А

 1. Ацо Ѓорчев (актерска легенда)
 2. Австралискиот монах - Васко Ѓоргиевски
 3. Антички календари - Лидија Ковачева
 4. Античката и македонската епска поезија - Витомир Митевски
 5. Алманах на Р.М. - Спасе Мирчески, хронологија 1998 - 2001 година

Б

 1. Библиотекарка - Мирко. С. Марковиќ
 2. Бубамара на зрно калинка
 3. Будење на кристалите - Матеја Матевски
 4. Балетска драматургија - Соња Здравкова - Џепароска

В

 1. Воинот и Маргарита - Стојан Кочов
 2. Времено и трајно - Јован Стрезовски
 3. Визија за локвата и вињари - Иван Чаповски

Г

 1. Г- дур - Тамара Јолевска - Попов
 2. Голгота на мојата чета - Коле Рошев
 3. Градинар пустина - Божин Павловски

Д

 1. Драми - Катерина Момева
 2. Дарагаја - Лидија Јеремиќ
 3. Дождот - Цане Андреевски
 4. Далечен сон - Панде Манојлов
 5. Двоглед - Весна Мундишевска Велјановска
 6. Двонасочна релација театар - публика - Трајче Кацаров
 7. Дрвени сандук Томаса Вулфа - Данило Киш
 8. Диваделна нитра септ 21 -26 2012
 9. До ре ми фа соле
 10. Драмски театар - 30 години
 11. Драмски театар Скопје 1946 - 1986
 12. Драмски театар Скопје 1946 - 1996
 13. Драмски театар Скопје III  1965  4. III - 1980
 14. Dvanaeset megunarodni festival glumcca Niksic - 2015

З

 1. Златен пресек - Катица Ќулавкова
 2. Зборигами - Зорица Петкоска
 3. Засекогаш твој - Даниел Глатауер
 4. Зора во сликата - Петре Димовски
 5. Збор за зборот - Златко Жоглев, Далиела Андоновска - Трајковска, Гордана Стојаноска

И

 1. Идиотски приказни - Ксенија Николова
 2. Илинденски истории - Илија Сланштанец

Ј

 1. Јавна кривична пријава - Миле Неделковски
 2. Јавнопис - Гане Тодоровски
 3. Јас сум љубов - Илина Ведран
 4. ЈАД- Трајче Кацаров

К

 1. Културен живот 2014
 2. Ковчег со време - Лилјана Мазова
 3. Како сламена птица ме следи - Хасан Зактан
 4. Копаничарот - Димитар Станишев од Крушево
 5. Калина - Петре Наковски
 6. Козметика на непријателот - Амели Нотомб
 7. Крв на еукалиптусот - Иван Чаповски
 8. Книга за Џинот - Гане Тодоровски
 9. Креација и Интерпретација - Ефтим Клетников
 10. Културен живот 2007

Л

 1. Лицето ни ги открива болестите ( патофизиогномија) - Курт Тепервајн
 2. Лексикон на личните имиња - Амели Нотомб
 3. Лична библиотека - Јелена Лужина
 4. Летопис на македонската драма (1997 - 2005) и театарот во Македонија (1958 - 1976) - Ристо Стефановски

М

 1. Монографија на Бранко Ѓорчев (1962 - 2013) Приредила: Лилјана Мазова
 2. Милица Стојанова (биографија)
 3. Мемоарите на една млечка - Блаже Миневски
 4. Македонски рулет - Љубиша Георгиевски
 5. Мислиш создаваш тоа дејствува - Џејмс Ален
 6. Македонската книжевност во 19 и 20 век - Томислав Тодоровски
 7. Мојот круг - Мите Шкрековски
 8. Молитва за Македонија - Раде Силјан
 9. Макар уште еднаш - Ксенија Николов
 10. Моќта на театарот - Љубиша Николовски - Биш (меѓународен театарски фестивал млад         отворен театар - Мот)
 11. Мојот театар - Ристо Стефановски, Моите вистини, записи, сведоштва, сеќавања
 12. Милица Стојанова (биографија)
 13. Малечката - Сема Али
 14. Мите - сцена, живот ... - Борче Грозданов

Н

 1. Најновата македонска драма (конкурс за откуп на драмски текстови 2015/2016) уредила: Јелена Лужина
 2. Нудизам - Александар Станкоски
 3. Нежниот бунтовник - Паскал Гелевски
 4. Над тагата - Добре Тодоровски

О

 1. О, тоа сте вие господине памук - Трајче Кацаров
 2. Отворена книга - Раде Силјан
 3. Од изгрев до залез - Стојан Тарапуза

П

 1. Птичиче - Филип Шовагович
 2. Peronal futurism / Public politics
 3. Прилози кон историјата на македонската архитектура - Вангел Божиноски
 4. Подарок - Спенсер Џонсон
 5. Поносница - Вера Симовска
 6. Подбишега од која ви се ... плаче!
 7. толковник - Мирослав К. Пендароски
 8. Потполковникот- Димитар Пандев
 9. Погрешен човек - Христо Петрески
 10. Предностите на еден молец - Стивен Чбоски
 11. Поезија- Федерико Гарциа Лорца
 12. Проса - Алианза Едиториал
 13. Пориви - Борче Грозданов - Пандур
 14. Позориште зетски дом 1884-1896 - Лука И. Милунович
 15. Позоришна критика у црногорској периодици 1884-1916 хрестоманија
 16. Проект Чернодрински - Јелена Лужина
 17. Последните акорди на тишината - Братислав Димитров

Р

 1. Ритуалот и драмата - Катерина П. Кузманова
 2. Рогот на љубовта - Божин Павловски
 3. Режисери и актери - Самоил Дуковски

С

 1. Соломонов Печат Југослав Петровски
 2. Светиот пат ( поезија од Балкански народи) - Раде Силјан
 3. Среќометар
 4. Вдиши среќа - издиши страв
 5. Сузана Турунџиева
 6. СУМ - списание за уметност
 7. Струшки вечери на поезијата -Зимски поетски фестивал 2017
 8. Сончево огледало - Раде Силјан
 9. Среќа - Благоја Јанаков
 10. Семеен албум - Весна Мојсова - Чепишевска
 11. Светлината на зборот - Матеја Матевски
 12. Светлинска - Кристина Николовска
 13. СИН - Самоил Дуковски
 14. Скопје во нов 1941
 15. Скопје во нов 1942

Т

 1. Триесет години Драмски театар
 2. Театарски гласник 2012
 3. Театарски гласник 2013
 4. Театарски гласник 2014
 5. Театарски гласник 2015
 6. Театарски гласник 2016
 7. Театарски гласник 40 години
 8. Тврдина - Сашо Огненовски
 9. Толеранција
 10. Томислав Османли
 11. Театарот во Р.Македонија - Ристо Стефановски
 12. Од Партизанскиот до Младинско - детскиот
 13. Trinaeset megunarodni trijenale pozorisni knjige i periodike 2003

У

 1. Уметност на љубовта - Ерих Фром
 2. Уметност на танцот 2008 год.

Ф

 1. Festival internacionalnogmalternativnog teatra Montenegro Podgorica 2014

Х

 1. Хомеопатија (практичен водич за 21 век) - Питер Чапел и Дејвид Ендрјуз
 2. Хронологија на опстојот - Петре Димовски

Ч

 1. Чија си - Сашко Насев
 2. Cetirieset i pet-teden slovenske drame 27.03 - 07.04.2015
 3. Чернодрински се враќа дома - Горан Стефановски

Ш

 1. Шушулеменко
 2. Новиот ракопис на Птоломеј - Додека сонцето изгрее на запад - Константин Дораковски
 3. Шездесет година црногорског народно позоришта 1953 - 2013
 4. Шеесет години турски театар
 5. Шеесет години народен театар Битола - Иван Ивановски
Јануари
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Рута Група Триглав


Ruta Grupa Triglav

Огласи

 • ДИРЕКТОР

  5. Катарина Коцевска Хаџи Василева

  Катарина Коцевска Хаџи Василева

  (11 април 1959, Скопје)

  Дипломира актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје (1982). Работи во Драмски театар Скопје од 1983 година. Покрај актерскиот ангажман во матичната куќа, настапува на театарските сцени низ Р.Македонија, и оставрува улоги и во телевизиски и филмски проекти. Коцевска е автор на неколку драмски текстови и потпишува неколку театарски режии. 

  Селективна театарографија:Емил (Еригон, 1982); Мира (Хај-фај, 1983);  Олга Бизјак (Карамазови, 1984);  Котис (Крал Иби, 1984); Салома (Салома, 1985); Луси (Авантурите на Понг и Луси, 1985); Маре (Тетовирани души, 1985); Марион (Смртта на Дантон, 1987); Сели (Закопано дете, 1987); Марија Малон (Р, 1987); Ели (Стапица, 1987);  Покојната Милица (Собирен центар, 1989); Прва ќерка ( Медеја, 1989); Весела (Ало, будење, 1990); Верче (Чија си, 1991); Галаба Рубен (Не сега драга, најдобро е попладне, 1991); Сопругата (Како да ја убиеш сопругата ....и зошто, 1993); Праксагора (Жените од народното собрание, 1994);  Дијана (Питачка опера, 1996); Жена  (Три високи жени, 1996); Тимофеја Гордеевич Бугрова (Платонов, 1999); Карола Мартин (Мефисто, 2000);  Мајката на Леха (Падот на невиноста, 2002); Џилијен (Брачна игра, 2003); Босилка Ракаџиева (Хамлет од Долно Гаштани, 2005); Вера (Нашиот непрежален, 2006); Сопругата (Како да ја убиеш сопругата и зошто, 2008); Гертруда (Хамлет, 2010); Шабан бег (Солунски патрдии, 2013) 

  Селективна филмографија: Викенд на мртовци (1988); Пред дождот (1994); Самоуништување (1996); Вета (2001).

  Награди; Награда на Сојузот на социјалистичка младина на Македонија за улогата во „Хај-Фај“(1983);  Награда за најдобро актерскио остварување за улогата на Олга Бизјак во претставата „Карамазови” на МТФ „Војдан Чернодрински” Прилеп (1984);Награда за најдобра млада актерка во Југославија на фестивалот на Југословенски театар - Сараево, за улогата на Олга Бизјак Митиќ во претставата „Карамазови“ (1985); Награда за извонредна актерска двојка во дуодрамата „Брачна игра” од Едвард Олби, на IV Сеукраински фестивал „Тернопилски вечери” (Тернопил, Украина, 2003); Награда од публиката за најдобро актерско остварување на вечерта за улогата на Илиен во претставата „Брачна игра”  на XXII „Нушичеви денови” ( Смедерево, Р.Србија, 2005) и други.

 • Одлука за избор на друг раководител - 25.2.2022
 • Јавен оглас

  Во прилог Јавниот оглас и Пријавата за вработување.

 • Евиденција за лица овластени за вршење обработка на лични податоци на НУ ДТС
 • Правилник за формата и содржината на јавниот оглас и на пријавата за вработување, начинот на спроведување на аудицијата, како и начинот на бодување