"The stage is not merely the meeting place of all the arts, but is also the return of art to life." - Oscar Wilde
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Во тек се интензивни проби за претставата „Александар“
(20 мар 2009)
Во тек е интензивна подготовка на новиот проект на НУ Драмски театар – Скопје, претставата „Александар“ по текст и во режија на Љубиша Георгиевски. Покрај Дејан Лилиќ во улогата на Александар, играат и Јелена Жугиќ како Олимпија, Ѓорѓи Јолевски како Аристотел, Зоран Љутков како Клит и Бранко Ѓорчев како Птоломеј. Дизајнот е на Мери Георгиевска, музиката ќе ја подготви Tavitjan Brothers, а кореографијата е на Александра Хонг од Бугарија. Претставата е поставена на големата сцена на Драмски театар, а премиерата е закажана за 11 Април 2009 година, со почеток во 20.00 часот.

Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 ПРЕМИЕРА НА „ЦРНА ПТИЦА“ ВО ДРАМСКИ ТЕАТАР
(07 мар 2009)

Педофилијата-лик во претстава на Трифуновски

Драмата „Црна птица“ на британскиот автор Давид Харовер, во режија на Бојан Трифуновски, премиерно ќе се изведе вечерва на малата сцена во Драмски театар, од 20 часот. Станува збор за прва домашна изведба на текст на Харовер, автор, кој во светски рамки е исклучително познат и признат. Драмскиот текст на Харовер раскажува за љубовната интрига меѓу девојче на дванаесетгодишна возраст и маж што има четириесет години, а дејството во претставата е сместено 15 години по настанот. Според режисерот Трифуновски, прашањето што го потегнува постановката е: дали педофилијата е љубов или болна состојба на човековиот ум?


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Жената, вејка на фрустрациите
(02 мар 2009)

Ова е сижето на одличната приказна на Матеј Висниек, романски автор кој живее во Франција, но кој извонредно точно и прецизно ја слика интимата, емотивноста и индивидуалната (не)пресметливост на човекот како самосвесно битие и етичен субјект, особено како хомосапиенс на Балканот... видена на малата сцена на Драмскиот театар од Скопје.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios