“You need three things in the theater - the play, the actors and the audience, - and each must give something” - Kenneth Haigh
dramski on mobile

       
Маја Вељковиќ - Пановска

 

 

 

 
Маја Вељковиќ Пановска, родена година 1971 во Скопје. Во 1993 година дипломира на Факултететот за Драмски уметности во класата на Проф. Владимир Милчин. Во Драмскот театар Скопје се вработува во 1999 година. Од тогаш реализира главни и споредни улоги во бројни претстави не само во матичниот театар, туку и во другите театарски институции во државата.

 

Театарски улоги:

Мими - Грев или шприцер, од Сашко Насев, р. Деан Дамјановски, ДТС 2011

Мартирио - Домот на Бренарда Алба од Е.Г. Лорка, режија Г. Стојановиќ, ДТС
Ирина
- Три сестри од А.П.Чехов, режија Д.Станковски, ДТС
Ангелот -
Марисол од Х. Ривера, режија В. Милчин, ДТС 
Радмила Петровска -
Нема да верувате од Н. Вујадиновиќ, режија К.Ристевски, ДТС
Пчелка
- Како се станува цар од А. Кирјаковска, режија З. Бузалкова
М - Копнеж
од С. Кејн, режија А. Ивановски, ФДУ
Тијана -
Слипперѕ Пеопле од В. Т. Рангелова, режија С. Џепаровски, Продукција „О“
Жена -
Процес Компилација, Н.Т. Бојдан Чернодрински, Прилеп 
Маре -
Тетовирани души од Г. Стефановски, режија, С. Миленковски, ДТС
Норвешка Баронеса -
Есперанца од Ж. Мирчевска, режија А. Чамински, ДТС
Марија - Војце
к од Бихнер, режија Б. Драшковиќ, ДТС
Проција - Собрани дела Шекспир
од Т.Стопард, режија З. Славенски, ДТС
Ала Кострова -
Кокошка од Кољада, режија В. Талески, НТ Антон Панов, Струмица
Елена
- Сон на летната ноќ од В. Шекспир, режија Д. Станковски, ДТС
Неда
- Црнила од К.Чашуле, режија В. Џолева, Независна продукција
Јована Орлеанска
- Јована Орлеанска oд Љ. Георгиевски и Б. Димитров, режија: Љ. Георгиевски, ДТС
Антонина Сорина -
Земјомер oд Кољада, режија В. Милчин, ДТС
Соња
- Техноѕвезда од Т. Османли, режија В. Џолева, Скопско лето
Илсе -
Будење на пролетта од Ведекинд, режија З. Славенски, МНТ
Исмена -
Antigona in Technoland oд Софокле, режија Г. Стоев, МНТ
Жената -
Духот на лименката од Г. Гарванлиева, улогата на, Режија. Г. Тренчевски, НТ Антон Панов, Струмица
Слугинката - Жаби
од Аристофан, режија Б. Ставрев, МНТ
Слатката малечка -
Љубовната вртелешка oд А. Шницлер, режија Љ. Ѓорѓиевски, НТ Ј. Х. Џинот, Велес
Мица
- Народен пратеник од Б. Нушиќ, режија Д. Османли, Прод. МНТ
Оља
- Светулки во ноќта од Т. Османли, режија В. Џолева, Скопско лето
Ивон и Помпонет -
Кројач за дами, Ж. Фејдо, режија Д. Османли, МНТ
Марија - Лаж и паралаж
од Ј. С. Поповиќ, режија Е. Савин, МНТ
Старица -
Лепа Ангелина од Б. Ристески-Платнар, режија В. Милчин, МНТ
Цвета -
МКС, oд В. Чернодрински, режија С. Миленковски, МНТ
Лулу -
Роденден oд Х. Пинтер, режија В. Христов, МНТ
Лени -
Луна Прима (работена по мотиви на Хамлет од Буњуел), режија Г. Тренчевски
Софија Ивановна -
Мртви души од Гогољ, режија В. Милчин, МНТ
Питија - Орестија, Евмениди o
д Ајсхил, режија Г. Тренчевски, МКЦ
Г
-ѓа Смит - Келавата пејачка oд Е. Јонеско, режија М. Јаневски, МКЦ
Кристина -
Госпоѓица Јулија од А. Стримберг, Дипломска претстава
Касандра, Синот -
Жена oд
Е. Бонд, Дипломска претстава

Награди:

1999 Награда за Најдобар млад актер на Фестивалот Војдан Чернодрински за улогата на Жената во претставата „Духот на лименката“, НТ. Антон Панов, Струмица
2002 Награда за Епизодна улога на Фестивалот Војдан Чернодрински за улогата на Маре, во претставата Тетовирани души, ДТС

Театарски работилници:

1999 „Неутрална Маска“ Theatre de Complicite, Лондон, Велика Британија
1999 ЛАБАН, Ги Сонен, МНТ
1996 Методот на Лее Стразберг, Грожњан, Хрватска

  
Назад  
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios