“You need three things in the theater - the play, the actors and the audience, - and each must give something” - Kenneth Haigh
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Сите си имаме свои Глембаев(ск)и
(14 апр 2012)

Распродажба на блуд, ниски страсти, пеплосани спомени, што како никогаш ненајадени мршојади кружат врз вистината, а таа е болна, гадна, гладна, убиствена... Се случувала некогаш и некаде, секогаш и секаде, сега, тука и овде... Квазиграндиозноста на убиствените мозоци, на империјата Глембаеви е сеприсутно... Среброљубието е само одраз на искривеното огледало на самољубието и моќта. Неизнајдената маска, која упорно се наметнува врз болката на изгубениот, глупав, немоќен, неук син, за кого таткото е само човечка вреќа пари... И како што обично бива во овие наши балкански приказни, не може и не смее да се заврши на добро. Колку и е да е целата приказна зрела, макар и искарикирана за среќен крај или светски кажано хепи-енд, нема место! Тој тука, сега, овде, па ни во Драмскиот не беше присутен, иако шоуто продолжи...

Во светот на нашите Глембаеви мошне умешно и вешто со голема гротескна филозофија, црн хумор, но и сенс за трилер ситуација и драма, не внесе одличниот Венко Андоновски, кој уште еднаш се потврди како врвен мајстор на нашата (и не само наша) драматика...


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Расчовечувањето во „Генетика на кучињата“
(10 апр 2012)

Станува збор за целосно изворен текст без разлика што го поврзуваат со „Господа Глембаеви“, нуди дијагноза на нашето време, вели Венко Андоновски

Без национална драма нема национален театар. Голема сценска реализација со големи актери ќе проследи публиката на „Генетика на кучињата“ по текст на Венко Андоновски, а во режија на Дејан Пројковски од 11 април во Драмскиот театар во Скопје - рече директорот Бранко Ѓорчев. 

Андоновски најави целосно изворен текст со две позајмени имиња од „Господа Глембаеви“. 

- Станува збор за целосно изворен текст без разлика што го поврзуваат со „Господа Глембаеви“. Нуди дијагноза на нашето време. Ова е, пред с`, претстава на актери, го покажува патот на злото и на парите и колку тие може да н` отчовечат. Претставата не е само театарски чин, преку соработка на актерски генерации овде се прикажува судирот на генерациите. Во пишувањето на текстот апсолутно не се водев по тоа кој ќе игра во претставата – истакна Андоновски. 


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios