Роберт Вељановски

(5 февруари 1968, Скопје)

Дипломира актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје (1997). Магистрира театрологија на Факултетот за драмски уетности (2010). Работи во Драмски театар Скопје (1997-) каде покрај актерскиот ангажман ја обавува функцијата директор на Драмски театар Скопје (2013-). На Факултет за театарски уметности при Универзитетот за аудио-визуелни уметности, активно е вклучен во образовниот процес како вонреден професор по предметот Актерска игра (2008-)

Селективна театрографија: Андреј (Вазна од порцелан, 1996); Мортимер (Арсеник и стара тантела, 1996); Натемаго (Лазаревото писмо, 1997); Креонт (Ојдипус тиранос, 1997); Водачот/ Распод/ Ајсхил/ Тадеуш/ Кантор/ Шекспир/ Бекет (Среќата е нова идеа за Европа, 1997); Фили Кулен (Заводникот од западниот свет, 1997); Филип Глас (Тхе Ловер, 1998); Неоптолем (Филоктет, 1998); Жан Марк (Стари миризби, 1999); Пјер Кошон (Јованка Орлеанска, 2000); Клаус Ман/ Себастијан Брукнер (Мефисто, 2000); Лизандер (Сон на летната ноќ, 2001); Доктор Боу (Мачка на вжештен лимен покрив, 2003); Тузенбах (Три сестри, 2004); Спиро Квачка (Ладало, 2006); Танаско (Македонски рулет, 2007); Чиновникот (Супернова, 2008); Пу-Пу/ Американецот (Кинегонда во Карлаленд, 2009); Д-р Роберт Вељановски (Генетика на кучињата, 2012); Исидор Солунски (Еригон, 2015); Непознатиот (Кристофор Колумбо, 2016).

Селективна филмографија: Светло сиво (1993); Анѓели на отпад (1996); Бумбари (1996); Вампирџии (2001); Волци (2003).

Април
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Огласи