"The stage is not merely the meeting place of all the arts, but is also the return of art to life." - Oscar Wilde
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Поголеми ли сме од смртта?!
(06 дек 2004)
Судирот со смртта секогаш раѓа вруток на неизбришливи претпоставки и идеи за тоа како да стапиме во заемен сооднос и контакт со неа, се додека не се ставиме во обратна ситуација - Ние да сме тие кои диктираме со ситуацијата; Ние да сме тие кои своеволно ќе диктираат со метафизиката на животот и смртта?! ... Е, тогаш настапува се она што е човечко, а никако човечно, односно сета нечистотија со која се служиме за остварување на некои си наши високи цели.
Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Приспивна од/за режисерска немоќ
(01 дек 2004)

Нема никаква двојба: дека од саботата (27 ноември) на репертоарот на Драмски театар е затворената во својата режисерска херметика претставата „Жив чоек“ - последна драма (2003) на Горан Стефановски со оригинален наслов „Евримен”, или „Секој“. Текст кој зад себе има меѓународна биографија - минатата година праизведбата ја имаше во Лондон, а в година и во Белград. И двете изведби (во различни категории) во јуни гостуваа во Македонија. Сега „Жив чоек“ ја има првата изведба на македонски (во оригиналната верзија е на англискит, преведен е на српски и на македонски јазик - засега).


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios