Additional Info

 • Календар во претстава:
  Јуни
  П В С Ч П С Н
  31 1 2 3 4 5 6
  7 8 9 10 11 12 13
  14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30 1 2 3 4

Архива на претстави од 1996 до 2017

1996

УМРИ МАШКИ

Автор: Николај Алдо

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера: 12.1.1996

КВАРТЕТ

Автор: Хајнер Милер

Режисер:  Ѓорги Јолевски

Премиера: 25.2.1996

НИ ЌАР НИ ЗИЈАН

Автор: Братислав Димитров

Режисер: Димитар Станковски

Премиера: 9.3.1996

ПИТАЧКА ОПЕРА

Автор: Вецлав Хавел

Режисер: Горан Тренчовски

Премиера: 21.4.1996

ВАЗНА ОД ПОРЦЕЛАН

Автор: Југослав Петровски

Режисер: Џорџ Роман

Премиера: 30.6.1996

АМАДЕУС

Автор: Питер Шефер

Режисер: Златко Славенски

Премиера: 18.7.1996 Фестивал Охридско Лето- Охрид

 1. 10.1996 НУ Драмски Театар- Скопје

ТРИ ВИСОКИ ЖЕНИ

Автор: Едвард Олби

Режисер: Димитар Станковски

Премиера: 10.11.1996

ДОНА ХУАНА

Автор: Анка Виздеи

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера: 15.11.1996

ГАРДЕРОБЕР

Автор: Роналд Харвуд

Режисер: Љубиша Георгиевски

Премиера: 7.12.1996

МЕСЕЧЕВ ЦВЕТ

Автор: Карма Ибзен

Режисер: Карма Ибзен

Премиера: 16.12.1996

ДЕДО МАРАЗ И ФЕФЕРОНА

Автор: Томе Арсовски

Режисер: Мите Грозданов

Премиера: 23.12.1996

1997

ФУРКА

Автор: Огнен Георгиевски

Режисер: Дритро Касапи

Премиера: 10.3.1997

ФАУСТ

Автор: Јохан Волфганг Гете, Хајнер Милер, Кристофер Марлоу

Режисер: Ѓорѓи Јолевски

Премиера: 29.3.1997

THIS IS NOT AN AMERICAN MOVIE - ОВА НЕ Е АМЕРИКАНСКИ ФИЛМ

Автор: Сашо Миленковски

Режисер: СашоМиленковски

Премиера: 20.4.1997

СРЕЌАТА Е НОВА ИДЕЈА ВО ЕВРОПА

Автор: Јордан Плевнеш

Режисер: Владо Цветановски

Премиера: 8.5.1997

ОЈДИПУС  ТИРАНОС

Автор: Софокле

Режисер: Зоја Бузалковска

Техничка екипа: Крсте Ставревски, Томе Моловски, Даница Илиева

Премиера: 25.6.1997 Фестивал Скопско Лето

ВУЈКО ВАЊА

Автор: Антон Павлович Чехов

Режисер: Димитар Станковски

Премиера: 19.7.1997 Фестивал Охридско Лето-Охрид

 1. 10. 1997 НУ Драмски театар

ПЕРВЕРЗИИ

Автор: Дејвид Мемет

Режисер: Мони Дамевски

Премиера: 19.10.1997

УБИЈ МЕ ДУШИЧКЕ

Автор: Несин Азис

Режисер: Виолета Џолева

Премиера: 6.12.1997

ЗАВОДНИКОТ ОД ЗАПАДНИОТ СВЕТ

Автор: Џон Милингтон Синг

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера:  24.12.1997

1998

ТХЕ ЛОВЕР

Автор: Дејвид Ајвс, Харолд Пинтер, Керол Черчил

Режисер: Зоја Бузалковска

Премиера: 20.3.1998

ИСПОВЕД НА ЛУДИОТ (монодрама)

Според делото на  Николај Васиљевич Гогољ

Режисер: Мето Јовановски

Премиера: 2.4.1998

СЛОВЕНСКИ КОВЧЕГ

Автор: Венко Андоновски

Режисер: Димитар Станковски

Премиера: 22.4.1998

FUCK YOU

Премиера: 10.05.1998

ФИЛОКТЕТ

Автор: Љубиша Георгиевски

Режисер: Љубиша Георгиевски

Премиера: 28.5.1998

СВАДБАТА НА ФИГАРО ИЛИ НАЛУДНИЧАВ ДЕН

Автор: Пјер Бомарше

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера: 23.7.1998 Фестивал Охридско Лето

                      12.12. 1998 НУ Драмски Театар-Скопје

ХАМЛЕТ

Автор: Вилијам Шекспир

Режисер: Владимир Цветановски

Премиера: 30.9.1998 Фестивал Млад Отворен Театар Скопје

ЧЕСТ

Автор: Васил Иљоски

Режисер:Виолета Џолева

Премиера: 28.11.1998

ДУНЕК

Автор: Ненад Вујадиновиќ

Режисер: Синиша Ефтимов

Премиера: 29.11.1998

1999

РОБЕРТО ЗУКО

Автор: Бернар-Мари Колтез

Режисер: Дритро Касапи

Премиера: 12.2.1999

АРЛЕКИН – СЛУГА НА ДВАЈЦА ГОСПОДАРИ

Автор: Карло Голдони

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера: 9.7.1999

ПЛАТОНОВ

Автор: Антон Павлович Чехов

Режисер: Димитар Станковски

Премиера: 25.9.1999

ЕВРОПА

Автор: Рене Калиски

Режисер: Патрик Вершурен

Премиера: 8.10.1999

СТАРИ МИРИЗБИ

Автор: Мишел Тремблеј

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера: 17.12.1999

ПОБЛИСКУ

Автор: Патрик Марбер

Режисер: Слободан Унковски

Премиера: 25.12.1999

2000

ЗЕМЈОМЕРОТ

Автор:  Николај Колјада

Режисер: Владимир Милчин

Премиера: 4.3.2000

ФЕРХАД И ШИРИН

Автор: Наз’м Хикмет

Режисер: Јуџел Ертен

Премиера: 12.5.2000

ЈОВАНА ОРЛЕАНСКА

Според  книгата на снимање на филмското дело  Страдањето на Јована Орлеанска од Карл Дреер

Премиера: 3.7.2000 Фестивал Скопско лето, Куршумли ан

МЕФИСТО

Спред  делото на Клаус Ман

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера: 5.10.2000 Фестивал Млад Отворен Театар-Скопје

КАНДИД ВО  ЗЕМЈАТА НА ЧУДАТА

Автор: Венко Андоновски

Режисер: Сашо Миленковски

Премиера: 22.10.2000

ДИВО МЕСО

Автор: Горан Стефановски

Режисер: Александра Поповски

Премиера: 17.12.2000

2001

СОН НА ЛЕТНАТА НОЌ

Автор: Вилијам Шекспир

Режисер: Димитар Станковски

Премиера: 27.1.2001

Мала сцена

ТЕТОВИРАНИ ДУШИ

Автор: Горан Стефановски

Режисер: Сашо Миленковски

Премиера: 28.4.2001

ПОСЛЕДНИОТ МАЖ ПОСЛЕДНАТА ЖЕНА

Автор: Јордан Плевнеш

Режисер: Ника Косенкова

Премиера: 14.05.2001  Театар  де л’ Оприме Париз

MACEDOINE ОДИСЕЈА 2001 (копродукција)

Режисер: Иван Поповски

Премиера: 12.7.2001 Отварање на Фестивалот Охридско Лето – Охрид

2002

ВОЈЦЕК

Автор: Георг Бихнер

Режисер, сценограф и костимограф: Бора Драшковиќ

Премиера: 12.1.2002

ПАДОТ НА НЕВИНОСТА

Автор: Василиј Сигарев

Режисер: Дејан Пројковски

Премиера: 26.1.2002

КУТРИТЕ МАЛИ ХРЧКИ (копродукција)

Автор: Гордан Михиќ

Режисер: Иво Лауренчиќ

Премиера: 20.2.2002

СОБРАНИ ДЕЛА НА ВИЛЈАМ ШЕКСПИР

Според едночинки на Том Стопард и сцени од драмите на Вилијам Шекспир

Режисер: Златко Славенски

Премиера: 19.4.2002

ЕСПЕРАНЦА

Автор: Жанина Мирчевска

Режисер: Александар Чамински

Премиера: 1.11.2002

МАЛА ТЕЗГА ЗА СТАРИ КЛОВНОВИ

Автор: Матеј Висниек

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера: 7.12.2002

 

2003

ХОМО ЕРЕКТУС

Режисер: Сашо Миленковски

Драматизација: Загорка Поп-Антоска и Благица Секулоска

Премиера: 25.1.2003

БРАЧНА ИГРА

Автор: Едвард Олби

Режисер: Љупчо Тозија

Суфлер: Даница Илиева

Премиера: 01.2.2003

ЈОНАДАБ

Автор: Питер Шефер

Режисер: Дејан Пројковски

Премиера: 28. 2. 2003

МАЧКА НА ВЖЕШТЕН ЛИМЕН ПОКРИВ

Автор: Тенеси Вилијамс

Режисер: Красимир Спасов

Премиера: 10.5.2003

НЕМА ДА ВЕРУВАТЕ ШТО МИ СЕ СЛУЧИ ВЕЧЕРВА

Автор: Ненад Вујадиновиќ

Режисер: Кристијан Ристески

Премиера: 25.6.2003

КАКО СЕ СТАНУВА ЦАР

Автор: Афродита Кирјаковска

Режисер: Зоја Бузалковска

Премиера: 27.9.2003

ЦИНЦО И МАРИНКО

Автор: Мате Матишиќ

Режисер: Димитар Станковски

Премиера: 15.10.2003

 

2004

МАРИСОЛ

Автор: Хозе Ривера

Режисер: Владимир Милчин

Премиера: 15.1.2004

ШТО Е ТОА ШТО ГИ ТЕРА ЖЕНИТЕ НАВЕЧЕР ДА ТРЧААТ ПО УЛИЦИТЕ НА МАДРИД

Автор: Педро Калдерон де ла Барка

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера: 1.4.2004

ТРИ СЕСТРИ

Автор: Антон Павлович Чехов

Режисер: Димитар Станковски

Премиера: 19.06.2004

ДОМОТ НА БЕРНАРДА АЛБА

Автор: Федерико Гарсија Лорка

Режисер, сценограф и избор на музика: Горчин Стојановиќ

Премиера: 03.08.2004 Фестивал Охридско Лето

                     01.10.2004  НУ Драмски театар

           

ХАМЛЕТ ОД ДОЛНО ГАШТАНИ

Автор: Иво Брешан

Режисер: Мето Јовановски

Премиера: 24.09.2004

ДРУГА СТРАНА

Автор: Дејан Дуковски

Режисер: Слободан Унковски

Премиера: 05.10.2004 МOT, Драмски Театар во соработка со Театар Фест

ЖИВ ЧОВЕК /EVERYMAN

Автор: Горан Стефановски

Режисер: Деан Дамјановски

Премиера: 27.11.2004

2005

ЛЕТ ВО МЕСТО

Автор: Горан Стефановски

Режисер: Љупчо Ѓорѓиевски                 

Премиера: 25.03.2005

ПОСЛЕДНИОТ МАЖ – ПОСЛЕДНАТА ЖЕНА

Автор: Јордан Плевнеш

Режисер: Димитар Станковски

Премиера: 20.05.2005

ДОН ЖУАН

Режисер: Александар Поповски

Драматург: Деспина Ангеловска

Премиера: 18.7.2005 - Охридско лето

                      01.10.2005- НУ Драмски театар и МОТ

ПОРУЧНИКОТ ОД ИНИШМОР

Автор: Мартин Мекдонах

Режисер: Зоја Бузалковска

Премиера: 5. 10.2005

КУПИДОНА

Автор и режисер: Срѓан Јаниќијевиќ

Драматург: Игор Ќулафковски

Премиера: 28.12.2005

 

2006

НАШИОТ НЕПРЕЖАЛЕН

Автор: Карино Васки

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера: 14.5.2006

ЛАДАЛО

Автор: Карло Голдони

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера: 31.5.2006

ДЕМОНОТ ОД ДЕБАР МААЛО

Автор: Горан Стефановски

Режисер: Слободан Унковски

Премиера: 25.11.2006

 

2007

МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ

Автор: Љубиша Георгиевски

Режисер: Сашо Миленковски

Премиера: 16.02.2007

КИНО ЉУБОВ

Автор: Јани Бојаџи

Режисер: Јани Бојаџи

Премиера: 28.4.2007

ЛОЛИТА

Автор: Владимир Набоков

Премиера: 14.5.2007

КОМШИЛУК НАОПАКУ

Автор: Нина Митровиќ

Режисер: Нени Делместре

Премиера: 14.7.2007 Охридско Лето

                     22.9.2007 МОТ и НУ Драмски театар

 

ФИЛИП II

Според  Урлих Вилкен и Џорџ Елис

Режисер и актер: Петар Темелковски

Премиера: 19.10.2007

ЧИКАШКИ ПЕРВЕРЗИИ (копродукција)

Автор: Давид Мемет

Режисер: Нела Витошевиќ

Премиера: 21.10.2007

КАСАПСКИ КУЧИЊА

Автор: Квентин Тарантино

Премиера: 20.11.2007

2008

СУПЕРНОВА

Автор и режисер: Златко Славенски

Сценограф: Златко Славенски и Тихомир Спировски

Премиера: 14.3.2008

ОБЛАЧНА ИСПОВЕД

Автор: Томислав Османли

Режисер и драматизација на текст: Деан Дамјановски

Премиера: 15.4.2008

СИТЕ ЛИЦА НА ПЕТРЕ М. АНДРЕЕВСКИ

Според делата на Петре М. Андреевски

Режисер: Владо Цветановски

Премиера: 10.5.2008

КОЗА, ИЛИ КОЈА Е СИЛВИЈА

Автор: Едвард Олби

Режисер: Дино Мустафиќ

Премиера: 4.7.2008 Фестивал Скопски Лето

СОН НА ЛЕТНАТА НОЌ

Автор: Вилијам Шекспир

Режисер: Коле Ангеловски

Премиера: 15.7.2008  Фестивал Охридско Лето  

СТАРИ ВРЕМИЊА (дипломска претстава)

Автор: Харолд Пинтер

Режисер: Проф.Кирил Ристески, доц. Зоја Бузалковска   Премиера: 2.2.2008

КАКО ДА ЈА УБИЕШ СОПРУГАТА И ЗОШТО

Автор: Антонио Амури

Режисер: Катерина Коцевска   Премиера: 4.4.2008

 

2009

КИНЕГОНДА ВО КАРЛАЛЕНД

Автор: Венко Андоновски

Режисер: Сашо Миленковски    Премиера/Праизведба: 16.1.2009

ЖЕНАТА КАКО ВОЕНО ПОЛЕ

Автор: Матеј Висниек

Режисер: Владлен Александров    Премиера/ Праизведба: 13.2.2009

АЛЕКСАНДАР

Автор и режисер: Љубиша Георгиевски

Премиера/Праизведба: 11.4.2009

ЛЕБЕДОВА ПЕСНА

Драмска студија на едночинките „Мечка“ и „Предлог за брак“

Автор: Антон Панов Чехов    Премиера: 29.4.2009

СТАРИ ПРИЈАТЕЛИ

Автор: Слободан Деспотовски

Режисер: Слободан Деспотовски   Премиера: 02. 2009

ЦРНА ПТИЦА (копродукција)

Автор: Дејвид Харовер

Режисер: Бојан Трифуновски    Премиера: 7.3.2009

МАРКИЗА

Според делото „Маркиза де Сад“ од Јукио Мишима

Режисер и драматизација: Звездана Ангеловска

Премиера: 2.7.2009 Фестивал Скопско Лето

ДЕЦАТА НА СОНЦЕТО (монодрама)

Авторски проект на Петар Темелковски   Премиера: 14.9.2009

ВЕТАР НИЗ ТОПОЛИТЕ

Автор: Жерар Сибернијас

Режисер: Коле Ангеловски    Премиера: 16.11.2009

АНГЕЛИ ВО АМЕРИКА

Автор: Тони Кушнер

Режисер: Џаред Џ. Стајн    Премиера: 29.12.2009

 

2010

ИНТЕРМЕЦО  (копродукција)

Автор: Сашо Тасевски

Режисер: Роберт Вељановски    Премиера: 20.01.2010

ДОГОДИНА ВО ИСТО ВРЕМЕ (копродукција)

Автор: Бернард Слејд

Режисер: Бранко Ѓорчев, Катерина Коцевска и Дејан Лилиќ    Премиера: 26.01.2010

2012 - ПОСЛЕДНИТЕ МАКЕДОНЦИ

Автор: Сашо Миленковски, Тихомир Спировски, Велика Стојкова-Серафимовска, Марко Коловски, Бојан Трифуновски, Љупчо Маневски, Снежана Балканска, Венко Серафимов

Режисер: Сашо Миленковски     Премиера: 29.4.2010

СПИНОЗА (копродукција)

Автор: Гоце Смилевски

Режисер: Зоја Бузалковска   Премиера/Праизведба: 1.7.2010 Фестивал Скопски Лето

                                               24.9.2010 МОТ

ХАМЛЕТ

Автор: Вилјам Шекспир

Режисер: Дејан Пројковски Премиера: 16.07.2010 Фестивал Охридско Лето                         15.10.2010 НУ Драмски Театар

НОРВЕШКА ДЕНЕС (копродукција)

Автор: Игор Бауерсима

Режисер: Оливер Мицевски    Премиера: 14.11.2010

НИРВАНА (копродукција)

Автор: Константин Илиев

Режисер: Јани Бојаџи   Премиера: 27.11.2010

ГНЕВ

Автор: Стивен Кинг

Режисер: проф. Кирил Ристески и доц. Зоја Бузалковска

Дипломска претстава на студентите од Факултетот за драмски уметности  Премиера: 27.3.2010

2011

БААЛ

Автор: Бертолт Брехт

Режисер: Мартин Кочовски    Премиера: 31.3.2011

ГЕНОЦИД 21

Автор: Љубиша Георгиевски

Режисер: Владлен Александров    Премиера: 20.4.2011

ГРЕВ ИЛИ ШПРИЦЕР

Автор: Сашко Насев

Режисер: Деан Дамјановски    Премиера: 15.10.2011

ОЛОВО НА ПЕРНИЦА (копродукција)

Автор: Венко Андоновски

Режисер: Димче Николовски    Премиера: 13.03.2011

КРВТА НЕ Е ВОДА (копродукција)

Автор: Сашо Кокаланов

Режисер: Сашо Миленковски    Премиера: 20.3.2011

КРЕОНТ (копродукција)

Адаптација: Димче Николовски

Режисер: Димче Николовски    Премиера 27.7.2011 Фестивал ИФАД Стоби

2012

МРТВИОТ ДОМ (монодрама)

Според Фјодор Михаилович  Достоевски     Премиера: 3.3.2012

ГЕНЕТИКА НА КУЧИЊАТА

Автор: Венко Андоновски

Режисер: Дејан Пројковски Премиера: 11.4.2012

АРХЕЛАОС  ИЛИ ЕВРИПИД СЕ ВРАЌА НА БАЛКАНОТ

Автор: Јордан Плевнеш

Режисер: Владо Цветановски    Премиера: 18.7.2012 Фестивал ИФАД Стоби

                      17.10.2012 НУ Драмски Театар

ВРТЕЛЕШКА

Автор: Артур Шницлер

Режисери: Андреј Цветановски, Ирена Стеријовска, Иван Манасковски, Хана Миленковска, Теа Беговска      Премиера: 10.11.2012

МАКЕДОНСКА КРВАВА СВАДБА

Автор: Војдан Чернодрински

Режисер и кореограф: Сташа Зуровац Премиера: 16.12.2012

 

2013

СОЛУНСКИ ПАТРДИИ

Автор: Миле Попоски

Режисер: Коле Ангеловски Премиера: 30.3.2013

ЕВРИДИКА

Автор: Сара Рул

Режисер: Нина Николиќ Премиера: 25.05.2013

КАВКАСКИ КРУГ СО КРЕДА

Автор: Бертолт Брехт

Режисер: Златко Славенски Премиера: 05.10.2013

ОГНЕНИ ЈАЗИЦИ

Автор: Горан Стефановски

Режисер: Слободан Унковски Премиера: 2.11.2013

ЧИЈА СИ?

Автор: Сашко Насев

Режисер: Љупчо Ѓоргиевски

Премиера: 27.12.2013  

 

2014

ЖИВОТ ВО ТЕСНИ ЧЕВЛИ

Автор: Душан Ковачевиќ

Режисер: Ненад Витанов   Премиера: 7.3.2014

ЕВАНГЕЛИЕ НА ГЛУПОСТА (ДАЛАЈ МАМА)

Автор и режисер: Љубиша Георгиевски Премиера: 12.4.2014

ЖДРЕЛО

Автор: Жанина Мирчевска

Режисер: Зоја Бузалковска Премиера: 23.7.2014 Фестивал Охридско Лето – Охрид                       8.10.2014 НУ Драмски театар Скопје

СЕКС, ДРОГА И РОКЕНРОЛ (монодрама)

Автор: Ерик Богосјан

Режисер: Ристе Алексоски Премиера: 22.10.2014

КАПЕТАНОТ ЏОН ПИПЛФОКС

Автор: Душан Радовиќ и Мирослав Беловиќ

Режисер: Коле Ангеловски Премиера: 23.10.2014

ЧОВЕКОТ КОЈ ГО ИЗЕДЕ СВЕТОТ

Автор: Нис Моме Штокман

Режисер: Билјана Радиноска Премиера: 5.12.2014

2015

ЉУБОВНИЦИ (копродукција)

Автор: Катерина Коцевска

Режисер: Катерина Коцевска Премиера: 28.02.2015

ЧОЛАК

Инспирирано од Behanding in Spokane од Мартин Мекдонах

Режисер и драматург: Синиша Евтимов Премиера: 21.4.2015

БЕЗЉУБНИ

Автор: Благица Секуловска

Режисер: Златко Славенски Премиера: 6.5.2015

ЈАНЕ САНДАНСКИ 100 ПОСЛЕ (монодрама)

Автор: Петар Темелковски

Режисер: Петар Темелковски Премиера: 19.5.2015

ЕРИГОН

Автор: Јордан Плевнеш

Режисер: Јани Бојаџи Премиера: 24.9.2015

ЦРВ

Според романот „Вистина, љубов – рашомонијада“ од Дејан Трајкоски

Драматизација: Борче Грозданов

Режисер: Мите Грозданов Премиера: 2.11.2015

БИБЛИЈАТА

Автор и режисер: Срѓан Јаниќијевиќ

Композитор: Игор Василев-Новоградска Премиера: 19.12.2015

ГОСПОЃИЦА ЈУЛИЈА

Автор: Август Стринберг

Режисер: Ѓорѓи Ризески

Копродукција Драмски Театар и Театар Фабрика   Премиера: 20.12.2015

2016

ЈОВ

Автор: Венко Андоновски

Режисер: Сашо Миленковски Премиера: 29.1.2016

СНЕЖАНА И СЕДУМТЕ ЏУЏИЊА

По Браќата Грим

Режисер: Димче Николовски     Премиера: 27.3.2016

БУРЕ БАРУТ

Автор: Дејан Дуковски

Режисер: Сашо Миленковски    Премиера: 21.04.2016

По повод јубилејната прослава 70 години НУ Драмски театар Скопје

КРИСТОФОР КОЛУМБО

Според истоимената драма на  Мирослав Крлежа

Адаптација: Љубиша Георгиевски Премиера: 05.07.2016 Скопско Лето

2017

ФРАНКЕНШТАЈН #АЛХЕМИЈА НА ЖИВОТОТ

Режисер: Лилиа Абаџиева Премиера: 21.01.2017