"The stage is not merely the meeting place of all the arts, but is also the return of art to life." - Oscar Wilde
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Новата претстава „Ждрело“ е трагикомедија за алчноста
(28 апр 2014)

 „Ждрело“, како што вели авторката на текстот, е неконвенционален драмски текст, кој се занимава со прашањето на глобалната алчност и лакомост. 

- Текстот е гротескна парабола, која преку моќно згуснат јазик, посебно ритмично оркестриран, преку моќен дијалог, римувани фрази и цитати, говори на хумористичен начин за проблемот на „да се има или да се биде“. Текстот „Ждрело“ е трагикомедија за алчноста на материјалистичко - лакомиот свет што е присутен глобално - објаснува Мирчевска...


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 ЦРНА КОМЕДИЈА ШТО РИЕ ВО СТОМАКОТ
(28 апр 2014)

РЕЦЕНЗИЈА: „ЖИВОТ ВО ТЕСНИ ЧЕВЛИ“, РЕЖИЈА НЕНАД ВИТАНОВ, ДРАМСKИ ТЕАТАР


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Кон „Евангелие на глупоста“ - премиера 12.04.2014
(23 апр 2014)

...На глупоста и на незнаењето им нема крај. Зборуваме навидум разбирлив јазик, а не се разбираме - ова се само некои од пораките што неминовно ќе ве удрат в глава откако ќе ја гледате „Евангелие на глупоста“, чија премиера беше завчеравечер на сцената на Драмскиот театар во Скопје. Долги аплаузи беа награда за актерите кои му дадоа живот на текстот „Далај мама“ од Љубиша Георгиевски, кој за скопската премиера (во Битола беше поставен во 2008 година) стана „Евангелие на глупоста“...


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios