“You can throw away the privilege of acting, but that would be such a shame. The tribe has elected you to tell its story. You are the shaman/healer, that's what the storyteller is, and I think it's important for actors to appreciate that. Too often actors think it's all about them, when in reality it's all about the audience being able to recognize themselves in you. The more you pull away from the public, the less power you have on screen.” - Ben Kingsley
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Враќање на театарот
(27 ное 2006)

Претставата „Демонот од Дебар Маало“ на тандемот Унковски-Стефановски е жестока шлаканица за севкупното македонско општество.

Насловот на овој текст, се разбира, повеќе е односен, метафоричен, отколку што и' одговара на вистината, зашто театарот во Македонија никаде не отишол за да треба да се врати. Ни во творечка, ни во уметничка, па ако сакате ни во политичка смисла. Како што ниту премиерата на „Демонот од Дебар Маало“ (Драмски театар Скопје, 25 ноември, сабота) не значи враќање на тандемот Горан Стефановски (текст) - Слободан Унковски (режија), зашто тие без оглед на нивните физички отсуства од државата и нивното долгогодишно заедничко неработење, тие и тоа како се присутни во овдешниот активен театарски живот.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Смеа и тага за Демонот од Дебар маало
(27 ное 2006)
По реакцијата што во саботата вечер се случи на премиерата на „Демонот од Дебар маало“, ова ќе биде култна претстава за која, дефинитивно, ќе се бара билет повеќе во Драмски театар. Тоа е претстава што ја направи моќната авторска екипа од театарот: текстот, специјално по порачка за 60 години на Драмски театар, го напиша Горан Стефановски, го режираше Слободан Унковски, музиката ја напиша Влатко Стефановски, а дизајнот е на Словенката Мета Хочевар. Буквално се име до име. Публиката на нозе ја дигнаа и актерите Билјана Беличанец-Алексиќ, Јовица Михајловски и Драган Спасов - Дац.

Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios