Репертоар

Events Calendar

Нора - РУТА
Четврток, 05 Октомври 2023, 20:00

 

РУТА за веб

Автор: Хенрик Ибзен

Режија : Нела Витошевиќ

 

Информации и продажба на билети: 076/434343

 

 

Драматург: Петра Погоревц

Сценограф: Урша Видиц

Костимограф: Тина Бонча

Превод на словенечки јазик: Дарко Чуден

Лектор: Мартин Вртачник

Дизајн на светло: Боштјан Кост

Дизајн на звук: Гашпер Зинадич

Асистент драматург: Манца Липоглавшег

 

Улоги: Ајда Смеркар, Матеј Луц, Јернеј Гашперин, Мојца Функл, Јуриј Древеншек

 

„Нора“ или „Домот на куклата“ е едно од најпознатите и најчесто изведувани дела на норвешкиот драматург Хенрик Ибзен. При праизведбата во 1879 година, во Кралскиот театар во Копенхаген, „Нора“ предизвикува невиден скандал. Во пиесата, авторот критички го начнува проблемот на патријархално уредениот модел на граѓанско семејство и го артикулира правото на жената да избере ослободување од подреденоста во бракот. Во преден план на неговиот интерес е внатрешниот раст на Нора, поврзан со бунтот против општествената норма, која ја спречува да постапува во согласност со сопствената волја, расудување и совест. Нора, на некој начин, и денес е присутна во голем број пиеси што се занимаваат со односите на моќ меѓу мажите и жените, особено поради тоа што таа е првата хероина во историјата на европската литература и театар која бараше еднаквост меѓу половите.
Октомври
П В С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Огласи