„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Тасевски, Муратовски, Стојчевски, Трајковиќ се надминаа во „Чолак“ (Дневник, 24.04.2015 - С.Ѓ.)
(24 апр 2015)

Еден театар може само да се радува кога во еден свој проект актерите, сите до еден, ќе создадат улоги по кои најмалку тековната сезона ќе се памети. Тоа му се случи на Драмскиот театар од Скопје, со премиерата на црната комедија „Чолак“, работена по текст на Мартин Мекдона, а во режија на Синиша Евтимов. Сашо Тасевски, Рубенс Муратовски, Игор Стојчевски и Филип Трајковиќ се надминаа себеси во модерниот текст што отвори многу се уште актуелни табуа – хомофобијата, расизмот... Актерите внесоа нов момент во своите кариери и типови на улоги што досега ги имале. Најмногу смеа кај публиката успеа да донесе Стојчевски, во улогата на хомосексуалец....


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Годишна програма на НУ Драмски театар Скопје 2015
(21 апр 2015)

Издавачка дејност:

„Монографија“ - Бранко Ѓорчев од авторот Лилјана Мазова

Списание „Театарски Гласник“ - уредник Ристо Стефановски

Драмска дејност:

„Библијата“ - адаптација на текст и режија Срѓан Јанакиевиќ

„Безљубни“ - автор Благица Секуловска, режија Златко Славенски

„Чолак“ - адаптација и режија Синиша Евтимов

„Змејот“ - автор Евгениј Шварц, режија Александар Поповски

„Сирано ДеБержерак“ - автор Едмон Ростан, режија Дејан Пројковски

„Прински цар“ - автор, режија и изведба на монодрамата Петре Темелковски

 

 


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios