Репертоар

Events Calendar

Кармен
Среда, 14 Февруари 2024, 20:00
Karmen

Автор: Мигел Делибес
Режија и драматизација: Дејан Пројковски

 

Информации и продажба на билети: 076/434343

купи билет

 

Превод: Ненад Велковски
Сценограф: Валентин Светозарев
Костимограф: Раде Василев
Композитор: Горан Трајковски

Монодрама на БИЉАНА ДРАГИЌЕВИЌ - ПРОЈКОВСКA

Мигел Делибес (1920 – 2010) е шпански романсиер и член на Кралската шпанска академија, повеќекратен добитник на награди и признанија меѓу кои наградата Надал, Принцот од Астуријас и наградата Сервантес. Тој се смета за еден од најважните автори на XX век. Познат е по делата: Дневник на Хантер (за кое добива Национална награда за литература), Црвениот лист (Награда за фондација Хуан Марш), Стаорците (Награда за критичари), Еретикот (Добитник на Националната награда за литература) и др. Особено се истакнува неговото ремек-дело: Пет часа со Марио, објавено во 1966 година кое претставува верен експонент на социјалниот реализам, многу важен литературен тренд во Шпанија во средината на минатиот век. Преку внатрешниот дијалог на жена во криза - Кармен, нејзиниот протагонист –Делибес, открил најголем дел од постојаните политички и социјални тензии во тоа време во Шпанија. Не залудно неговото ремек дело Пет часа со Марио спаѓа во рамките на неговата листа на „сто најдобри романи на дваесеттиот век“.
Февруари
П В С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

Огласи