"The stage is not merely the meeting place of all the arts, but is also the return of art to life." - Oscar Wilde
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Преку очајот во потрага по среќата
(30 јун 2004)

Во одбележувањето на 100-годишнината од смртта на големиот и, како што се покажува, севременски драмски автор Антон Павлович Чехов (29 јануари 1860 - 15 јули 1904), и театарџиите во Македонија покажуваат став кон драмите на овој великан. По „Три сестри“ на сцената во Битола, во режија на Александар Поповски, „Галеб“ на сцената во Куманово, во режија на Дејан Пројковски, еве уште едни „Три сестри“ - на сцената во Драмски театар во Скопје, во режија на Димитар Станкоски. Сите три претстави, според драмите на Чехов, се релавантна/најрелевантна алка во краткиот синџир наречен годинашна македонска театарска продукција.
Релевантноста на „Три сестри“ на Станкоски, со актерите од Драмски театар, е во постапката со која драмата е читана, раздробувана и поставувана. Во мислата како и зошто таа треба сега да се чита/игра, како ликовите да се денешни, како претставата да ќе се смести во огледалото на времево и тука.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios