Европа во годината 1942


„Европа во годината 1942“ е авторски проект на ПетарТемелковски. Претставата е работена според истоимената поема „Европа во годината 1942“ на авторот Мирослав Крлежа. Во претставата се додадени елементи од улогите на авторот од претставите „Р“, „Еригон“, „Подзатворена врата“ и „Евангелие по Итар Пејо“.
„Во средиштето на претставата се ужасите од војната и последиците од неа, што за голема жал и во голема мера и денеска се римуваат со неа
- Мала сцена -