„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Патрдиите продолжуваат да ја плетат својата легенда...
(01 апр 2013)

Ако се суди по она што го видовме на премиерата, тогаш со сигурност можеме да кажеме дека навистина легендарната претстава "Солунски патрдии" не само што има историски контекст, туку сигурно ќе го продолжи својот (не само) сценски век...


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Емотивно збогум на старата, топло добредојде на новата „Солунски патрдии“
(01 апр 2013)

Солзи, смеа, аплаузи, многу емоции надвјасаа на сцената, но и во гледалиштето на Драмскиот театар од Скопје, завчеравечер на премиерната изведба на „Солунски патрдии“ на режисерот Kоле Ангеловски. Повозрасната публика се потсети на славните реплики од текстот на Миле Попоски, а помладите поднаучија за итроштините на Итар Пејо. Улоги што ќе се паметат создадоа добар дел од екипата, а нема лесно да се заборави новиот Итар Пејо, Марија Спиркоска-Илијеска, во нејзината прва улога во Драмскиот театар, воопшто. Умешно ги везеше сплетките не дозволувајќи ситуацијата да излезе од контрола. Прв ~ честита нејзиниот татко, актерот Благоја Спиркоски-Џумерко, славниот Итар Пејо во историјата на Македонската телевизиска и театарска комедија...


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Весела и шармантна изведба на „Солунски патрдии“
(01 апр 2013)

На сцената на Драмскиот театар на публиката и' се поклонија и голем број актери кои играа во нејзината прва, легендарна постановка

Прексиноќа во Драмскиот театар се одржа премиерата на новата постановка на „Солунски патрдии“ во режија на Коле Ангеловски, во која првпат во Македонија женските актерки ги играат и машките улоги. Обидувајќи се да побегне од неизбежните споредби со претходната претстава, која по 27 години прикажување се претвори во култна, режисерот Ангеловски се одлучи овој пат да и' даде сосем поинаков концепт, иако го задржа основниот текст на Миле Попоски...


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios