Драматурзи и режисери

Сашо Миленковски

(28 декември 1963, Битола) -  режисер и драматург

Дипломира режија и драматургија, отсек режија на Факултетот за драмски уметности Скопје (1992). Работи во Казалиште, позориште, гледалиште, театар (КПГТ) Суботица (1988-1991). Основач на независниот театар Бабилон (1999). Потпишува повеќе од педесет режии на македонските театарските и на европските театарски сцени. Автор е на десетина драмски текстови. Директор на Македонски Народен Театар (2006-2010). Работи во Драмски театар како драматург од  2010 година.

Селективна театарографија (режија ДТС):  Game Over (1993); Буре барут (1994); Ова не е американски филм (1997); Кандид во земјата на чудата (2000); Тетовирани души (2001); Македонски рулет (2007);  Кинегонда во Карлаленд (2009); Последните македонци (2010); Јов (2016); Буре барут (2016).

Режии надвор од Македонија: Ајант од Есхил (Ју-фест, 1989); Госпоѓица Јулија од Стриндберг (“Неспинхаз”, Суботица, 1990); Рани јади од Данило Киш (Киш-фест, 1990); Злосторство и казна од Ф. М. Достоевски, (Народно позориште Суботица, 1991); Еуралиен од Горан Стефановски (Интеркулт, Стокхолм, Шведска, 1999) и други.

Автор на драмските текстови: Game Over (1992); Коледе (1994); Ова не е американски филм (1996); Deus ex machina (1999); Последните македонци (2010) и др.

Награди: Награда за најдобра режија за претставата „Game Over” во продукција на НУ Кумановски Театар на МТФ „Војдан Чернодрински” (Прилеп, 1993); Награда за најдобра претстава на МТФ „Војдан Чернодрински“ за претставата Балканот не е мртов (2001). Награда за најдобра режија за претставата „Македонски рулет” на МТФ „Војдан Чернодрински” (Прилеп, 2007) и други.  

 

Александра Бошковска

(18 мај 1970, Скопје) –  актерка и театролог

Дипломира актерска игра на Факултетот за драмски уметности (1995), каде што и магистрира театрологија (2011). Активен соработник  во научно-истражувачки проекти од областа на театрологијата и тетрографијата на  Институтот за театрологија при ФДУ (1997-2001).  Автор е на преку педесет тетарски критики објавени во рамките на дневните весници Дневник и Нова Македонија, како и  на десетина научни трудови од областа на театрологијата и театрографијата. Приредувач на монографското издание „Ненад Стојановски – споменар“.  Во рамките на ДТС има одиграно повеќе од десет улоги. Работи во Драмски театар како драматург  од 2014 година.

Селективна театрографија (ДТС) :

Актер: Марта Брјустер ( Арсеник и стара тантела,1995); Бети/Џак (Тхе Ловер, 1998); Благуна (Fuck You, 1998 ).

Драматург:  Ждрело (2014); Снежана и седумте џуџиња (2016).

Димче Николовски-Димсата (24 октомври 1978, Битола)-режисер

Дипломира и магистрира режија  на Националната академија за театарска и филмска уметност „Крсто Сарафов” Софија , Р. Бугарија (2007). Работи во Драмски театар Скопје (2014).

Селективна тетрографија (режија ДТС): Олово на перница (2011); Падот на Мосада (2013);  Грофот (2014); Снежана и седумте џуџиња (2016)

 

Теа Беговска

(27 март 1990, Скопје) - режисерка

Дипломира театарска режија на Универзитетот за аудиовизуелни уметности  ЕСРА Скопје (2013), кадешто запишува специјалистички студии (2015-). Од 2014 година работи во Драмски театар Скопје како режисер.

Селективна театрографија:

Асистент на режија (ДТС): Хамлет (2010); Баал (2011).

Режија (ДТС): Вртелешка (2012).

Селективна филмографија: Сиот свет (2013); Аларм (2014).

Награди: Награда на НЕТА за ангажиран режисерски пристап за театарскиот перформанс „Контрола” на Интернационалниот фестивал на камерна драма„ Ристо Шишков” (Струмица, 2014).

 

Викторија Рангелова - Петровска

(21 јули 1971, Скопје) - драматург

Дипломира драматургија и режја, отсек драматургија на Факултетот за драмски уметности Скопје (1994). Запишува магистерски студии по драматургија на АГРФТ Љубљана, Р. Словенија (1996). Асистент по предметот македонска драма и театар на Факултетот за драмски уметности (2001-2004). Активен партиципиент во научно- истражувачки проекти од областа на театаротрографија и театрологија во рамките на Институтот за театрологија при ФДУ (1997-2004). Автор на дваесет научни трудови од областа на театрологијата и театрографијата. Уредник и приредувач на книжевни изданија: Соломонов печат“–драми Југослав Петровски (2003); Монографија „Ненад Стојановски-споменар“ (2005);  „Антропологија на театарот“-Катерина Петровска (2006). Од 2004 година делува како самостоен уметник и соработува како надворешен соработник со националните театарки куќи и независни театарски продукции во Р.Македонија; Филмскиот фонд на Р. Македонија; LandBird Theatre Торонто;  ШКУЦ Љубљана и Местно Гледалишче Љубљанско, Р.Словенија. Работи во Драмски театар Скопје како драматург (2016-).

Автор на драмските текстови: Slippery People (1993); Фотографии (1996); Мала магична приказна (2008), Такси 49 (2009), Разголени (2012) и други.

Селективна филмографија (сценарио): Облици / Shapes (2004).

Награди:  Награда за Најдобра македонска нова драма (втора награда) – Македонски Народен Театар за драмскиот текст „Slippery People“ (1999);  Награда од стручното жири за анимираниот филм„Облици“ на Das 6 Balkan Black Box Festival  Berlin  (2004). Државна награда  „Гоце Делчев” од областа на науката (член на тимот) за ЦД-ром:„ Енциклопедија на македонскиот театар” (Скопје, 2004);  Награда за најдобра сценска адаптација за претставата „Шекспир во приказни” во продукција на НУ Турска драма на МТФ „Војдан Чернодрински” (Прилеп, 2012); Награда за најдобра сценска адаптација за претставата „1984”  во продукција на НУ Струмички театар на МТФ „Војдан Чернодрински” (Прилеп, 2013).

Јануари
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Рута Група Триглав


Ruta Grupa Triglav

Огласи

 • ДИРЕКТОР

  5. Катарина Коцевска Хаџи Василева

  Катарина Коцевска Хаџи Василева

  (11 април 1959, Скопје)

  Дипломира актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје (1982). Работи во Драмски театар Скопје од 1983 година. Покрај актерскиот ангажман во матичната куќа, настапува на театарските сцени низ Р.Македонија, и оставрува улоги и во телевизиски и филмски проекти. Коцевска е автор на неколку драмски текстови и потпишува неколку театарски режии. 

  Селективна театарографија:Емил (Еригон, 1982); Мира (Хај-фај, 1983);  Олга Бизјак (Карамазови, 1984);  Котис (Крал Иби, 1984); Салома (Салома, 1985); Луси (Авантурите на Понг и Луси, 1985); Маре (Тетовирани души, 1985); Марион (Смртта на Дантон, 1987); Сели (Закопано дете, 1987); Марија Малон (Р, 1987); Ели (Стапица, 1987);  Покојната Милица (Собирен центар, 1989); Прва ќерка ( Медеја, 1989); Весела (Ало, будење, 1990); Верче (Чија си, 1991); Галаба Рубен (Не сега драга, најдобро е попладне, 1991); Сопругата (Како да ја убиеш сопругата ....и зошто, 1993); Праксагора (Жените од народното собрание, 1994);  Дијана (Питачка опера, 1996); Жена  (Три високи жени, 1996); Тимофеја Гордеевич Бугрова (Платонов, 1999); Карола Мартин (Мефисто, 2000);  Мајката на Леха (Падот на невиноста, 2002); Џилијен (Брачна игра, 2003); Босилка Ракаџиева (Хамлет од Долно Гаштани, 2005); Вера (Нашиот непрежален, 2006); Сопругата (Како да ја убиеш сопругата и зошто, 2008); Гертруда (Хамлет, 2010); Шабан бег (Солунски патрдии, 2013) 

  Селективна филмографија: Викенд на мртовци (1988); Пред дождот (1994); Самоуништување (1996); Вета (2001).

  Награди; Награда на Сојузот на социјалистичка младина на Македонија за улогата во „Хај-Фај“(1983);  Награда за најдобро актерскио остварување за улогата на Олга Бизјак во претставата „Карамазови” на МТФ „Војдан Чернодрински” Прилеп (1984);Награда за најдобра млада актерка во Југославија на фестивалот на Југословенски театар - Сараево, за улогата на Олга Бизјак Митиќ во претставата „Карамазови“ (1985); Награда за извонредна актерска двојка во дуодрамата „Брачна игра” од Едвард Олби, на IV Сеукраински фестивал „Тернопилски вечери” (Тернопил, Украина, 2003); Награда од публиката за најдобро актерско остварување на вечерта за улогата на Илиен во претставата „Брачна игра”  на XXII „Нушичеви денови” ( Смедерево, Р.Србија, 2005) и други.

  Следни изведби
  4.02.2023 од 20:00 часот
  8.02.2023 од 20:00 часот
  9.02.2023 од 20:00 часот
  10.02.2023 од 20:00 часот
  11.02.2023 од 20:00 часот
  15.02.2023 од 20:00 часот
  16.02.2023 од 20:00 часот
  17.02.2023 од 20:00 часот
  18.02.2023 од 20:00 часот
  20.02.2023 од 20:00 часот
 • Одлука за избор на друг раководител - 25.2.2022
  Следни изведби
  4.02.2023 од 20:00 часот
  8.02.2023 од 20:00 часот
  9.02.2023 од 20:00 часот
  10.02.2023 од 20:00 часот
  11.02.2023 од 20:00 часот
  15.02.2023 од 20:00 часот
  16.02.2023 од 20:00 часот
  17.02.2023 од 20:00 часот
  18.02.2023 од 20:00 часот
  20.02.2023 од 20:00 часот
 • Јавен оглас

  Во прилог Јавниот оглас и Пријавата за вработување.

  Следни изведби
  4.02.2023 од 20:00 часот
  8.02.2023 од 20:00 часот
  9.02.2023 од 20:00 часот
  10.02.2023 од 20:00 часот
  11.02.2023 од 20:00 часот
  15.02.2023 од 20:00 часот
  16.02.2023 од 20:00 часот
  17.02.2023 од 20:00 часот
  18.02.2023 од 20:00 часот
  20.02.2023 од 20:00 часот
 • Евиденција за лица овластени за вршење обработка на лични податоци на НУ ДТС

  Евиденција за лица овластени за вршење обработка на лични податоци на НУ ДТС

  Следни изведби
  4.02.2023 од 20:00 часот
  8.02.2023 од 20:00 часот
  9.02.2023 од 20:00 часот
  10.02.2023 од 20:00 часот
  11.02.2023 од 20:00 часот
  15.02.2023 од 20:00 часот
  16.02.2023 од 20:00 часот
  17.02.2023 од 20:00 часот
  18.02.2023 од 20:00 часот
  20.02.2023 од 20:00 часот
 • Правилник за формата и содржината на јавниот оглас и на пријавата за вработување, начинот на спроведување на аудицијата, како и начинот на бодување

  Правилник за формата и содржината на јавниот оглас и на пријавата за вработување, начинот на спроведување на аудицијата, како и начинот на бодување

  Следни изведби
  4.02.2023 од 20:00 часот
  8.02.2023 од 20:00 часот
  9.02.2023 од 20:00 часот
  10.02.2023 од 20:00 часот
  11.02.2023 од 20:00 часот
  15.02.2023 од 20:00 часот
  16.02.2023 од 20:00 часот
  17.02.2023 од 20:00 часот
  18.02.2023 од 20:00 часот
  20.02.2023 од 20:00 часот

Следни претстави

Мојот маж
04 Февруари 2023
Како да се ограби банка - ОДЛОЖЕНА
08 Февруари 2023
Диши
09 Февруари 2023