„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Хамлет - најдобра претстава, Лилиќ и Жугиќ најактери!
(16 јун 2011)

Претставата Хамлет во изведба на Драмскиот театар од Скопје е најдоброто театарско остварување на 1445164791_Dejan Lilic - Hamlet.jpgгодинашниот 46-ти театарски фестивал Војдан Чернодрински во Прилеп.

Наградата за најдобра главна женска улога ја доби Јелена Жугиќ за улогата на Кралицата Хекуба во претставата „Геноцид 21”, исто така на Драмски театар - Скопје.

Одлуката беше соопштена денеска на прес-конференција, а ја донесе жири во состав Лилјана Мазова, Петар Мирчевски и Веби Керими.

Претставата доби и награда за најдобра машка улога - насловната (Хамлет) која ја игра Дејан Лилиќ, режисерот Дејан Пројковски ја доби наградата за најдобра режија, а Владо Ѓоревски-Рафик доби награда за најдобар рекламен материјал за истата претстава.

Претседателот на жирито, театарскиот критичар Лилјана Мазова истакна дека тоа е претстава која на најтеатарски начин ја одразува сезоната:

„Гледаме во оваа режија, во оваа постановка, во играта на актерот Дејан Лилиќ и во играта на целиот ансамбл, со се костими, музика и сцена, еден денешен Хамлет кој ја надминува дилемата Да се биде или да не се биде, туку останува во едни рамки во кои е поставена претставата - Да се биде и да се биде.“


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 „Хамлет“ победник на „Војдан Чернодрински“
(16 јун 2011)

 

Претставата „Хамлет“ во изведба на Драмскиот театар од Скопје, а во режија на Дејан Пројковски е годинешниот победник на 46-тото издание на Театарскиот фестивал „Војдан Чернодрински“.

Оваа претстава ги понесе и наградите за режија и за главна машка улога, која ја доби Дејан Лилиќ, за ликот на Хамлет.

Наградата пак за главна женска улога ја доби Јелена Жугиќ за улогата на Хекуба во претставата „Геноцид 21“, исто така во изведба на Драмскиот театар од Скопје.

„Претставата ни го доближува Хамлет денес да го доживееме, не оној Хамлет на Шекспир од 15 или 16 век, гледаме еден денешен Хамлет кој ја надминува дилемата „Да се биде или да не се биде“, туку останува во оние рамки „Да се биде и да се биде““, изјави Лилјана Мазова, Претседател на жирито.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios