“The theater is so endlessly fascinating because it's so accidental. It's so much like life.”- Arthur Miller
dramski on mobile

 
 
Наслов на претставата   Живот во тесни чевли
Автор:   Душан Ковачевиќ
Режија:   Ненад Витанов
Сценографија:   Валентин Светозарев
Костимографија:   Катерина Чукниева
Музика:   Сашко Костов
Улоги:   Драган СпасовМарија КондовскаЃокица ЛукаревскиВанчо Иван ПетрушевскиДушица СтојановскаБилјана Драгичевиќ - ПројковскаЗоран Љутков
КГ:   Христијан Поп Симонов, Ненад Ангелковиќ, Миа Кантарџиева, Благица Димитровска
Инспициент:   Жарко Намичев
Суфлер:   Даница Илиева
Осветител:   Дејан Блажевски, Кире Бубулевски
Тонмајстор:   Димитар Илиев, Чедомир Младеновски
     
   

Петмина несреќни луѓе (несреќни по повеќе основи), се надеваат дека ќе се изборат за правда и достоинствен живот, а наместо тоа стануваат учесници во реално шоу, експериментални глувци и предмет за исмевање. Убедени дека со големината на својата идеја ќе го добијат заслуженото, тие го губат елементарното човечко достоинство. Во таква ситуација смртта е излез и олеснување од маките и понижувањата кои ги трпи ``малиот човек.`` Токму затоа 21-от век, или времето познато по тесните чевли (според авторот) е метафора на суровото време во кое храбриот, достоинствениот, праведниот и пред се чесниот човек се чувствува непријатно – како да носи тесни чевли! Сепак епилогот на пиесата ни дава чувство на оптимизам и надеж дека сепак постои правда, ако не на земјата, тогаш на небото.    

``Живот во тесни чевли`` е современа, социјална, црна комедија со мелодрамски елементи. Авторот на мајсторски начин ги испреплетува комичното и трагичното, рационалното и апсурдното, суровото и хуманото, реалноста и телевизијата, животот и смртта.

Поголемиот дел од драмите на Ковачевиќ жанровски можат да се наречат црни комедии, секогаш испреплетени со актуелни социјално – политички теми. Жесток критичар на елитите, малограѓанштината, глупоста и пакоста, и токму затоа го нарекуваат современ Нушиќ.

 

 
Назад   Галерија
     
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios