„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

 
 
Наслов на претставата   Жената како воено поле
Автор:   Матеј Висниек
Режија:   Владлен Александров
Сценографија:   Иван Карев
Костимографија:   Весела Статкова
Музика:  
Улоги:   Ирена РистиќБилјана Драгичевиќ - Пројковска
КГ:  
Инспициент:   Зоран Еленински
Суфлер:   Жаклина Ѓоргиевска
Осветител:   Киро Ставревски
Тонмајстор:   Чедомир Младеновски
     
   

Пиесата на Матеј Виснек е исклучителен текст во кој се потенцира жестокоста на војната, национализмот, искривените претсави за хуманоста. Текстот прави жестока дисекција на она што се случи во крајот на 20 век на Балканот. Нашата претстава треба да биде за распаѓањето но и за градењето, за просмислуивањето на животот, за осознавањето на идејата дека на уништувањето можеш да му се спротиставиш само преку градењето, Во претставата преку раѓањето на детето треба да се дојде до вистинскиот аристотелов катарзис. Мракот е победен од светлината бидејќи таа е живот. Претставата што сакам да го направам треба да биде „светло“ бидејќи постојано има иднина. Тоа треба да биде како документарен филм за едно блиско до нас време во кое сме биле и ние учесници. Бреме на жестоко потопување на генезисот на човекот. Преку средствата на психоанализата сакам да ги истражам моделите на човековите меѓусебни односи во времето во кое што живееме. Каква е разликата помеѓу Босна и Ирак. До каде ќе стигне човештвото.

 
Назад   Галерија
     
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios