“The theater is so endlessly fascinating because it's so accidental. It's so much like life.”- Arthur Miller
dramski on mobile

       
Јелена Жугиќ

 

 

 

  


Ј
елена Жугиќ, родена 20.04.1973 година во Скопје. Дипломира на Факултетот за драмски уметности во Скопје, во класата на професорот Љубиша Георгиевски, со претставатаАрсеник и стара тантела“ во 1995 година. Во Драмскиот театар е вработена од февруари 1997 година.  


Театарски претстави:

Фатиме - Солунски патрдии, од Миле Попоски, р. Коле Ангеловски, ДТС 2013
г-ѓа Ренате - Генетика на кучињата од Венко Андоновски, р. Дејан Пројковски, ДТС 2012
Хекуба - GeNОcid21, од Љубиша Георгиевски, р. Владлен Александров, ДТС 2011
Ѓ-ѓа Лу/Сестра Мери - Олово на перница, од Венко Андоновски, р. Димче Николовски, ДТС 2011
Дона Жуана - Дона Жуана, од Молиер, р. Патрик Вершурен, Градски театар - Скопје, 2009
Олимпија - Александар, р. Љубиша Георгиевски, ДТС 2009
 Пангиос - Кинегонда во Карлаленд од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2009
Титанија - Сон на летната ноќ од В. Шекспир, р. Коле Ангеловски, ДТС, 2008
Стиви - Коза, или Која е Силвија? од Едвард Олби, режија Дино Мустафиќ, ДТС, 2008
Јулишка - Комшилук наопаку, од Н.Митровиќ, р. Н.Делместре, ДТС, 2007  
 
Мира - Кино Љубов, од Ј.Бојаџи, режија Ј.Бојаџи, ДТС, 2007
Сенген -
Демонот од Дебар Маало, од Г. Стефановски, р. С. Унковски ДТС, 2006
Ирина -
Три сестри, од Чехов, р. Димитар Станковски, ДТС, 2004
Магдалена -
Куќата на Бернарда Алба, од Љорка, р. Г. Стојановиќ, ДТС, 2004
Магда
- Магдо, љубов моја, од С. Насев, р. Д. Станковски, независен проект, Скопје, 2003
Таа -
Нема да ми верувате што ми се случи вечерва, од Н. Вујадиновиќ, р. К. Ристевски, ДТС, 2003


Абел - Собрани дела на Вилијам Шекспир, од Том Стопард, р. З. Славенски, ДТС, 2002
Лора - Црни кукли
, од В. Андоновски, р. Д. Станковск, независен проект, 2001
Вагинални монолози, од Ив Енслеф, р. Д. Станковски; независен проект Скопје
Титанија
- Сон на летната ноќ од В. Шекспир, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2000
Панглос помалиот - Кандид во з
емјата на чудата, од В. Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС 2000
Мехмене -
Ферхард и Сирин, од Јудел Ертен, р. Н. Хикмети, ДТС 2000
Ерика фон Лајден
Европа, од Рене Калински, р. Патрик Версурен, ДТС, 1999 - Беатриче, Распони и Федерико Распони - Арлекин, од К. Голдони, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1999
Маргарета - Македонски Фауст,
од М. Србиновски, р. Сашо Миленковски, 1999
Г
рофицата Алмавива - Женидбата на Фигаро, од Бомарс, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1998
Сара/Долорес -
Љубовникот, од Дејвид Ајс, Харолд Пинтер, Керил Сеил, р. Зоја Бујалковска, ДТС, 1998
Дебра
- Перверзии, од Д. Мамет, р. Мони Дамевски, ДТС 1997
Х
орот - Ојдипус Тиранос, од Софоклеус, р. Зоја Бузалковска, ДТС, 1997
Ид
а - Позитивно мислење, од С.Насев, р. Димитар Станковски, ДТС 1997
Дона Хуана
- Дона Хуана, од А. Виздеи, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1996
Констанца
- Амадеус, од П. Шефер, р. Златко Славенски, ДТС, 1996
Тина
- Ни ќар ни зијан, од Б. Димитров, р. Д. Станковски, ДТС 1996
Ева -
Умри машки, од А.Николај, р. К. Ангеловски, ДТС, 1996
С
еланка – Кумови, од Русанте, р. К. Ангеловски, ДТС, 1995
Ема Брјустер
- Арсеник и стара тантела, од Кеселинг, р. Љ. Георгиевски, ДТС, 1995
Жената на
Лука Лукиќ - Ревизор, од Гогољ, р. Љубиша Георгиевски, ДТС 1995
Актер - Розенкранц и Гилденстерн се мртви
, од Т.Стопард, р. Златко Славенски, ДТС, 1994
Третата дворска да
ма - Животот е сон, од Калдерон де ла Барка, р. Слободан Унковски, ДТС, 1994
Пешна
- Крале Марко, од М. Србиновски, р. Љубиша Георгиевски, В. Чернодрински Прилеп, 1994
Марика, Јадранка
- Сон..., од Ж.Мирчевска, р. З.Славенски и С. Ковачевиќ, фестивал МОТ, 1994
Третата Евменида –
Евмениди, од Есхил, р. Г. Тренчовски, Фестивал "Охридско лето", 1993
Жената со две лица
- Црно писмо, од Б. Миневски, р. В. Цветановски, Фестивал "Охридско лето", 1993
Цвет
а - Време за сонување, од З. Славенски, р. З. Славенски, Ј. Х. Џинот - Велес 1993
 ТВ и филмски улоги:

Време за плачење, сценарио и режија К. Ангеловски, ТВ Филм, МТВ, 2001
Остани исправен, краток филм на Кристијан Ристевски
Буба - Бумбари, ТВ серија, МРТВ
Марија - Салон Хармони, ТВ серија, МРТВ
Нана - Заведени, ТВ серија, МРТВ
Во светот на бајките, ТВ серија, МРТВ  

Награди:

Награда за женска улога за 2012 г., на Националниот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“, Прилеп, за улогата на Ренате во претставата „Генетика на кучињата“
Награда за најдобра женска улога за 2011 г, на Фестивалот за античка драма „Стоби“ - 2011, за улогата на Хекуба во претставата „geNOcid21“
Награда за најдобра женска улога за 2011 г., на Националниот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“, Прилеп, за улогата на Хекуба во претставата „geNOcid21“
Награда за 
Награда „Златна Бубамара за популарноста“, 2009
Награда "Маслина", за најдобра актерка во ТВ филмот Време за  плачење, Бар 2003 г.
Награда "Златна маска Изида" за најдобра улога во претставата  "Собрани дела на Вилијам Шекспир, на Меѓународниот фестивал  "Охридско лето" 2002г.;
Награда за најдобра актерска креација за 2001 г., на Националниот фестивал "Војдан Чернодрински", Прилеп, Р. Македонија, за улогата Лора во претставата "Црни куклички".
Награда за најдобра актерска креација за 1997 г., на Националниот фестивал "Војдан Чернодрински", Прилеп, Р. Македонија, за улогата Ида во претставата "Позитивно мислење".
Награда од списанието "Екран" за најдобар млад актер за 1996г. за улогата Ева во претставата "Умри машки"

  
Назад  
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios