“You can throw away the privilege of acting, but that would be such a shame. The tribe has elected you to tell its story. You are the shaman/healer, that's what the storyteller is, and I think it's important for actors to appreciate that. Too often actors think it's all about them, when in reality it's all about the audience being able to recognize themselves in you. The more you pull away from the public, the less power you have on screen.” - Ben Kingsley
dramski on mobile

       
Дејан Лилиќ

 Дејан Лилиќ, роден 26.10.1974 година во Скопје. 1997 година дипломира на Факултетот за Драмски уметности - Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, од 1998 година се вработува како актер во Драмски театар Скопје. Од тогаш остварува голем број главни и споредни улоги во претстави на матичниот театар, но и во проекти од други театарски иснтитуции и продукциски куќи. Покрај актерството, вклучен е и во општествениот живот како водител на разни јавни настани. Од 2007 година е Уметнички директор на Драмскиот театар Скопје.


 
Поважни театарски улоги: 

Хамлет - Хамлет, од В. Шекспир, р. Дејан Пројковски, ДТС 2010

Александар - Александар, р. Љубиша Георгиевски, ДТС 2009

Томас Мор - Кинегонда во Карлаленд, р. Сашо Миленковски, ДТС 2009

Фигаро - Фигаро се разведува, р. Куштрим Бектеши, МНТ 2008

Mr. Blond Касапски кучиња, р. Бојан Трифуновски, ДТС
Мичо - Комшилук Наопаку, р. Ненни Делместре, ДТС
Иљо – Демонот од Дебармаало, р. Слободан Унковски, ДТС
Помладиот брат – Превртач р. Јовица Павиќ, ДТС
Челик – Купидона, р. Срѓан Јаниќиевиќ, ДТС
Падрајк – Поручникот од Инишимор, р. Зоја Бузалковска, ДТС
Михајло – Лет во место, р. Љупчо Георгиевски, ДТС
Тим –
Everyman, р. Деан Дамјановски, ДТС
Лени,
Man with Golf Bat Марисол, р. Владимир Милчин, ДТС
Најдо – Стјуардеси, р. Коле Ангеловски, Истриони (Скопје)
Кралот – Како се станува цар, р. Зоја Бузалковска, ДТС
Петар Николаевич – Магдо, љубов моја, р. Димитар Станковски, МНТ/Универзална сала
Бато – Позитивно мислење, р. Димитар Станковски, ДТС
Капетанот – Есперанца, р. Александар Чамински, ДТС
Чарли – Собрани дела од Вилијам Шекспир,р. Златко Славенски, ДТС

Вториот – Кутрите мали хрчки,р. Иво Лауренчиќ, ДТС / Идеа плус ДДБ

Александар Велики ... - Macedoine-Odyssey 2001, р. Иван Поповски, ДТС/Народен театар Битола
Војдан – Тетовирани души, р. Сашо Миленковски, ДТС
Стефан – Диво месо, р. Александар Попвски, ДТС
Непознатиот – Кандид во земјата на чудата, р. Сашо Миленковски, ДТС
Жан Дестив – Јована Орлеанка, р. Љубиша Георгиевски, ДТС/ „Скопско лето“
Шереф – Ферхад и Ширин, р. Ертан Јуџел, ДТС
Иван Соловјов – Земјомер, р. Владимир Милчин, ДТС
Креон – Антигона во техноленд, р. Галин Стоев, ДТС/
Berliner Festspiele
Г-дин Алексиев – Македонски Фауст, р. Сашо Миленковски, Театар Бабилон/„Охридско лето“
Флорино Аретуси – Арлекин, слуга на двајца господари, р. Коле Ангеловски, ДТС/„Скопеко лето“
Керубин – Свадбата на Фигаро, р. Коле Ангеловски, ДТС/„Охридско лето“
Промотер – 7 против Теба, Млад отворен театар/
Norway Theater Group
Спасе –
Fuck you, р. Искра Стојковска, ДТС
Бил -
The Lover (Sure Thing), р. Зоја Бузалковска, ДТС
Eternal travel – кореодрама, кореограф Искра Шукарова, МНТ 

Кристофер Махон – Заводникот од западниот свет, р. Коле Ангеловски, ДТС

Ојдипус – Ојдипус Тиранос, р. Зоја Бузалковска, ДТС/„Скопско лето“

Мртвиот актер – Среќата е нова идеа во Европа, р. Владо Цветановски, ДТС

Брада Ова не е американски филм, р. Сашо Миленковски, ДТС

Валентин – Фауст, р. Ѓорѓи Јолевски, ДТС/Неформална театарска група – Квартет

Моровов, Свештеникот, ... – Фурка,р. Дритро Касапи, ДТС/ФДУ

Гонзаго и Зигфрид – Дона Хуана, р. Коле Ангеловски, ДТС

Алрекин – Каменот на мудроста, р. Југослав Петровски, МОТ

Стево, Ефто – Часови по лудило, р. Зоја Бузалковска, ФДУ

Томас Мор - Кинегонда од Карлаленд од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2008 


Филм и ТВ:


 

Измена, режија Кирил Серебреников, Слон продукција, Москва, Русија, 2012

Скопје Периџед, Омнибус, група режисери, 2010

Боби Лаф – Американецот, р. Слободан Деспотовски, СД Продукција, 2006

Тој – Црна кутија, р. Игор Алексов, Elephant Production, 2006

Дејан – Боли ли?, р. Анета Лешниковск, АКА Филм – Амстердам, 2006

Вториот инспектор – Случај К, р. Ванчо Петрушевски, МРТВ, 2006

Теди – Заведени, р. Слободан Деспотовски, СД Продукција/МТВ, 2004

 Дамјан – Седум Приказни за љубовта и свршувањето, р. Александар Русјаков, Прва партизанска продукција, 2003

Насте – Освета, р. Ian Hintjens, NMP/Belgium, Alligator Film, SD, 1998

UN војник - Gipsy Magic, р. Столе Попов, Вардар Филм, 1996

Околу 50 различни улоги во ТВ серијата Приказни од целиот свет, МТВ
 

ТВ шоуа:

2007,  Квиз „Торпедо“ - МТВ
2005/2006,   М2 Шоу
2000,  Арена
1996,  Квиз „Клуч“ - МТВ

 

 

Режисерски ангажмани:

1997, Детска представа „Петар Пан“, режија Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ, Детски Креативен Центар
1998, Детска представа „Снежана и седумте џуџиња“, режија Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ, Детски Креативен Центар
1999, Детска представа „Бетмен засекогаш“, режија Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ, Детски Креативен Центар
1999, Детска представа „Астеркис и Обеликс“, режија Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ, Детски Креативен Центар
2000, Детска представа „Биле баксуз“, режија Билјана Драгичевиќ и Дејан Лилиќ, Детски Креативен Центар,

Консултантски услуги (Тренер за комуникациски вештини):

2011 (декември), Предавач, семинар на тема Јавно говорење за синдикални лидери

2011 (декемрви), Предавач, семинар за Ефективна внатрешна комуникација за менаџери во Top Class Plus програма на CEED

2011 (декември), Предавач за јавно говорење; Ораторска вечер „Иво Пухан“ - Правен Факултет, „Јустинијан Први“ - Скопје

2011 (мај), Предавач, семинар за Ефективна внатрешна комуникација за менаџери во Top Class Plus програма на CEED

2010 (декември), Обучувач, Натрепвар во ораторство на средните училишта под покровителтсво на Град Скопје

2010 (ноември - декември), Предавач за јавно говорење; Ораторска вечер „Иво Пухан“ - Правен Факултет, „Јустинијан Први“ - Скопје

2010 (ноември), Предавач, семинар за Ефективна внатрешна комуникација за менаџери во Top Class Plus програма на CEED 

2010 (ноември) Предавач, Семинар на тема Јавно говорење  за синдикални лидери

2010 (јуни), Предавач, семинар за Ефективна надворешна комуникација за менаџери во Top Class Plus програма на CEED

2010 (јуни), Предавач, семинар за Напредни комуникациски вештини во рамките на програмата за зајакнување на дијалогот помеѓу јавниот и приватниот сектор во Македонија, спорведена од USAID и CEED

2009 (декември), Предавач, семинар за Ефективна внатрешна комуникација за менаџери во Top Class Plus програма на CEED 

2009 (ноември-декември), Предавач за јавно говорење; Ораторска вечер „Иво Пухан“ - Правен Факултет, „Јустинијан Први“ - Скопје, обука за подготвка и презентација на говор

2009 (мај)  - Обучувач, семинар за Ефективна надворешна комуникација за менаџери во Топ Цласс Плус програмата на ЦЕЕД 

2009 (април) - Работилница за средношколци на тема Ораторство, говор и однесување на сцена, организирано од МАССУМ

2009 (февруари) - Обучувач, Натпревар во ораторство на 21 средно училиште под покровителство на град Скопје

2009 (јануари-февруари) - Обучувач, Семинар за комуникациски вештини за вработените во Прилепска Пиварница

2008 (декември) - Обучувач, семинар за Ефективна внатрешна комуникација за менаџери во Топ Цласс Плус програмата на ЦЕЕД 

2008 (декември) - Обучувач, семинар на тема Напредни преговарачки вештини со посебен акцент на управување и разрешување на конфликти и стрес менаџмент за вработени во Телеком, спроведен од ЦЕЕД

2008 (ноември-декември) - Предавач за јавно говорење; Ораторска вечер ,,Иво Пухан,,     Правен факултет ,,Јустинијан Први,,- Скопје, обука за подготовка и презентација на говор

2008 (јули) - Обучувач, семинар на тема Основни реторски вештини за синдикални лидери

2008 (февруари- март) - Обучувач, семинари за Вештина на комуникација, организиран од Вработување Едукација во рамките на проектот Модернизација на образованието на РМ

2007 (ноември- декември) - Предавач за јавно говорење; Ораторска вечер ,,Иво Пухан,,     Правен факултет ,,Јустинијан Први,,- Скопје, тренинг за подготовка и презентација на говор

2007 (декември) - Гостин - предавач на вежбите по ,,Стилистика и реторика,, на Правниот факултет ,,Јустинијан Први,,- Скопје

2007 (октомври- ноември) - Обучувач, Семинари на тема Ефективно комуницирање, организиран од УСАИД Сецондарѕ Едуцатион Ацтивитѕ за професори и студенти од средните стручни училишта

2007 (мај) - Обучувач на тема Деловно комуницирање, стрес менаџмент и филозофија на менаџментот; обука на 25 менаџери од владиниот и невладиниот сектор, во организација на УСАИД Хопе Феллосхипс

2007 (од мај) - Обучувач за комуникации, Центар за комуникациски вештини КВИНТИЛИЈАН

2006 (декември) - Гостин - предавач на вежбите по ,,Стилистика и реторика,, на Правниот факултет ,,Јустинијан Први,,- Скопје

2006 (ноември- декември) - Предавач за јавно говорење; Ораторска вечер ,,Иво Пухан,,     Правен факултет ,,Јустинијан Први,,- Скопје, тренинг за подготовка и презентација на говор

2005 - Обучувач за деловно комуницирање на семинарот организиран од ,,Детра,, за вработените на Т- Мобиле

Публикации:

1.    Ефективно комуницирање (прирачник), (Даниела Блажевска, Дејан Лилиќ), ноември 2007, УСАИД: Скопје; се користи како учебник за настава за комуникации во рамки на предметот Мајчин јазик со комуникација во средните училишта.

Трудови:

1.    Вештини на комуникација (прирачник), (Блажевска Д., Лилиќ Д.), 2008; прирачник за наставниците во основните и средните училишта; поделен на наставниците кои учествуваа на обуката на тема Вештини на комуникација, организирана од Вработување Едукација, во рамките на Проектот за модернизација на образованието на Бирото за развој на Министерството за образование и наука

 Награди:

2011, Наградата „Љубомир Муца Драшкиќ“ за најдобар актер на вечерта на меѓународниот театарски фестивал „Муцијеви дани“, Театар „Атеље 212“, Белград, Србија, за улогата на Хамлет во претставата „Хамлет“ 
2011, Златна награда за најдобро актерско остварување за улогата на Хамлет во претставата „Хамлет“ р. Дејан Пројковски, на биеналниот Меѓународен театарски фестивал „Глумбал“ во Ниш
2011, Награда за најдобра машка улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ Прилеп за улогата на Хамлет во претставата „Хамлет“
2010 Награда  за најдобар актер за претставата „Хамлет“ на Интернационалниот Фестивал за Античка драма „Стоби“, 2010
2010 Награда „Златна маска“ во Светот на успехот - Препознаени и признаени од граѓаните на Р Македонија
2010 Награда „Златна Бубамара на популарноста“
2009 Награда за најдобар актер за претставата „Александар“ на Интернационалниот Фестивал за Античка драма „Стоби“, 2009
2006 Награда „Ристо Шишков“ на Фестивалот за камерен театар „Ристо Шишков“ - Струмица за улогата на Помалиот брат во претставата „Превртувач“ од Ненад Вујадиновиќ, во режија на Јовица Павиќ
2004 Златна Бубамара на популарноста за најпопуларен актер во годината
2004 Награда за најдобро актерско остварување на 39-от МТФ „Војдан Чернодрински“ Прилеп за улогата на Човекот со палка и Лени во претставата „Марисол“ од Хозе Ривера, во режија на Владимир Милчин
2001 Награда за најдобро актерско остварување на 36-от МТФ „Војдан Чернодрински“- Прилеп за улогата на Стево во претставата „Диво месо“ и улогата во претставата „Кандид во земјата на чудата“
2001 Награда „Златна маска“ на фестивалот „Охридско лето“ за улогата на Александар Македонски во претставата „Мацедоине- Одисеја 2001“ која ја доделува весникот „Вечер“
2000
Златна Бубамара на популарноста за најпопуларен актер во годината
1998 Награда за најдобра епизодна улога во претставата „
The lover“ од списанието „Екран“
1997 Прогласен за млад актер на годината според списанието „Екран“  

  
Назад  
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios