„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

 
 
Наслов на претставата   Евангелие на глупоста
Автор:   Љубиша Георгиевски
Режија:   Љубиша Георгиевски
Сценографија:   Мери Георгиевска
Костимографија:   Мери Георгиевска
Музика:   Гаврило Миловановиќ
Улоги:   Благој ЧоревскиИрена РистиќФилип ТрајковиќКатерина Шехтанска - ЛаковскиТрајанка ИлиеваИгор АнгеловВалдета ИсмаилиАна КостовскаАлександра ПавловаДиме ИлиевЗлатко Митрески
КГ:   Петар Мирчевски, Милица Стојанова, Славиша Кајевски
Инспициент:   Гоце Бојчев
Суфлер:   Жаклина Цветковска
Осветител:   Дејан Блажевски
Тонмајстор:   Чедомир Младеновски
     
   

Реч на авторот

77/55

„Евангелие на глупоста (Далај мама во два дела)“ е приказна за распадот на „западната цивилизација“, на која и припаѓаме и ние и со која агонизираме. Оваа цивилизација откако се разврза од Бога, не можејќи да опстојува без вера во нешто, се обидува да поверува во сенешто. И така, талкајќи од сенешто до сенешто по кобниот пат: divinitas – animalitas – brutalitas, а притоа прескокнувајќи го humanitas, односно прескокнувајќи се самата себе водена од Глупоста, пристигнува до својот крај. Но, за да може да поверува во Глупоста, претходно мораше да создаде култ-ура на омразата, деградирајќи го интелектот до алипност; логиката до логистика; јазикот до бесмисла; моралот до лицемерие...

Но, суштината на секој па и на овој крај е Новиот Почеток.

Ете затоа, ова што вечерва ќе го гледате не е ни трагедија, ни комедија; ни траги – комедија, туку трагична фарса. И ако вечерва светот ви се види премногу смешен за да биде трагичен, но и премногу трагичен, за да биде смешен, не обвинувајте го огледалото, оти најслатко се смее оној што може да се смее на самиот себе. Не кршете го огледалото, оти кој плука во огледалото, на себе плука, оти само огледалото не ве лаже, само огледалото ви овозможува да ѕирнете во самите себе, макар колку тоа да е сурово.

 
Назад   Галерија
     
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios