Билјана Драгиќевиќ - Пројковска

( 11 април 1975, Скопје)

Диполомира актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје (1997). Од 1998 година работи во Драмски театар Скопје. Освен на матичната сцена настапува и на  театарските сцени низ Македонија  и во телевизиски и филмски проекти како актерка, режисерка, продуцентка и кастинг директорка.

Селективна театрографија:  Ингрид (Питачка опера, 1996); Шехерезада (Вазна од порцелан, 1996); Гласот на народот (Ојдипус Тиранос, 1997); Сара Танси (Заводникот од западниот свет, 1997); Злата/Спикерката/Бабата/Девојчето (Фурка, 1997); Гилдерстерн (Хамлет, 1998); Жената (Тхе Ловер); Марија  (Платонов, 1999); Ана (Поблиску, 1999); Сестрата (Роберто Зуко, 1999); Рајка (Земјомерот, 2000); Вера (Диво месо, 2000); Јури (Кандид во земјата на чудата, 2000); Наташа (Падот на невиноста, 2002); Таа (Есперанца, 2002); Ангустиа (Домот на Бернарда Алба, 2004); Рајна (Лет во место, 2005); Музичарката (Супернова, 2008); Кејт  (Жената како воено поле, 2009); Госпоѓа Де Монтреј (Маркиза, 2009);  Управничката (Грев или шприцер, 2011); Аџи Јанкула (Солунски патрдии, 2013); Менаџерка/ Водителка (Живот во тесни чевли, 2014); Лиза (Човекот кој го изеде светот, 2014).

Селективна филмографија: Сликар (2000); Вета (2001);

Награди: Награда од ревијата „Екран” за најдобар млад актер (Скопје, 1998); Награда за најдобара женска улога за улогата Кејт во претставата „Жената како воено поле” на МТФ „Војдан Чернодрински” (Прилеп, 2010); Награда за најдобра епизодна женска улога  за улогата Серафима Илинчина во претставата „Животот е прекрасен” на МТФ „Војдан Чернодрински” (Прилеп, 2016) и други.

Април
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Огласи