„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 СРЕЌНИ НОВОГОДИШНИ И БОЖИЌНИ ПРАЗНИЦИ!!!
(31 дек 2009)

СРЕЌНА ВЕСЕЛА, ДРАМСКА, ЕЗОТЕРИЧНА, ШЕКСПИРОВСКИ ПОЕТИЧНА, ЧЕХОВСКИ ДРАМАТИЧНА, БЕКЕТОВСКИ ЧУДНА И БЕСКРАЈНО, БЕСКРАЈНО НАСМЕАНА 2010 ТЕАТАРСКА ГОДИНА!!!


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Премиера на „Ангели во Америка“ во Драмски театар
(28 дек 2009)

Во Драмскиот театар привршуваат подготовките за премиерата на претставата „Ангели во Америка“ по текст на американскиот автор Тони Кушнер, во режија на гостинот од САД, Џаред Џ. Стајн


Драмата на Кушнер со поднаслов „Геј фантазија на национални теми: милениумот наближува“ претставува радикална слика за потенцијалот на човечкиот род. Кушнер зборува за слободата и демократијата, теми кој се постојана преокупација на американското општество, но иако самиот текст првично бил напишан за Америка, делува универзално на која било сцена. „Она на што се фокусира оваа претстава е Америка како идеал, но истовремено на Америка која стои на патот на остварувањето на тој идеал“, вели режисерот Стајн. Самиот наслов делува на повеќе нивоа. „Геј фантазија...“ претставува игра на зборови - во англискиот јазик зборот gay првенствено означува среќен, весел човек, а потоа упатува на хомосексуалноста. Во претставата сите машки ликови се среќни и се хомосексуалци, додека сите машки хетеросексуални ликови се играни од жени. На површината на текстот стои политичка порака, но во суштина станува збор за длабоко човечка драма.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Премиера во Драмскиот театар
(21 дек 2009)
Во тек се последните подготовки за премиерата на претставата „Ангели во Америка“ од Тони Кушнер. Претставата ја режира гостинот од Америка, режисерот Џеред Џ. Стајн, а во реализација на истата учествуваат и драматургот Серџо Костола (Италија/САД), сценографот Десидерио Ројбал (САД) и костимографот Ралица Георгиева (Бугарија). Музиката ја подготвува Ратко Даутовски. Во претставата играат: Игор Стојчевски, Филип Трајковиќ, Диме Илиев, Лилјана Велјанова, Гордана Ендровска, Трајанка Илиева, Игор Ангелов и Никола Ацевски.
Премиерата е закажана за 29 Декември, 2009 година, со почеток во 20.00 часот.

Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios