"The stage is not merely the meeting place of all the arts, but is also the return of art to life." - Oscar Wilde
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Потрага по идентитетот
(21 фев 2007)

На репертоарот на Драмскиот театар е претставата „Македонски рулет“, преку која авторот на текстот Љубиша Георгиевски ни порачува дека „Македонецот на Македонецот му е Македонец!“  . Се работи за текст - сценарио за филм во кое Георгиевски користи и мотиви од пиесата „Црна“ што ја создаде заедно со Богомил Ѓузел, а ја режираше во 1984 година во Битола и во 1990 во Куманово. „Македонски рулет“ на сцената на Драмски ја постави режисерот Сашо Милековски, како претстава-фотографија на која се ликови од македонската историја - времето од Првата светска војна од кое, преку настани и карактерни особини на наши предци, следиме или откриваме и карактерни особини на денешниот Македонец. Театарската приказна тече како филмска.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Опседнати со минатото, забораваме на идината
(20 фев 2007)

Високиот профил на автори вклучени во реализацијата на праизведбата на „Македонски рулет“ во Драмски театар, изминатиов петок, логично обезбеди висок профил на гости кои и не се гледаат така често во театарските салони. Премиерата на „Македонски рулет“, претстава работена по текст на Љубиша Георгиевски, инаку во македонската култура најпрепознатлив по својот автентичен режисерски печат, а сега актуелен претседател на Собранието, чиј драмски текст го режираше неговиот помлад колега Сашо Миленковски, актуелниот директор на МНТ, политичкиот естаблишмент во државава го собра, овој пат, в театар. А тематиката и не отстапуваше премногу од политичкиот контекст во кој што сме постојано вгнездени.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios