"The stage is not merely the meeting place of all the arts, but is also the return of art to life." - Oscar Wilde
dramski on mobile

       
Билјана Драгичевиќ - Пројковска

 Билјана Драгичевиќ Пројкоска, родена 11.04.1975 година во Скопје. Дипломира на Факултетот за Драмски уметности – Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во класата на Проф. Владимир Милчин. Од 1998 година се вработува како актер во Драмски театар Скопје. Остварува бројни главни и споредни улоги во претстави во Драмскиот театар, но и во други театарски институции и тоа не само како актер, туку и како режисер, кастинг директор и проект менаџер. Покрај театарските улоги остварува и филмски и телевизиски улоги.

 

 

Поважни театарски улоги:

Управителката на домот - Грев или шприцер, од Сашко Насев, р. Деан Дамјановски, ДТС 2011

Жената како воено поле, од Матеј Винсиек, р. Владлен Александров, ДТС, 2008

Ангелот на апокалипсата – Каменот на мудроста, од Југослав Петровски, р. Југослав Петровски
Ингрид – Питачка опера, од Вацлав Хавел, р. Горан Тренчевски
Шехерезада - Вазна од порцелан, од Југослав Петрески
Милка – Сончогледи, од Валентин Катаев, р. Коле Ангеловски
Петриа – Чорбаџи Теодос, од Васил Иљоски, р. Горан Стојановски
Ана Попова – Мечката, од А. П. Чехов, р. Синиша Ефтимов
Сара – Заводникот од западниот свет, р. Коле Ангеловски
Нина Заречна – Галебот, од А. П. Чехов, р. Стојан Стојановски
Слугинката – Бркотница, од Огнен Георгиевски, р. Дритро Касапи
Гласот на народот – Ојдипус Тиранус, од Софокле, р. Зоја Бузалковска
Јицуко – Три есенски приказни, од Yokio Mishima, р. Владимир Милчин
Меги – Музеј од приказни, од Жанина Мирчевска, р. Дритро Касапи

Смит – Петар Пан, детска представа, р. Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ
Сара - The Lover, група автори, р. Зоја Бузалковска
Сенката – Сенката, р. Искра Стојковска

Гилдестерн – Хамлет, од Шекспир, р. Владо Цветановски
Џокер – Бетмен засекогаш, детска представа, р. Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ
Ана – Поблиску, од Патрик Марбер, р. Слободан Унковски
Марија Јегоровна – Платонов, од А. П. Чехов, р. Димитар Станковски
Сестрата – Роберто Зуко, од Bernard Mari Coltes, р. Дритро Касапи
Рајка – Земјомер, од Николај Кољада, р. Владимир Милчин
Јури – Кандид во земјата на чудата, од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски
Вера – Диво месо, од Горан Стефановски, р. Александар Поповски
Клаудија Рогов – Тетовирани души, од Горан Стефановски, р. Сашо Миленковски
Таа – Епсеранца, од Жанина Мирчевска, р. Александар Чамински
Наташа – Падот на невиноста, од Василиј Сигарев, р. Дејан Пројковски
Рајна – Лет во место, од Горан Стефановски, р. Љупчо Георгиевски
Ангустиа – Домот на Бернарда Алба, од Ф. Г. Лорка, р. Горчин Стојановиќ
Баукида – Тито, од Слободан Шнајдер, р. Дејан Пројковски, Мартин Кочовски, Деан Дамјановски, Бранко Брезовац
Виола – Супернова, од Златко Славенски, според Лори Андерсон, р. Златко Славенски

За повеќе информации проверете на web страната: http://php.proarts.com.mk/dragicevic


Филмски и ТВ улоги:

Селанката – детско ТВ емисија Волшебниот свирач, 1999
Мајката – Вета, краток филм, режија Теона Митевска, Берлински филмски фестивал 2001
Фатима – Сликар, краток филм, режија Александар Станковски, 2000
Џипче и Летка – Волшебното тркало, детска ТВ емисија, режија Ристо Самарџиев, СИТЕЛ ТВ, 2000
Сашка – Сашка и Сашко, ТВ проект, режија Драган Вељановски, МРТВ, 2005
Петко – Пет плус, детски ТВ проект, ТЕЛМА ТВ, 2007

Проекти:

2001, трет Асистент во филмот „Како лош сон“ од Антонио Митриќески
2001/2002, Кастинг директор на ТВ серијата „Наше маало“
2002, трет Асистент на ТВ филмот „Шимански“, германска продукциска куќа

Режисерски ангажмани:

1997, Дестка представа „Петар Пан“, режија Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ, Детски Креативен Центар
1998, Детска представа „Снежана и седумте џуџиња“, режија Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ, Детски Креативен Центар
1999, Детска представа „Бетмен засекогаш“, режија Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ, Детски Креативен Центар
1999, Детска представа „Астеркис и Обеликс“, режија Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ, Детски Креативен Центар
2000, Краток документарен филм, „Многу одамна си беше еден крал“, режија и монтажа: Билјана Драгичевиќ. Дел од проектот „Уметност за социјални промени“, финансирано од Европска Културна Фондација.
2000, Детска представа „Биле баксуз“, режија Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ, Детски Креативен Центар,

 

Награди:

1999 Награда за најдобар актер од списанието „Вечер“
2001 награда за најдобар актер за 2000 година за представата „Поблиску“ – Златна Бубамара на популарност

  
Назад  
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios