„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

 
 
Наслов на претставата   Диво месо
Автор:   Горан Стефановски
Режија:   Александар Поповски
Сценографија:   Ангелина Атлагиќ
Костимографија:  
Музика:   Кирил Џајковски
Улоги:   Билјана Беличанец - АлексиќЛазе МанасковскиДејан ЛилиќДраган СпасовБилјана Драгичевиќ - ПројковскаИрена РистиќСнежана СтамескаСофија КуновскаКалина Наумовска
КГ:   Никола Ристановски
Инспициент:   Жарко Намичев
Суфлер:   Даница Илиева
     
   

"Кога ја пишував пиесата "Диво месо" мислев дека таа се однесува на минатото. Сега гледам дека таа се однесувала на иднината".
И
навистина во 1980 ми се чинеше дека сме ја дофатиле утопијата и дека сите битки се завршени. Сметав дека пиесата е сместена во предвечерјето на втората светска војна и дека опасноста по куќата на фамилијата Андреевци е од доаѓањето на нацизмот. Денес во 2000 та ми се чини дека никаква утопија не сме дофатиле и дека постои опасност да дофатиме дистопија. Ми се чини како пиесата да е сместена среде современите Балкански војни и тренингот на мускули на новиот светски поредок. Куќата на Андреевци ја демнат поинакви опасности и искушенија.

Горан Стефановски

 
Назад   Галерија
     
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios