“You can throw away the privilege of acting, but that would be such a shame. The tribe has elected you to tell its story. You are the shaman/healer, that's what the storyteller is, and I think it's important for actors to appreciate that. Too often actors think it's all about them, when in reality it's all about the audience being able to recognize themselves in you. The more you pull away from the public, the less power you have on screen.” - Ben Kingsley
dramski on mobile

       
Валдета Исмаили

 

Валдета Исмаили, родена на 16.11.1975 година во Скопје, Р Македонија. Во 2000 год. дипломира на Факултетот за Драмски Уметности при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј“, и се здобива со звање Дипломиран актер. Покрај актерството, има богато искуство од областа на културната политика стекнато при работата во Министерството за култура на Р Македонија, сектор за меѓународна дејност. Од 2010 година е вработена во НУ Драмски театар – Скопје.

 

Поважни театарски улоги:

Црвена, од Орхан Памук, Регионален проект - режија Мартин Кочовски, Мал Драмски театар, 2011

БААЛ, од Бертолд Брехт, режија Мартин Кочовски, ДТС, 2011

Лудило, режија Флорент Мемети. Тетовски театар 2008,

Музика М. Режија, Сонила Улчинаку, Албанија, 2007

Смрта и девојката, Ариел Дорфамн, Паулина Салас, Кумановски театар, 2007

Еден маж со две жени - режија Сулејман Рушити, Албански театар - 2000

Убавицата на морето - режија Бујар Љума, Албански театар - 2000

Гоф – режија Сулејман Рушити, Албански театар – Скопје, 1999

Гент – режија Сулејман Рушити, Албански театар – Скопје, 1998

Златните лисја – режија Дритро Касапи, Албански театар – Скопје, 1997

 

Филм:

2009, Краткометражен филм За фереџето и за среќата, режија Гоце Цветановски, Томеј продукција, Франција и Македонска Крепност, Македонија.

1999, Македонска Телевизија, Албанска редакција

 

Водителка на телевизиски емисии за деца и млади

1999, Search for Common Ground, ТВ серија за деца и млади“ Наше маало“

2001, Тренер по глума, Мултинационална претстава ЕКО ПАТРОЛА

2000 – 2001, Детски театарски центар едукатор на проектот, “Улични приказни“.

2001, Центар за Изведувачки Уметности “Мултимедиа“, Тим лидер и едукатор во проектот Уметноста за социјални промени.

 

Други активности:

2004, Светска Банка и Влада на Република Македонија , 2005, Агенција за млади и спорт, Пројект за развој на деца и млади, и младинска стратегија, Специалист за мониторинг евалуација и опфат на корисници.

 

British Council – National School of Government

Обука втора категорија - државни службеници

 

Atos origin и Влада на Р. Македонија

Обука прва категорија - државни службеници, реформи на јавната администрација во Р. Бугарија, Министерство за култура во дирекција за театар, варијетне и танцово искуство


Министерство за култура

Сектор за меѓународна соработка и соработка со УНЕСКО

Раководител на одделеније за билатерална соработка

Кординатор за Македонија во проектот “ Култура за сите“ на ПАЦ Мултиемдиа и Театарот Ода од Приштина, Косово.

 

Техника на Лабан; Правци димензии, изрази и трудови.

Универзално движење во просторот.

Интензивен курс – Гијом Сонен.

МНТ - МУЛТИМЕДИА

 

Richmond Adult Community College, Surrey Region Open College Network, Велика Британија.

Вештини на актерството

 

ТЕМПО

Обука за организациски менаџмент : организациска култура и стилови, менаџмент структури, организациски менаџмент, финанциски менаџмент, раководење со ресурси и лична мотивација за менаџирање.

 

College of Europе 

Институт за Постдипломски Европски студии , Европска интеграција. – интензивен курс.

 

Моментално

Институт за Национална Историја, последипломски студии - отсек Културна Историја

  
Назад  
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios