„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

 
 
Наслов на претставата   ЕНИ - Bullfrogs Production
Автор:  
Режија:   Александра Никифоровски
Сценографија:   Ана Димчевска
Костимографија:  
Музика:   Гоце Наумовски
Улоги:  
КГ:   Теа Стефановска, Каролина Буттемер, Игор Веланоски, Александра Никифоровски, Надица Цикарска Ристеска, Илијана Буховски, Софија Пановска, Даница Димовска, Бојан Лазаров
Инспициент:  
Суфлер:  
     
   

Пред точно две ипол години започнав да работам со деца од домот
„11 Октомври“. Во почетокот на нашата соработка со домот се беше лесно
бидејќи работите се гледаа само од професионален аспек. Работев со шест
деца и се трудев да го извлечам максимумот од нив, но ниедно во иднина
не го гледав како балетски уметник. Како поминуваше времето така едно
по едно престануваа да ги посетуваат часовите по балет. Не се надевав
дека таа соработка ќе продолжи. Во тоа дете за кое најмалку се понадевав
покажа голем интерес за оваа уметност. Целта ми беше да ги здружам со
останатите деца од моето училиште, да ги социјализирам. Но, мојата цел се
претвори во голема љубов, поддршка и разбирање со едно од нив.
Започнав сето ова да го гледам од различен аспект од порано. Видов дека
до мене стои девојче со голема желба да стане примабалерина, со
најголема упорност, желба за растење во нормална средина и дружење со
сите деца од училиштето. Нашата близина стана нешто бесконечно. Не
знам дали е родителска, сестринска, но знам дека не е само едноставно
хумана, туку исполнета со секојдневна хармонија.
• Така Мартина полека постанува балерина. Секојневно ги посетува часовите
по класичен балет и се радува на секој нејзин успех. Во моментов едвај
чека да дојде септември и да се врати на часовите по балет. Пред
завршетокот на училишната година го реализирав мојот последен проект
каде таа толкуваше една пд главните улоги. За нејзината возраст доживеа
голем успех на кој јас премногу се гордеам.
• Сето ова што го наведов во преходните редови беше за да успеам да Ве
зближам до темата на мојот нов проект кој е поврзан со девојче од
сиропиталиште. Не случајно е избран овој мјузикл. Темата која ќе ја
работиме е многу слична со нашето животно искуство. Мое и на Мартина.
• Целта на овој проект е да ги потикнам оние кои во животот не се осудиле
ниту да влезат во сиропиталиште. Дека на тие деца не им се потребни само
старите износени „партали“, туку потребно им е љубов, дружење, мир...!!!!!
• Со почит,
• Александра Ангеловска

 
Назад   Галерија
     
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios