"The stage is not merely the meeting place of all the arts, but is also the return of art to life." - Oscar Wilde
dramski on mobile

 
 
Наслов на претставата   Кавкаски круг со креда
Автор:   Бертолд Брехт
Режија:   Златко Славенски
Сценографија:   Златко Славенски
Костимографија:   Елена Дончева
Музика:   Пол Десо
Улоги:   Благој ЧоревскиРубенс МуратовскиФилип ТрајковиќДиме ИлиевРоберт Вељановски
КГ:   Васил Зафирчев, Сања Арсовска, Златко Митревски, Соња Стамболџиоска, Игор Георгиев, Александра Павлова, Борјан Давковски, Драгана Миленковска,
Инспициент:   Кире Ставревски
Суфлер:   Жаклина Цветковска
Осветител:   Дејан Блажевски
Тонмајстор:   Чедомир Младеновски
Дизајн и продукција на видео материјал:   Милчо Узунов, Киро Василев
     
   

Тематската основа на оваа претстава ќе биде неуморната потреба да се спаси едно дете и нефатливата мистика на човечкото битие кое е добро само по себе, но не само по себе. Притоа ќе се проговори за човекот кој успева да се издигне на нивото на  рамноправен дел од космичката хармонија, во било која  смисла на тој збор.

Во својата суштинска идеја оваа претстава ќе се бави со едно неумоливо прашање за тоа дали човечкиот дух има своја „возраст“, дали душата може да се купи. Ќе се обиде да воспостави однос со публиката со идејата дека љубовта ќе го спаси светот.

Овој театарски проект ќе се обиде да го истражи начинот на актерска игра во „епскиот театар“ на Бертолд Брехт, во исто време градејќи еден специфичен начин на пренесување на емотивните состојби на ликовите. Драматуршката структура на претставата ќе се стреми да го потврди заштитеното поле на класичното раскажување на приказната, но во исто време радикално редефинирајќи ги правилата на сценско-уметничкиот израз. Тоа ќе има за цел до максимални граници да ја изостри мистеријата за нашето постоење, всушност да го постави прашањето: „од што сме направени“ - од љубов, или ...

 
Назад   Галерија
     
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios