Марија Кондовска

(20 јануари 1965, Скопје)

Дипломира актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје (1986). Од 1987 година работи во Драмскиот театар Скопје. Освен на матичната сцена настапува и на театарските сцени низ Македонија, а остварува и филмски и телевизиски улоги.

Селективна театарографија: Душичката (Стапица, 1987); Матурина (Дон Жуан, 1987); Лана (Сказна за времето, 1988); Бесна Мирна (Слободен лов, 1988); Берта (Татко, 1989); Кармен (Балконот, 1989); Лиз (Спасени, 1990); Беба (Грев или шприцер, 1992); Преведувачката/Г-ѓа Цаневска/Елица (Чернодрински се враќа дома, 1992); Росаура (Животот е сон, 1993); Оља (Маратонците го трчаат последниот круг, 1994); Бела (Словенски ковчег, 1998); Елена Андреевна (Вујко Вања, 1997); Александра Ивановна (Платонов, 1999); Смералдина (Арлекин  слуга на двајца господари, 1999); Тереза фон Херцфелд (Мефисто, 2000); Хиполита (Сон на летната ноќ, 2001);  Мравката (Како се станува цар, 2003); Касилда (Што е тоа што ги тера жените навечер да тречаат по улиците на Мадрид, 2004); Олга (Три сестри, 2004); Весела ( Нашиот непрежален, 2006); Француски конзул (Македонска крвава свадба, 2012); Евдокија (Солунски патрдии, 2013); Верче (Чија си, 2013); Злата (Живот во тесни чевли, 2014).

Селективна филмографија: Викенд на мртовци (1988); Стрес или погрешна нота (2001); Време за плачење (2006); Стапица(2007); Превртено (2007); Џган (2016).

Јули
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Огласи