“You need three things in the theater - the play, the actors and the audience, - and each must give something” - Kenneth Haigh
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Известување
(28 мај 2010)
Почитувана публико,
Ве известуваме дека терминот за претставата „Баханалии“ од Велешкиот театар „Јордан Хаџи Константинов - Џинот е променет, па наместо на 2 Јуни, ќе се изведе на 01 Јуни со почеток во 22.00 часот.
Со почит,
Драмски театар - Скопје

Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Гостувања на театрите од Штип и Велес во Драмскиот театар – Скопје
(18 мај 2010)

Во рамките на годинешнава Програма и предвидените активности, во Драмскиот театар се најавени гостувања на театарски продукции од театрите од Македонија и тоа: на 20 мај, со претставата „Бегалка“ од Васил Иљоски, во режија на Дејан Пројковски, гостува Народниот театар од Штип, а на 31 мај со претставата „Чернодрински се враќа дома“ од Горан Стефановски, во режија на Мартин Кочовски, на 1 јуни со претставата „Жени“ од Марија Станкова, во режија на Софија Ристевска и на 2 јуни со претставата „Баханалии“ од Горан Стефановски, во режија на Наташа Поплавска ќе гостува театарот „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ од Велес. Претставите почнуваат во 20.00 часот. За повеќе информации може да се обратите во НУ Драмски театар – Скопје.Претставата „Бегалка“ во продукција на Народниот театар - Штип, е добитник на повеќе домашни и меѓународни награди и признанија од кои се издвојуваат Наградите за најдорба претстава, режија, главна женска улога, млад актер, музика, сценографија и плакат на меѓународниот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп во 2008 година, Наградата за највисоко достигнување од облaста на културата во град Штип во 2009 година, како и Гран при Наградата на меѓународниот театарски фестивал во Лече, Италија во 2010 година.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Рецензија: „Последните Македонци - 2012“, во режија на Сашо Миленковски, Драмски театар - Скопје
(03 мај 2010)

Со ведар дух и силна инспирација

Мотивирачкото тркало на последната премиера на Драмскиот театар, „Последните Македонци 2012“ произлегува од идентитетот, од она што го сочинува и она што од него потекнува. Во неа нема класичен конфликт, дејство и карактери. Текстот и говорот се сведени на минимум, а јазикот на претставата произлегува од богатата македонска фолклорна и традициска ризница. Крајниот резултат е симпатична, разиграна и комуникативна претстава што уште истата вечер наиде на позитивен одглас во гледалиштето.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Рецензија: „Последните Македонци - 2012“, во режија на Сашо Миленковски, Драмски театар - Скопје Со ведар дух и силна инспирација
(03 мај 2010)
Мотивирачкото тркало на последната премиера на Драмскиот театар, „Последните Македонци 2012“ произлегува од идентитетот, од она што го сочинува и она што од него потекнува. Во неа нема класичен конфликт, дејство и карактери. Текстот и говорот се сведени на минимум, а јазикот на претставата произлегува од богатата македонска фолклорна и традициска ризница. Крајниот резултат е симпатична, разиграна и комуникативна претстава што уште истата вечер наиде на позитивен одглас во гледалиштето.
Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios