"The stage is not merely the meeting place of all the arts, but is also the return of art to life." - Oscar Wilde
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Голем успех на Драмскиот театар во Австралија
(27 фев 2009)
Претставите што Драмскиот театар од СКопје ги прикажа пред публиката во Австралија беа полн погодок. Актерите Бранко Ѓорчев, Јелена Жугиќ, Катерина Коцевска, Драган Спасов - Дац и Ѓокица Лукаревски прикажаа една динамична и високопрофесионална глума со двете претстави: „Умри машки“ и „Како да ја убиеш сопругата и зошто“.
Публиката беше до солзи насемана, а актерите со својата природност едноставно пленеа. Навистина штета што двете претстави беа дадени во истиот ден бидејќи едноставно се немаше време да се впие целиот квалитет. Билетите беа премногу ефтини за квалитетот што беше прикажан.
Се надеваме дека во иднина повторно ќе бидеме удостоени со нивна турнеја во Австралија со вакви и слични драми изведени на високо професионално ниво.
Честитка до организаторите: СОветот на Македонската заедница за Викторија, Македонскиот конзулат од Мелбурн и Bankstown City Football Club од Сиднеј.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Жените направиле машка претстава
(17 фев 2009)

ПО ПРЕМИЕРАТА НА "ЖЕНАТА КАКО ВОЕНО ПОЛЕ" ВО ДРАМСКИ ТЕАТАР
Жените направиле машка претстава

Аплаузи за Ирена Ристиќ и за Билјана Драгиќевиќ - Пројковска, кои викендов излегоа со своја премиера на Малата сцена во Драмски театар во Скопје. Аплаузи од повеќе аспекти. Својата зрелост во актерската игра, очигледно, имале потреба да ја покажат низ ваков вид камерен театар, и тоа го спакувале во врвен производ. Го одбрале текстот "Жената како воено поле" на Романецот Матеј Висниек, напишан во 2000 година, кој зборува за поствоена Босна и за Балканот, а на иста мисловна релација се нашле со наградуваниот бугарски режисер Владлен Александров. Се определиле за универзална тема каде што жената е претставена како мајка, како љубена, крик, како плач, како експеримент, река, море од чувства, како скршено огледало, како вистина или како воено поле.

 

 


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Комплетно театарско доживување
(17 фев 2009)

Малата сцена на Драмскиот театар, веројатно никогаш не била толку наелектризирана од чувства, колку за време на премиерата на „Жената како воено поле“ од романскиот автор Матеј Висниек, а во режија на гостинот од Бугарија Владлен Александров. Оваа емоционална интеракција создадена во комплетна и напната тишина, на крајот кулминираше во долготраен и громогласен аплауз.

 

 

 

 

 

 

 

 


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios