Зоран Љутков

(1 октомви 1977, Велес)

Дипломира  актерска игра на Факултетот за драмски уметности (2001).Запишува постдипломски студии за сценски дизајн на Универзитетот во Белград, Р.Србија (2002). Работи во Драмски театар од 2006, каде покрај актерскиот ангажман ја извршува и функцијата уметнички раководеител (2010-2014). Покрај настапите на матичната сцена, Љутков настапува и на сцените на останатите национални установи и независни театарски сцени во Р.Македонија. Кај детската публика е препознатлив по улогата на Комшо од телевизискиот серијал Петко (ОХО Продукција, 2014-). Селектор за драмската програма на Меќународниот Фестивал „Охридско лето“ (2016-).

Селективна театрографија:  Келнерот (Земјомерот, 2000); Јордан Квачкоски -Хамлет (Хамлет од Долно Гаштани, 2005); Кен (Жив човек, 2005); Сике (Комшилук наопаку, 2007); Мргуд (Македонски рулет, 2007); Деметар (Сон на летната ноќ, 2008);  Клит (Александар, 2009); Окулистот/Пијаницата/Сињор Курва (Кинегонда во Карлаленд, 2009); Баал (Баал, 2011); Миле поштарот (Грев или шприцер, 2011); Баал (Баал, 2011); Војникот (Вртелешка, 2012); Петер Милер (Генетика на кучињата, 2012); Актер (Последните македонци , 2012); Војникот (Вртелешка, 2012); Цанде (Солунски патрдии, 2013); Вихинг (Огнени јазици, 2013); Господин Малиџин (Живот во тесни чевли, 2014); Големиот Пират (Капетанот Џон Поплфокс, 2014); Иван (Љубовници, 2015).

Селективна филмографија: Прашина (2001); Тајната книга (2002); Резервни делови (2003); Контакт (2004); Караула (2005); Коски (2006).

Награди: Награда за млад актер „Трајко Чоревски”, за улогите во претставата „Синдром Чернодрински” на МТФ „Војдан Чернодрински” (Прилеп, 2002); Награда за најдобра машка улога за улогата на Цанде во претставата „Солунски патрдии“  на Првиот Интернационален Фестивал „Гола Месечина” – Општина Аеродром (Скопје, 2014) и други.

Јули
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Огласи