“The theater is so endlessly fascinating because it's so accidental. It's so much like life.”- Arthur Miller
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Последните Македонци ќе го бранат генетскиот код
(28 апр 2010)
Стихови и строфи од околу 140 народни песни, стотина ора и реченици од Цепенков ќе може да се чујат од Билјана Беличанец, Билјана Драгичевиќ, Трајанка Илиева, Рубенс Муратовски, Зоран Љутков и Игор Ангелов Крајот на светот кој според древните Маи требаше да се случи на 22 декември 2012 година, не се случи, но катаклизмата стигна еден народ: сите Македонци, од сите континенти - ги снема! Сите освен шест, кои биле на пикник на планината Алшар и останале живи. Токму тие тројца мажи и три жени се главните протагонисти во "2012 - Последните Македонци", која утре ќе ја има премиерата во Драмски театар. Интересно за претставата во режија на Сашо Миленковски е и што глумците ќе играат и пеат традиционални ора и песни.
Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Вечер на кореографи
(16 апр 2010)

Македонско - Американска соработка

ВЕЧЕР НА КОРЕОГРАФИ

Искра Шукарова (Македонија) и Урсула Егли (САД)
Драмски театар - Скопје
21 Април (среда), 2010 во 19.00 на Мала сцена

Програма на вечерта

ТОА (12 мин.)
Кореограф: Искра Шукарова
Изведувач: Урсула Егли
Музика: Александар Пејовски

Полиња на Ида (25 мин.)
Кореограф: Искра Шукарова
Изведувач: Урсула Егли

Проектот е подржан од Dance Theater Workshop's Commissioning и Creative Residency Program со подршка од Jerome Foundation, The Ford Foundation, the National Endowment for the Arts, a federal agency, the New York State Council on the Arts, the New York City Department of Cultural Affairs, and the Jerome Robbins Foundation и Министерство за култура на Р Македонија.

 

 

 


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Претставата „Лидија“ гостува во Драмски театар – Скопје
(15 апр 2010)

Монодрамата „Лидија“ според текстот на Мирослав Спировски, во режија на Александар Ивановски од кумановскиот театар, на 22 Април со почеток во 19.00 часот гостува на Малата сцена во Драмскиот театар.

Претставата е инспирирана од Лидија, првата жена што го примила христијанството. Текстот е пишуван наменски, за да се чествува Лидија, да се „вознемири“ по две илјади години. Претставата е за публика од сите вероисповеди, и е обид да се раскаже приказна за жена која е пример за човештвото.

Улогата на Лидија ја толкува актерката Вера Ристовска, а сценографијата и костимографијата е на Александар Рашковиќ.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios