Маја Вељковиќ

(21 февруари 1971, Скопје)

Дипломира актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје (1993). По дипломирањето реализира повеќе улоги на сцената на Македонскиот народен театар и на другите театарски сцени низ Р.Македонија. Од 1999 година работи во Драмски театар Скопје.

Селективна театрографија: Антонина (Земјомерот, 2000); Јованка Орлеанска (Јованка Орлеанска, 2000); Марија (Војцек, 2001); Маре (Тетовирани души, 2002); Елена (Сон на летната ноќ, 2001); Порција/ Полониј/ Гертруда/ Првата вештерка (Собрани дела Шекспир,2002); Првата пчела (Како се станува цар, 2003); Паднатиот ангел (Марисол, 2004); Мартирио (Домот на Бернарда Алба, 2004); Фроса (Кино љубов, 2007); Јелена (Комшилук наопаку, 2007); Мими (Грев или шприцер, 2011); Емилија (Баал, 2012); Младата сопруга (Вртелешка, 2012); Евридика ( Евридика, 2013 ); Секула (Солунски патрдии, 2013); Елена (Љубовници, 2015).

Селективна филмографија: Последниот фалцер (2000); Големата вода (2004); Бардо (2012); Незрели цреши (2015).

Награди: Награда Трајко Чоревски за најдобар млад актер на за улогата на Жената во претставата „Духот на лименката” на Македонскиот Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински “ (Прилеп, 1999); Награда за епизодна улога Димче Трајковски за улогата на Маре во претставата „Тетовирани души“ на МТФ „Војдан Чернодрински” (Прилеп, 2002) и други.

Мај
П В С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Огласи