Александар Степанулески

(2 август 1987, Прилеп)

Дипломира на Факултетот за драмски уметности (2010), каде и магистрира (Активниот актерски ангажман го започнува во  НУ Прилепски театар (2013-2014) за подоцна да премине во Драмски театар Скопје (2014-). Покрај актерскиот ангажман во Драмски театар Скопје, тој е активен учесник во образовниот процес како доцент на катедрата  по актерска игра  на Факултетот за драмски уметности (2011-).

Селективна театрографија:  Јоже (Ждрело, 2014); Секирата (Капетанот Џон Пиплфокс,); Љубовникот (Безљубни, 2015), Фелдмаршалот Сигфрид Поњатовски (Еригон, 2015); Борис (Буре Барут, 2016), Капетанот (Снежана и седумте џуџиња, 2016); Прв вицеадмирал (Кристофор Колумбо, 2016); Кристијан (Фестен, 2018)

Селективна филмографија: Тврдокорни (2013); Три во едно (2014); Година на мајмунот (2018); Vera (2019).

Награди: Награда за најдобар млад актер „Трајко Чоревски“ за улогата на Клигула во претставата „Калигула” во продукција на НУ Прилепски театар на МТФ „Војдан Чернодрински” (Прилеп , 2012); Награда за главна машка улога, за улогата на Јон, во претставата „Пиреј“ на МТФ „Војдан Чернодрински“ (Прилеп, 2019).

 

Мај
П В С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Огласи