Ана Костовска

(4 март 1963, Скопје)

Дипломира на  актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје (1985). Од 1986 до 2001 година работи во КПГТ (Казалиште, позориште, гледалишче, театар)  во Суботица и во театрите во Белград,  Р.Србија. На театарските сцени во Р.Србија реализира повеќе од дваесет главни улоги. Покрај реализираните улоги на театарските сцени, реализира и голем број филмски и телевизиски улоги. Паралелно со актерската кариера Костовска ја гради и музичката кариера, особено впечатлива како вокал на групата Бастион (1983). Работи во Драмски театар Скопје (2007-)

Селективна театрографија: Шарлота (Дон Жуан, 1994); Крчмарката (Војцек, 2002);  Понсиа (Домот на Бернарда Алба, 2004); Мајката (Купидона, 2005); Баба Кузманица (Македонска крвава свадба, 2012);  Втора Караконџула (Евангелие на глупоста, 2014); Мајката на Мојсеј (Библијата, 2015).

Селективна филмографија: Бушава азбука (1985); Големата вода (2004); Бал-кан-кан (2005);  Контакт (2006); Сенки (2007); Јас сум од Титов Велес (2007); Беса (2010).

Награди: Награда за најдобра женска улога на Фестивалот  БИТЕФ (Белградски интернационелен театарски фестивал), за улогата на  Мајката Иби  во претставата Крал Иби во режија на Харис Пашовиќ (Белград,1992); Нагарада 10 Festival du Cinema Europeen en Essonne, Prix dzinterpretation feminine 2008 pour l efilm JE SUIS DE TITOV VELES de Teona Mitevska и други.

Мај
П В С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Огласи