Т.Арсовски
 27. Дедо Мраз И Феферона - Т.Арсовски
 28. Дојде Дедо Мраз-Ненад Вујадиновиќ
 29. Дијалог у мочвари - Маргарет Јоргинар
 30. Дејство на Гама зраците врз сомнобулните невени - Пол Зиндел
 31. Далај мама - Љубиша Георгиевски
 32. Драмски театар 30 години
 33. Драми - Катерина Момева
 34. Дарагаја - Лидија Јеремиќ
 35. Дождот - Цане Андреевски
 36. Далечен сон - Панде Манојлов
 37. Двоглед - Весна Мундишевска Велјановска
 38. Двонасочна релација театар - публика - Трајче Кацаров
 39. Дрвени сандук Томаса Вулфа - Данило Киш
 40. Диваделна нитра септ 21-26-1012
 41. До ре ми фа соле
 42. Драмски театар Скопје (1946 - 1986)
 43. Драмски театар Скопје (1946 - 1996)
 44. Драмски театар Скопје (1965 - 1980)
 45. Дванаесет меѓународни фестивал глумца Никсич 2015

Ѓ

 1. Ѓаволи и педери - Југослав Петровски
 2. Ѓубре - Благоја Ристевски

Е

 1. Егор Буличов и другите - Максим Горки
 2. Ексуријал - Миша Гелдерот
 3. Еригон - Плевнеш
 4. Експеранца - Жанина Мирчевска
 5. Еразмо Ротердамски - Данило Коцевски
 6. Елка кај Иванови- А.Веденски
 7. Европа - Дејвид Грејг
 8. Европа - Рене Калиски
 9. Евримен - Г.Стефановски
 10. Евридика - Сара Рул

З

 1. Закопаното дете - Сам Шепард
 2. Зојкиниот стан - Атанасјевич Булгаков
 3. Зрното грашок и принцезата - Атанас Илков
 4. Земја и народ - Антим Костов
 5. Златен пресек - Катица Ќулавкова
 6. Зборигами - Зорица Петкоска
 7. Засекогаш твој - Даниел Глатауер
 8. Зора во сликата - Петре Димовски
 9. Збор за зборот - Златко Жоглев, Даниела Андоновска - Трајковска , Гордана Стојаноска.

И

 1. Игранка во времето на Лунаса - Брајан Фрил
 2. Ивона, Бургундска Кнегинја- Витолд Гомбрович
 3. Игор Бауерсима - Оливер Мицевски
 4. Игранка во времето на Лунаса - Брајна Фрил
 5. Исповед на Лудиот - Гогољ
 6. Игра - Владимир Костов
 7. Или удри или умри- Т. Арсовски
 8. Идиотски приказни - Ксенија Николова
 9. Илинденски истории - Илија Сланштанец

Ј

 1. Јунак од западните страни - Џон Миленгтон Синг
 2. Јас сум човек - Александар Санин
 3. Ју- Оља Мухина
 4. Јонадаб - Петер Шефер
 5. Јанезадрогаз - Г.Стефановски
 6. Ју Антитеза - Ј.Плевнеш
 7. Јадигар - Васе Манчев
 8. Јованка Орлеанка - Љ.Георгиевски
 9. Јов - В.Андоновски
 10. Јавна кривична пријава - Миле Неделковски
 11. Јавнопис - Гане Тодоровски
 12. Јас сум љубов - Илина Ведран
 13. Јад - Трајче Кацаров

К

 1. Крвава Свадба - Фредерико Гарсија Лорка
 2. Когато трендафилите танцуват - Валери Петров
 3. Комшилук на глава - Нина Митрович
 4. Кавкаски круг со креда - Бертолд Брехт
 5. Како се станува цар - Афродита Кирјаковка
 6. Коприварник - Љ.Силјановски, Карадак
 7. Како че се ово живјети - А.Вилетиќ
 8. Кради помалку - Гане Тодоровски
 9. Клаустрофобична комедија - Д.Ковачевиќ
 10. Керубин - Славко Јаневски
 11. Крај викенда - Капар
 12. Клада - Симон Дракул
 13. Кумови - Ангеловски
 14. Казабалкан - Г.Стефановски
 15. Кралство на кривите огледала - В.Губарев
 16. Кандид во земјата на чудата - В.Андоновски
 17. Кино Љубов - Јани Бојаџи
 18. Косанчичев венец - Слободан Селениќ
 19. Круг и во кругот точка - Ѓорѓи Сталев
 20. Кула Вавилонска - Г.Стефановски
 21. Колоквиум - В.Плавевски
 22. Каин Јавел - Искра Стојчевска
 23. Купидона- С. Јанаќиевиќ
 24. Кутрите мали хрчки - Гордан Михиќ
 25. Карипски манастир - К.Чашуле
 26. Капетанот Џон Пиплфокс - Душан Радовиќ
 27. Каролина Нојбер - Н.Ромчевиќ
 28. Кутрата наша земја - Кларк Бобрик
 29. Камерна музика - Артур Копид
 30. Крајот на атлас - Жанина Мирчевска
 31. Киклоп - Еврипид
 32. Карамазови - Душан Јовановиќ
 33. Ќе платиш ти со друго - Гулевиќ
 34. Кристофер Колумбо - М.Крлежа
 35. Културен живот 2014
 36. Ковчег со време - Лилјана Мазова
 37. Како сламена птица ме следи - Хасан Зактан
 38. Копаничарот - Димитар Станишев
 39. Калина - Петре Наковски
 40. Козметика на непријателот - Амели Нотомб
 41. Крв на еукалиптусот - Иван Чаповски
 42. Книга за џинот - Гане Тодоровски
 43. Креација и интерпретација - Ефтим Клетников
 44. Културен живот 2007

М

 1. Марисол - Хозе Ривера
 2. Мариана Пинеда - Лорка
 3. Мемоарите На Сара Бернар - Џон Марел
 4. Матуранти - Жозе - Андре Лакур
 5. Мртве душе - Гогољ
 6. Мајка храброст и нена деца - Б. Брехт
 7. Меморандум - Вацлав Хавел
 8. Медеја - Дане Зајц
 9. Моја черчица - Тадеуш Ружевич
 10. Македонска крвава свадба - Марјан Неќак и Сташа Зуровац
 11. Машина за терор - Миодраг Илич
 12. Нутасти Братје – Матјаж Кеметс
 13. Мојсије – Жарко Јованович
 14. Македонски рулет – Љубиша Георгиевски
 15. Маме му ебам кој прв почна –Дејан Дуковски
 16. Момчето и гулабот – Славко Диневски
 17. Монодрами – Јордан Поповски
 18. Магбет – Шекспир
 19. Мала тезга за стари кловнови – Матеи Висниек
 20. Мјузикл – Љубимир Бранѓолица
 21. Мачка на вжештен лимен покрив – Тенеси Вилијамс
 22. Македонизмот и фаустизмот – Младен Србиновски
 23. Мајот подведувач - Самоил Дуковски
 24. Монографија на Бранко Ѓорчев (1962 - 2013) - Лилјана Мазова
 25. Милица Стојанова (биографија)
 26. Мемоарите на една млечка - Блаже Миневски
 27. Мислиш создаваш тоа дејствува - Џејмс Ален
 28. Македонска книжевност во 19 и 20 век - Томислав Тодоровски
 29. Мојот круг - Мите Шкрековски
 30. Молитва за Македонија - Раде Силјан
 31. Макар уште еднаш - Ксенија Николова
 32. Моќта на театарот - Љубиша Николовски - Биш
 33. Мојот театар - Ристо Стефановски
 34. Малечката - Сема Али
 35. Мите ... сцена, живот - Борче Грозданов

Л

 1. Лице и опачина - Јордан Радичков
 2. Лопови - Д.Горенчевски
 3. Луди дан у лудоландии - Мирјана Булјан
 4. Луѓе и гулаби - Ирфан Бејур
 5. Ловачка прича - Стефан Пешиќ
 6. Љубовници и некролози - Б.Пендовски
 7. Љубовникот - Харолд Пинтер
 8. Љубовта на Перлепин и Белиса - Лорка
 9. Лимонада Џо – Јержи Бердичка
 10. Лавот го боли заб
 11. Лолита – Владимир Набоков
 12. Long Play – Горан Стефановски
 13. Ладало- Карло Голдони
 14. Лет во место – Горан Стефановски
 15. Лични огласи – Блатислав Димитров
 16. Лулка - Блаже Миневски
 17. Лисистрата
 18. Летни дан – Славомир Мрожек
 19. Лице И опашка – Јордан Радичко
 20. Лицето ни ги открива болестите (патофизиогномија) - Курт Тепервајн
 21. Лексикон на личните имиња - Амели Нотамб
 22. Лична библиотека - Јелена Лужина
 23. Летопис на македонската драма (1997 - 2005) и театарот на Македонија    (1958 - 1976) - Ристо Стефановски

Н

 1. Не сега драга најдобро е попладне - Реј Куни
 2. Нежна птица младости - Тенеси Вилијамс
 3. На отворен пат - Стив Тесич
 4. Нашите драги деца - Никола Манкарии
 5. Нирвана - Константин Илиев
 6. На Свијакот –Сотир Гулески
 7. Нарцис - Цане Здравковски
 8. Непослушни деца - Т.С
 9. Ни ќар ни зијан - Братислав Димитров
 10. Невољите на кралот Шушулеменко - К.Дораковски
 11. Најкоглемиот подвиг на витезот Сукало - Роберт Болт
 12. Никогаш касно-Лаки Борис
 13. Нечиста крв - Б.Станковиќ
 14. Нит је отац Бог, нит је син Анѓео - З.Остоич
 15. Народен пратеник - Нушиќ
 16. На крепоста чувари - М.Неделковски
 17. Ноќ спроти Свети Василиј - Русомир Богдановски
 18. Нема да верувате што ми се случи вечерва - Ненад Вујадиновиќ
 19. Не сега драга - Реј Куни
 20. На отворен пат - Стив Тешиќ
 21. Неземска вечер - Кољад
 22. Не могу да платим и нечу да платим - Дарио Фо
 23. Нежна птица младости - Тенеси Вилијамс
 24. Непокор
 25. Не сакам да умирам полека-Бранко Пендовски
 26. Најновата македонска драма ( конкурс за откуп на драмски текстови 2015/ 2016 ) - Јелена Лужина
 27. Нудизам - Александар Станкоски
 28. Новиот ракопис на Птоломеј - Додека сонцето изгрее на запад - Константин Дораковски
 29. Нежниот бунтовник - Паскал Гелевски
 30. Над тагата - Добре Тодоровски

О

 1. О дивни дани - С. Бекет
 2. Опера за три гроша - Бертолд Брехт
 3. Оскар - Клод Маније
 4. Одбраната и смртта на Сократ - Платон
 5. Опсадно станје - Камиј
 6. Одбрани драми - Тунџер Џуџенолу
 7. Обзирни се гневно - Озборн
 8. Оружјето и човекот-Бернард Шо
 9. Ојдипус Тиранос - Софоклеус
 10. Ослободувањето на Скопје - Душан Ковачевиќ
 11. Ова не е американски филм
 12. Облачна исповед-Томислав Османли
 13. Од првиот здив - Ј.Петровски
 14. Опера за три гроша - Брехт
 15. Око - Викторија Рангелова
 16. Отров против Тафтабитите - Гулевиќ
 17. Огнени Јазици
 18. О, тоа сте вие господине памук - Трајче Кацаров
 19. Отворена книга - Раде Силјан
 20. Од изгрев до залез - Стојан Тарапуза

П

 1. Падот на невиноста - Василиј Сигарев
 2. Пресоблекувална - Дејвид Стори
 3. Пекински Људи - Виљем Саројан
 4. Подземниот - Христо Бојчев
 5. Поручникот од Инишмор - Мартин Мек Донах
 6. Просјачка опера - Васлав Хавел
 7. Партија шах - Станислав Гроховјак
 8. Пантаглез - Мишел Д Гелдерод
 9. Парастос за шампионот - Јулија Најдан
 10. Посебен задаток - Сергеј Михајлов
 11. Прича из западног кварта - А. Лорентс
 12. Панаѓур - Жилбер Леотје
 13. Пари - Слободан Деспотовски
 14. 2012 - Последните Македонци
 15. Педаче - Љубиша Ѓокич
 16. Патенталие и тентелина - Русомир Богдановски
 17. Партитура за еден Мирон - Чашуле
 18. Принцип - Д.Андриќ
 19. 500 Када-Гордан Михиќ
 20. Патувачкиот театар Топаловиќ - Љ.Симовиќ
 21. Планета на дембелите - Ристо Давчевски
 22. Поражени - Галип Омербашиќ
 23. Поручникот од Инишмор - Мартин Мек Донах
 24. Пештера - М.Неделковски
 25. Преспански круг со црвена боја - К.Божев
 26. Пеперуга - М.Неделковски
 27. Пантаглес - Мишел Де Гелдерот
 28. Прјеседнице - Вернер Шваб
 29. Полнети тиквички - Сања Домазет
 30. Платонов - Чехов
 31. Принц - Небојша Ромчевиќ
 32. Персијски јоргован - Н.Колјада
 33. Прости дарови од волшебни земји - Карма Ибзен
 34. Праведните не закусват петак-Кориј Дачев
 35. Приказна за изгубениот нос-Данило Коцевски
 36. Поблиску-Марбер
 37. Подбивно Среќо Моја - Чехов
 38. Прозорец што гледа на улица - К.Неделковски
 39. Птичиче - Филип Шовагович
 40. Прилози кон историјата на македонската архитектура - Вангел Божиноски
 41. Подарок - Спенсер Џонсон
 42. Поносница - Вера Симовска
 43. Подбишега од која ви се ... плаче! Толковник - Мирослав К. Пендароски
 44. Потполковникот - Димитар Пандев
 45. Погрешен човек - Христо Петрески
 46. Предностите на еден молец - Стивен Чбоски
 47. Поезија - Федерико Гарциа Лорца
 48. Проса - Алианза Едиториал
 49. Пориви - Борче Грозданов
 50. Позориште зетски дома 1884 - 1896 - Лука И. Милунович
 51. Позоришна критика у црногорској периодици 1884 -1916 хрестоманија
 52. Проект Чернодрински - Јелена Лужина
 53. Последните акорди на тишината - Братислав Димитров

Р

 1. Роденден - Харолд Пинтер
 2. Ромул Велики - Ф. Диремант
 3. Рацин-Б.Вишински
 4. Ратни Ожиљци-Миодраг Златиќ
 5. Реквием За Дрога И Политикама-Булаит
 6. Ревизор-Гогољ-2
 7. Рекламна Бајка-Русомир Богдановски
 8. Раѓачка-С.Дуковски
 9. Работници-Ката Мисиркова Руменова
 10. Рог-Стефан Таневски
 11. Рарибски Министер-Чашуле
 12. 10 . Р- Плевнеш-2
 13. Роберто Зуко-Колтес-3
 14. Ромео И Јулија-Ристо Билбиловски
 15. Ритуалот и драмата - Катерина П. Кузманова
 16. Персонал футуризам - Иванка Апостолова
 17. Рогот на љубовта - Божин Павловски
 18. Режисери и актери - Самоил Дуковски

С

 1. Стремеж - Христо Бојчев
 2. Случај у вишију - Артур Милер
 3. Скамполо - Дарио Никодеми
 4. Свет мора - Алдо Николај
 5. Сара и крик јастога - Јон Мурела
 6. Судно оро на иконите - Ефкан
 7. Среќен пат - Виктор Розов
 8. Сојуз на лажните светци - Михаил Булгаков
 9. Салома - Вајлд
 10. Страшни суд - В. Шкваркин
 11. Стари времиња - Харолд Пинтер
 12. Сречни дани - Клод Андре Пиже
 13. Сирано де Бержерак - Едмонд Ростан
 14. Сите лица на Петре М. Андрееевски
 15. Секс, дрога и рокенрол
 16. Светица - Павлина Клинкар
 17. Самецот - Сашо Кокаланов
 18. Славниот Мегдаѓија – Русомир Богдановки
 19. Собирен Центар - Д.Ковачевиќ
 20. Смрт на претседателот на куќниот совет - Брешан
 21. Свето срце - Љ.Георгиевски
 22. Свеќа за архиепископот Методиј - П.Костов
 23. Спортинг лајф - Кајганиќ
 24. Снежана и седум патуљка - В.Ѓорѓевиќ
 25. Слончето со долг сурла - Г.Владиќевиќ
 26. Сили во воздухот - Н.Ромчевиќ
 27. Силјан штркот - Петре Прличко
 28. Светски човек - Сретен Асановиќ
 29. Современост - Коле Чашуле
 30. Самоил - Ѓ.Темелков
 31. Супермаркет - Билјана Србјановиќ
 32. Светлана и рог - Стефан Таневски
 33. Сваѓа у Миргороду - А.Обреновиќ
 34. Свадбата на Фигаро - Бо Марше
 35. Слободен лов - Плевнеш
 36. Словенскио ковчег – Венко Андоновски
 37. Салома - Вајлд
 38. Сказна за царот и овчарот - Б.Трифуновиќ
 39. Сомнително лице - Нушиќ
 40. Суџук Крле и рамно мускул се тркаат - С.Насев
 41. Сениште в село - Симон Дракул
 42. Стари миризби - Тремблејн
 43. Среќата е нова идеја во Европа - Плевнеш
 44. Свадба - Лалиќ
 45. Среќни денови - Бекет
 46. Стапица - Т.Ружевиќ
 47. Страх и нада савезне Републике Немачке - Ф.Ксавера
 48. Сараево - Г.Стефановски
 49. Салома - О.Вајлд
 50. Сите лица на Петре М.Андреевски - П.М.Андреевски
 51. Супер Нова - Златко Славенски
 52. Собирен центар - Д.Ковачевиќ
 53. Самоубиец - Николај Ердман
 54. Собрани дела на В.Шекспир
 55. Снежана и седумте џуџиња - Воин Ѓорѓевиќ
 56. Спасени
 57. Сказна за времето - Б.Ѓузел
 58. Соломонов печат - Југослав Петровски
 59. Светиот пат (поезија од Балкански народи) - Раде Силјан
 60. Сум - списание за уметност
 61. Струшки вечери на поезијата -Зимки поетски фестивал 2017
 62. Сончево огледало - Раде Силјан
 63. Среќа - Благоја Јанаков
 64. Семеен албум - Весна Мојсова - Чепишевска
 65. Светлината на зборот - Матеја Матевски
 66. Светлинска - Кристина Николовска
 67. Син - Самоил Дуковски
 68. Скопје во нов 1941 год.
 69. Скопје во нов 1942 год.

Т

 1. Татко - Стринберг
 2. Транвај звани желја - Тенеси Вилјемс
 3. Тама покрива землју - Јежи Анжејевски
 4. Тања - Алексеј Арбузов
 5. Трудни виек - Јадвига Корезаковака
 6. Тајната на папагалот - С.Насе
 7. Три живота Јова Милова –Мајо Џуровиќ
 8. 30 години на Социјалистичка Југославија
 9. Танцот на трендафилите-Валери Петров
 10. Три волшебни кучиња-Николас Греј
 11. Три сестри-Чехов
 12. Танц На ноќите во пеперутки- Петре Бакевски
 13. Три драми - Бакевски
 14. Томчо Палчо
 15. Трилогија о лисцу-Славомир Мрожек
 16. Триумфална средба - Новак Стефановски
 17. Трагачи во виножитото - В.Плавевски
 18. Тромбонот - Ттомбикас
 19. Травестија -Том Стопард
 20. Трендафил и ружа - С.Насев
 21. Третиот Чин - Чехов
 22. Талац - Бернард Биен
 23. Татков аманет - Бранко Лепчески
 24. Три мускетара - Александар Думаш
 25. Тит Андроник - Шекспир
 26. Тројанке - Еврипид
 27. Тој - Јовановиќ
 28. Театарски гласник 2012
 29. Театарски гласник 2013
 30. Театарски гласник 2014
 31. Театарски гласник 2015
 32. Театарски гласник 2016
 33. Театарски гласник 40 години
 34. Тврдина - Сашо Огненовски
 35. Толеранција
 36. Театарот во Р. Македонија - Ристо Стефановски ( од Партизанскиот до Младинско - детскиот)
 37. Тринаесет меѓународни тријенале позоришни книге и периодике 2003

У

 1. Учени Жени - Молиер
 2. Уморениот Кон - Ф. Саган
 3. Умри Машки-Алдо Николај
 4. Умна Глава-Оливера Николова
 5. Уморни-Ромчевиќ
 6. Утешение Грешним - Кирил Пејчиновиќ
 7. Уметност на љубовта - Ерих Фром
 8. Уметност на танцот 2008 год.

Ф

 1. Фармерки - Џемс Лео Херлихи И Вилјем Нобл
 2. Франк V -Фридрих Диренмат
 3. Фоксфаер - Сузан Купер И Хјум Кронин
 4. Филоктет-Софокле
 5. Фауст - Гете
 6. Фак Ју
 7. Ферхад и Ширин - Хикмет
 8. Франкенштајн - Мери Шели
 9. Фамилија Мазов- Миодраг Мицев
 10. Фестивал интернационалног малтернативног театра Монтенегро - Подгорица

Х

 1. Хенрих Четврти - Пирандело
 2. Хамлет - Вилијам Шекспир
 3. Хамлет-Шекспир
 4. Хомеопатија (практичен водич за 21 век) - Питер Чапел и Дејвид Ендрјуз
 5. Хронологија на опстојот - Петре Димовски

Ж

 1. Живот је сан - Никола Миличевич
 2. Жени во Народното Собрание - Аристофан
 3. Жак или покорност - Ежен Јонеску
 4. Жената на Полковникот-Христо Бојчев
 5. Женски оркестар-Жам Ануи
 6. Животот е сон-Калдерон
 7. Женидба - Гогољ
 8. Женско питање - Фадил Хаџиќ
 9. Жив човек
 10. Ждрело - Жанина Мирчевска
 11. Живот Во Тесни Чевли
 12. Жената како воено поле - Матеј Висниек

Ц

 1. Царцена - Луис Енрике Осарио
 2. Црвениот Коњ-Ташко Георгиевски
 3. Цар Пир
 4. Цинцо И Маринко-Матишиќ

Ч

 1. Чаша вода - Еуген Скриб
 2. Човекот кој го изеде светот - Нис - Моме Штокман
 3. Чук Чук Стојанче-О.Николова
 4. Човек у црном-Вељко Мариќ
 5. Чија Си-Сашко Насев
 6. Чернодрински Се Враќа Дома-Стефановски
 7. Четири прилози за време-Н.Вујадиновиќ
 8. Чекајќи Го Годо- Бекет
 9. Чао, Чао-Стака Куљанин Обрадовиќ
 10. Четириесет теден словенске драме 27.03 - 07.04 . 2015

Џ

 1. Џон Пиплфокс-Душан Радовиќ

Ш

 1. Што е тоа што ги тера жените навечер да трчаат по улиците на Мадрид - Калдерон де ла Барка
 2. Шапка полна со дожд - Мајкл Винцент Гацо
 3. Школа за озборување - Ричард Шеридан
 4. Шеесет година црногорског народно позоришта 1953 - 2013
 5. Шеесет години турски театар
 6. Шеесет години народен театар Битола - Иван Ивановски
Јануари
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Рута Група Триглав


Ruta Grupa Triglav

Огласи

 • ДИРЕКТОР

  5. Катарина Коцевска Хаџи Василева

  Катарина Коцевска Хаџи Василева

  (11 април 1959, Скопје)

  Дипломира актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје (1982). Работи во Драмски театар Скопје од 1983 година. Покрај актерскиот ангажман во матичната куќа, настапува на театарските сцени низ Р.Македонија, и оставрува улоги и во телевизиски и филмски проекти. Коцевска е автор на неколку драмски текстови и потпишува неколку театарски режии. 

  Селективна театарографија:Емил (Еригон, 1982); Мира (Хај-фај, 1983);  Олга Бизјак (Карамазови, 1984);  Котис (Крал Иби, 1984); Салома (Салома, 1985); Луси (Авантурите на Понг и Луси, 1985); Маре (Тетовирани души, 1985); Марион (Смртта на Дантон, 1987); Сели (Закопано дете, 1987); Марија Малон (Р, 1987); Ели (Стапица, 1987);  Покојната Милица (Собирен центар, 1989); Прва ќерка ( Медеја, 1989); Весела (Ало, будење, 1990); Верче (Чија си, 1991); Галаба Рубен (Не сега драга, најдобро е попладне, 1991); Сопругата (Како да ја убиеш сопругата ....и зошто, 1993); Праксагора (Жените од народното собрание, 1994);  Дијана (Питачка опера, 1996); Жена  (Три високи жени, 1996); Тимофеја Гордеевич Бугрова (Платонов, 1999); Карола Мартин (Мефисто, 2000);  Мајката на Леха (Падот на невиноста, 2002); Џилијен (Брачна игра, 2003); Босилка Ракаџиева (Хамлет од Долно Гаштани, 2005); Вера (Нашиот непрежален, 2006); Сопругата (Како да ја убиеш сопругата и зошто, 2008); Гертруда (Хамлет, 2010); Шабан бег (Солунски патрдии, 2013) 

  Селективна филмографија: Викенд на мртовци (1988); Пред дождот (1994); Самоуништување (1996); Вета (2001).

  Награди; Награда на Сојузот на социјалистичка младина на Македонија за улогата во „Хај-Фај“(1983);  Награда за најдобро актерскио остварување за улогата на Олга Бизјак во претставата „Карамазови” на МТФ „Војдан Чернодрински” Прилеп (1984);Награда за најдобра млада актерка во Југославија на фестивалот на Југословенски театар - Сараево, за улогата на Олга Бизјак Митиќ во претставата „Карамазови“ (1985); Награда за извонредна актерска двојка во дуодрамата „Брачна игра” од Едвард Олби, на IV Сеукраински фестивал „Тернопилски вечери” (Тернопил, Украина, 2003); Награда од публиката за најдобро актерско остварување на вечерта за улогата на Илиен во претставата „Брачна игра”  на XXII „Нушичеви денови” ( Смедерево, Р.Србија, 2005) и други.

 • Одлука за избор на друг раководител - 25.2.2022
 • Јавен оглас

  Во прилог Јавниот оглас и Пријавата за вработување.

 • Евиденција за лица овластени за вршење обработка на лични податоци на НУ ДТС
 • Правилник за формата и содржината на јавниот оглас и на пријавата за вработување, начинот на спроведување на аудицијата, како и начинот на бодување