“You can throw away the privilege of acting, but that would be such a shame. The tribe has elected you to tell its story. You are the shaman/healer, that's what the storyteller is, and I think it's important for actors to appreciate that. Too often actors think it's all about them, when in reality it's all about the audience being able to recognize themselves in you. The more you pull away from the public, the less power you have on screen.” - Ben Kingsley
dramski on mobile

 
 
Наслов на претставата   Сите лица на Петре М. Андреевски
Автор:   Јелена Цветановска
Режија:   Владо Цветановски
Сценографија:   Владо Ѓоревски - Рафик
Костимографија:   Благоја Мицевски
Музика:   Оливер Јосифовски
Улоги:   Трајанка ИлиеваКалина НаумовскаГордана ЕндровскаМаја Вељковиќ - Пановска
КГ:   Ѓорѓи Јолевски, Сергеј Андреевски, Борче Начев, Ивица Димитријевиќ, Филип Трајковиќ, Жаклина Петровска, Димитрија Доксевски, Димитар Ѓорѓиевски
Инспициент:   Мугрен Еленински
Суфлер:   Жаклина Ѓоргиевска
Осветител:   Кире Бубулевски
Тонмајстор:   Чедомир Младеновски и Димитар Илиоски
     
   

Се подзабораваме себеси, но, фала му на Бога, тука се нашите писатели и поети да не' потсетат - моментот дека сме од исто место е вечен затоа што сите ние потекнуваме од местото на Петре М. Андреевски: Република Македонија (Слојштица), во заграда!!!
Петре М. Андреевски е суштината на македонскиот идентитет.Неговите песни, романи, раскази се бисери на нашата духовна длабочина, вели режисерот Владо Цветановски, кој инспириран од величината на нашиот голем автор на сцената на Драмскиот театар ја работи претставата „Сите лица на Петре М.Андреевски“. Зад себе има 50-ина театарски остварувања што оставија несомнен белег на македонската театарска сцена. „Мајсторот и Маргарита“, „Хамлет“, „Еригон“, „Малограѓанска свадба“, „Кула Вавилонска“ се само мал дел од неговиот творечки колаж што биле вреднувани со значајни награди.

Владо Цветановски

За подетални информации посетете го блогот www.petrem.andreevski.blog.com.mk

 
Назад   Галерија
     
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios