„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 НУ Драмски театар Скопје во овој септември...
(22 сеп 2014)

НУ Драмски театар Скопје во овој септември оствари две многу успешни гостувана надвор од границите на нашата држава.


Првото гостување беше на меѓународниот театарски фестивал ФИАТ, во Подгорица, Црна Гора со претставата ХАМЛЕТ од Вилијам Шекспир во режија на Дејан Пројковски.
На овој престижен Фестивал Театарот ги доби следниве награди:
- Наградата за најдобра режија ја доби режисерот Дејан Пројковски, за претставата „Хамлет“, во продукција на Драмскиот театар од Скопје. 
- Наградата за најдобар актер ја доби актерот Дејан Лилиќ, за ликот на Хамлет во истоимената претстава.


Фестивалот на интернационалниот алтернативен театар (ФИАТ) постои од 1982 година, најпрво како ДОДЕСТ фестивал. Низ годините на овој фестивал гостуваат многу значајни театарски дејци и продукции што го ставаат овој фестивал на ранк со Битеф во Белград или МОТ во Скопје. Токму затоа учеството и уште повеќе, добиените награди ни се особено драги.


Второто гостување беше во Виена, Австрија на ДЕНОВИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА со претставата 2012 - ПОСЛЕДНИТЕ МАКЕДОНЦИ во режија на Сашо Миленковски. Пред преполното гледалиште на Акцент театарот претставата предизвика бура од емоции. Актерите беа неколкупати прекинувани со громогласни аплаузи. Ова беше одлична изведба на претставата а тоа се покажа и со одличниот прием кај публиката.


Драмскиот театар ја почнува сезоната на први октомври со претставата од редовниот 
репертоар - ОГНЕНИ ЈАЗИЦИ.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios