Јелена Жугиќ

Јелена Жугиќ

(20 април 1973, Скопје)

 

Дипломира на Факултетот за драмски уметности во Скопје, во класата на професорот Љубиша Георгиевски, со претставата „Арсеник и стара тантела“ во 1995 година. Во Драмскиот театар е вработена од февруари 1997 година. Од септември 2011 до јули 2017 година е основач и директор на НУ Театар Комедија - Скопје.

 

Театарски претстави:

 Хана / учителката / Ева Браун / мајката - „Падот на Масада“ од Венко Андоновски, режија Дејан Пројковски, Драмски театар Скопје 2023

 My name is Goran Stefanovski, Драмски театар Скопје, режија Бранислав Миќуновиќ, драматизација на Бранислава Илиќ, 2022

 Титанија – „Сон на летната ноќ“ од В. Шекспир, Театар комедија 2017

 Др. Ката – „Трудна приказна“ од Благица Секуловска, режија: Лидија Дедовиќ,Театар Комедија 2017

 Лина – „Вардарски Пастуви“ – Синиша Евтимов, Театар Комедија 2016

 Времето/Никодимка – „Господарот на кукавицата“ од Венко Андоновски, режија: Андреј Цветановски, Театар Комедија 2016

 Бети – „Име“ од Александар Дела Пателиер и Метју Делапорт, режија Нени Дел Местре, Театар Комедија 2015

 Лисистрата – „Лисистрата“ од Аристофан, режија Наташа Поплавска, Театар Комедија 2014

 Кралицата Гертруда - Хамлет во пикантен сос, од Алдо Николај, р. Александра Кардалевска, Театар Комедија 2013

 Фатиме - Солунски патрдии, од Миле Попоски, режија: Коле Ангеловски, ДТС 2013

 Г-ѓа Ренате - Генетика на Кучињата, од Венко Андоновски, режија: Дејан Пројковски,ДТС 2012

 Хекуба - GeNОcid21, од Љубиша Георгиевски, режија: Владлен Александров, ДТС2011

 Ѓ-ѓа Лу/Сестра Мери - Олово на перница, од Венко Андоновски, режија: ДимчеНиколовски, ДТС 2011

 Дона Жуана - Дона Жуана, од Молиер, режија: Патрик Вершурен, Градски театар - Скопје, 2009

 Олимпија - Александар, режија: Љубиша Георгиевски, ДТС 2009

 Пангиос - Кинегонда во Карлаленд од Венко Андоновски, режија: Сашо Миленковски, ДТС 2009

 Титанија - Сон на летната ноќ од В. Шекспир, режија: Коле Ангеловски, ДТС, 2008

 Стиви - Коза, или Која е Силвија? од Едвард Олби, режија Дино Мустафиќ, ДТС, 2008

 Јулишка - Комшилук наопаку, од Н.Митровиќ, р. Н.Делместре, ДТС, 2007

 Мира - Кино Љубов, од Ј.Бојаџи, режија Ј.Бојаџи, ДТС, 2007

 Сенген - Демонот од Дебар Маало, од Г. Стефановски, р. С. Унковски ДТС, 2006

 Ирина - Три сестри, од Чехов, р. Димитар Станковски, ДТС, 2004

 Магдалена - Куќата на Бернарда Алба, од Љорка, р. Г. Стојановиќ, ДТС, 2004

 Магда - Магдо, љубов моја, од С. Насев, р. Д. Станковски, независен проект, Скопје,2003

 Таа - Нема да ми верувате што ми се случи вечерва, од Н. Вујадиновиќ, р. К.Ристевски, ДТС 2003

 Абел - Собрани дела на Вилијам Шекспир, од Том Стопард, р. З. Славенски, ДТС,2002

 Лора - Црни кукли, од В. Андоновски, р. Д. Станковск, независен проект, 2001

 Вагинални монолози, од Ив Енслеф, р. Д. Станковски; независен проект Скопје

 Титанија - Сон на летната ноќ од В. Шекспир, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2000

 Панглос помалиот - Кандид во земјата на чудата, од В. Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС 2000

 Мехмене - Ферхард и Сирин, од Јудел Ертен, р. Н. Хикмети, ДТС, 2000

 Ерика фон Лајден – Европа, од Рене Калински, р. Патрик Версурен, ДТС, 1999

 Беатриче, Распони и Федерико Распони - Арлекин, од К. Голдони, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1999

 Маргарета - Македонски Фауст, од М. Србиновски, р. Сашо Миленковски, 1999

 Грофицата Алмавива - Женидбата на Фигаро, од Бомарс, р. Коле Ангеловски, ДТС,1998

 Сара/Долорес - Љубовникот, од Дејвид Ајс, Харолд Пинтер, Керил Сеил, р. Зоја Бујалковска, ДТС, 1998

 Дебра - Перверзии, од Д. Мамет, р. Мони Дамевски, ДТС, 1997

 Хорот - Ојдипус Тиранос, од Софоклеус, р. Зоја Бузалковска, ДТС, 1997

 Ида - Позитивно мислење, од С.Насев, р. Димитар Станковски, ДТС 1997

 Дона Хуана - Дона Хуана, од А. Виздеи, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1996

 Констанца - Амадеус, од П. Шефер, р. Златко Славенски, ДТС, 1996

 Тина - Ни ќар ни зијан, од Б. Димитров, р. Д. Станковски, ДТС 1996

 Ева - Умри машки, од А.Николај, р. К. Ангеловски, ДТС, 1996

 Селанка – Кумови, од Русанте, р. К. Ангеловски, ДТС, 1995

 Ема Брјустер - Арсеник и стара тантела, од Кеселинг, р. Љ. Георгиевски, ДТС, 1995

 Жената на Лука Лукиќ - Ревизор, од Гогољ, р. Љубиша Георгиевски, ДТС, 1995

 Актер - Розенкранц и Гилденстерн се мртви, од Т.Стопард, р. Златко Славенски, ДТС,1994

 Третата дворска дама - Животот е сон, од Калдерон де ла Барка, р. СлободанУнковски, ДТС, 1994

 Пешна – Крале Марко, од М. Србиновски, р. Љубиша Георгиевски, В. Чернодрински– Прилеп, 1994

 Марика, Јадранка - Сон..., од Ж.Мирчевска, р. З.Славенски и С. Ковачевиќ, фестивалМОТ, 1994

 Третата Евменида – Евмениди, од Есхил, р. Г. Тренчовски, Фестивал "Охридсколето", 1993

 Жената со две лица - Црно писмо, од Б. Миневски, р. В. Цветановски, Фестивал "Охридско лето", 1993

 Цвета - Време за сонување, од З. Славенски, р. З. Славенски, Ј. Х. Џинот .- Велес1993.

 

 

ТВ и филмски улоги:

 Ника - Бистра Вода, Серија, продукција ТВ Алфа, 2022г.

 Кино љубов, ТВ филм, сценарио и режија на Јани Бојаџи, 2021г.

 Време за плачење, сценарио и режија К. Ангеловски, ТВ Филм, МТВ, 2001г.

 Остани исправен, краток филм на Кристијан Ристевски

 Буба - Бумбари, ТВ серија, МРТВ

 Марија - Салон Хармони, ТВ серија, МРТВ

 Нана - Заведени, ТВ серија, МРТВ

 Во светот на бајките, ТВ серија, МРТВ

 

Награди:

 Награда за актерска игра во претставата „My name is Goran Stefanovski“ –доделена на сите глумци учесници во истата на фестивалот „Јоакимфест“ во Крагуевац 2022 година.

 Награда за најдобра женска улога за 2017 г., на Националниот театарскифестивал „Војдан Чернодрински“, Прилеп, за улогата на Др. Ката во претставата„Трудна Приказна

 Лауреат на Осмиот Меѓународен театарски фeстивал Свети Јоаким Oсоговски воКрива Паланка 2015та

 Награда 13ти Ноември, 2015г., за особен придонес во популаризација натеатарската уметност во град Скопје и за основање на Националната установаТеатар Комедија Скопје, за негово етаблирање и успешно раководење.

 Награда за најдобра епизодна улога на Националниот театарски фестивал„Војдан Чернодрински“ - Прилеп, за улогата на Г-ѓа Ренате во претставата„Генетика на Кучињата“ 2012 год

 Награда за најдобра женска улога за 2011 г, на Фестивалот за античка драма„Стоби“ - 2011, за улогата на Хекуба во претставата „geNOcid21“

 Награда за најдобра женска улога за 2011 г., на Националниот театарскифестивал „Војдан Чернодрински“, Прилеп, за улогата на Хекуба во претставата„geNOcid21“.

 Награда „Златна Бубамара за популарноста“, 2009

 Награда "Маслина", за најдобра актерка во ТВ филмот Време за плачење, на Меѓународниот телевизиски фестивал Бар 2003 г.

 Награда "Златна маска Изида" за најдобра улога во претставата "Собрани делана Вилијам Шекспир, на Меѓународниот фестивал "Охридско лето" 2002г.

 Награда за најдобра актерска креација за 2001 г., на Националниот фестивал "Војдан Чернодрински", Прилеп, Р. Македонија, за улогата Лора во претставата "Црни куклички".

 Награда за најдобра актерска креација за 1997 г., на Националниот фестивал "Војдан Чернодрински", Прилеп, Р. Македонија, за улогата Ида во претставата "Позитивно мислење".

 Награда од списанието "Екран" за најдобар млад актер за 1996г. За улогата Еваво претставата "Умри машки".

 

 

Јули
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Огласи