“You need three things in the theater - the play, the actors and the audience, - and each must give something” - Kenneth Haigh
dramski on mobile

 
 
Наслов на претставата   Комшилук наопаку
Автор:   Нина Митровиќ
Режија:   Ненни Делместре
Сценографија:   Тихомир Спировски
Костимографија:   Лира Грабул
Музика:   Vengoechea leon Lina del Carmen
Улоги:   Благој ЧоревскиРубенс МуратовскиДраган СпасовБилјана Беличанец - АлексиќМето ЈовановскиЗоран ЉутковБранко ЃорчевКалина НаумовскаСашо ТасевскиМаја Вељковиќ - ПановскаЈелена ЖугиќДејан ЛилиќИрена РистиќРоберт Вељановски
КГ:   Сенко Велинов, Гораст Цветковски, Владимир Ендровски, Филип Трајковиќ
Инспициент:   Жарко Намичев
Суфлер:   Даница Илиева
     
   
„Комшилук наопаку" од Нина Митровиќ е ултра современ, жив и сурово директен драмски текст, кој низ редица трагични фамилијарни сцени, со силна доза на иронија упатува критика и протест кон општеството во транзиција, долга како вечност, протест кон времето кое го живееме, протест кон приликите со кои се соочуваме. Наша "голема придобивка" од општествата во бавна транцизија се: падот на вредноста на човечкиот живот, падот на моралот, падот на вербата во иднина, падот на вербата во Бога, падот и на самиот Бог. Ваквата духовна декаденција Нина Митровиќ низ прецизна и сурова метафора ја рефлектира низ летовите, или подобро падовите на Хуклија, Стари, Ѓука, Миљац, Горан, Миро, Елена и целиот комшилак од солитерот Бабел. Животот на овие ликови е токму помеѓу скокот и бетонот! Во тој јаз оваа гротескна комедија на публиката и упатува апел да се погледне себе си и светот наоколу низ призма на една сурова објективност, но со поглед кон потенцијалната светла иднина.
 
Назад   Галерија
     
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios