“You need three things in the theater - the play, the actors and the audience, - and each must give something” - Kenneth Haigh
dramski on mobile

 
 
Наслов на претставата   Ахасфер - НУ Центар за култура „Трајко Прокопиев“ - Куманово
Автор:   Василиј Сигарев
Режија:   Ненад Витанов
Сценографија:  
Костимографија:   Андриана Динева
Музика:   Миодраг Неќак
Улоги:  
КГ:   Виктор Арев, Горан Илиќ, Кети Дончевска Илиќ, Стефанија Зисовска, Ивица Димитријевиќ, Димитрија Доксевски, Владо Дојчиновски, Драгиша Димитријевски, Никица Јанковски
Инспициент:   Антонио Пешевски
Суфлер:  
     
   

АХАСФЕР - евреинот кој го предал Исус и затоа е осуден на вечен живот до крајот на светот е метафора на изгубениот и збунет поединец во глобалниот  распад на системот, државата, семејството, верата... Во тие околности, човекот дејствува инстиктивно  (ѕверски), неговите цели се ограничени на преживување, а методите кои ги користи се сурови, примитивни, неморални, крвожедни... Современиот свет е ладен и репресивно расположен, а чувствувањето и покажувањето  на емоции е само инцидент, вреден за потсмев. Со лугето владеат парите и себичноста, обидот за бегство од таквите вредности  и принципи неминовно води кон лично страдање и болка. Лугето се соочени со големо духовно и морално искушение, сакаат да побегнат, а не да се изборат за подобар живот. Во себе носат потиснат гнев и многу фрустрации, кои ги шират како болет. Се борат со личната дилема: да веруваш или да имаш, да бидеш убиен или да убиваш, да сакаш и да те мразат или да мразиш за да те сакаат, да бидеш човек или...

 
Назад   Галерија
     
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios