“You can throw away the privilege of acting, but that would be such a shame. The tribe has elected you to tell its story. You are the shaman/healer, that's what the storyteller is, and I think it's important for actors to appreciate that. Too often actors think it's all about them, when in reality it's all about the audience being able to recognize themselves in you. The more you pull away from the public, the less power you have on screen.” - Ben Kingsley
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Зборот и словото се овде, сега, преведени за навек!
(04 ное 2013)

На ова не потсетува словото на големиот Горан Стефановски, кој навистина безвремено се занимава со етиката и естетиката на грамотното и говорното... ова во "Огнени јазици" што го видовме во Драмски театар завчеравечер не натера да подумаме оти Сцената е живот и покрај нејзиното својство на превртено огледало... А со тоа огледало мошне умешно мајсторски, занаетски и естетски, вешто и со знаење се занимава режисерот Слободан Унковски, кој остави уште едно свое писмо со мур кое тешко дека ќе се избрише...

Да си достои човек на зборот, значи да си ја чува честа и да ја крепи благочестивоста на другите... да го негува и гали Словото значи да знае со него да векува... и оној неграмотниот со умот знае да слови и покрај сите безвременски Кули вавилонски... оние кои не сакаат тоа да го знаат и праат, се "вадат" на преводот... а оние пак кои не разбираат зошто се случува сета световна пизма се прашуваат - чуму тогаш преводот....


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios