Јовица Михајловски

(12 јуни 1955, Битола)

Дипломира актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје (1981). Од 1982 година работи во Драмски театар Скопје. Соосновач на Културниот центар„ Мала станица”, како и основач на продуцентската куќа „НОВА-Ј.Михајловски”. Член на Друштвото на филмски работници на Р.Македонија. Покрај театарските улоги, Михајловски оставрува и бројни улоги во телевизиски серии и играни филмови.

Селективна театрографија: Алексеј (Бркотница, 1980); Ѓока (Сомнително лице, 1981); Свршеникот (Крвави свадби, 1981); Втор војник (Еригон, 1982); Јаков (Дупло дно, 1984); Гери Лезен (Хаос зад кулиси, 1985); Димитар Господинов Рилски (Керубин 2096, 1986); Херувим (Зојкиниот стан, 1986); Лезандр (Смртта на Дантон, 1987); Бредли (Закопаното дете, 1987); Берберот (Стапица, 1987); Џејмс Тајрон (Долго патување во ноќта, 1988); Шефот на полицијата (Балконот, 1989);Крало Ричард Трети (Лице и опачина, 1989); Марко (Кула Вавилонска, 1990); Чкембар (Чија си, 1991); Чочолина Михајловска (Женски оркестар, 1991); Таткото/Советникот/Кумот/Цара/Човекот во фрак (Чернодрински се враќа дома, 1992); Перо тренерот (Грев или шприцер, 1992); Астолфо (Животот е сон, 1993); Топуз Паша (Харем, 1994); Шон Кеог (Заводникот од западниот свет, 1997); Кука (Словенски ковчег, 1998); Лери (Поблиску, 1999); Оберон (Сон на летната ноќ, 2001); Гупер (Мачка на вжештен лимен покрив, 2003); Вершинин (Три сестри, 2004); Лаки (Друга страна, 2004); Киро (Лет во место, 2005); Коце (Демонот од Дебар Маало, 2006); Симон (Буре барут, 2016).

Селективна филмографија: Бушавата азбука (1985); Тетовирање (1991); Самоуништување (1996); Јас сум од Титов Велес (2007); Соба со пијано (2013).

Награди: Награда на ревијата „Екран“ за улогата на Кумплунг во филмот „Самоуништување“ (1996); Награда „Вељко Мариќ” за најдобра машка улога за улогата на Лаки во претставата „Друга страна“ на Меѓународниот фестивал на мали сцени (Риека, Р. Хрватска, 2005), Државна награда за Најдобра машка улога на фестивалот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп 2017 година за улогата на Шајлох во претставата „Венецијанскиот трговец“, „Златна рамка“, награда на Друштво на филмски работници за особени заслуги во македонскиот филм во 2021 година.

Јули
П В С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Рута Група Триглав


Ruta Grupa Triglav