“You need three things in the theater - the play, the actors and the audience, - and each must give something” - Kenneth Haigh
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Кон претставата „Капетанот Џон Пиплфокс“
(30 окт 2014)

Во Драмскиот театар - Скопје обновена е Детската сцена од која, пред речиси седумдесет години, поточно како Куклен театар, оваа театарска институција прерасна во театарски бренд. Поставен е, по трет пат, текстот "Капетанот Џон Пиплфокс" на легендарниот Душан Радовиќ кој, како претстава, исто е еден од брендовите на Драмски. 


Првата поставка е од далечната 1965 година (22 март, режија Сава Комненовиќ), втората е од 1981 година (21 ноември, режија Коле Ангеловски, музика) "Леб и сол") и еве ја сега третата поставка (23 октомври 2014) и пак во режија на Коле Ангеловски, оној кој го создаде најуспешниот "Џон Пиплфокс" пред повеќе од три децении. Во изведбата на новиов/третиов има и неколкумина од претходната изведба - сценографијата и сега е на Љубомир Чадиковски, а од актерите само се Ѓокица Лукаревски и Диме Илиев. Токму таа изведба се играше долго и пред разноразна публика и на некогашниот ју театарски простор.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Кон претставата „Секс, дрога и рокенрол“...
(28 окт 2014)

Живееме во време и по патот на деструкцијата, во простор во кој единствената патека кон успехот "лежи" во уништувањето или во најмала рака, во маргинализацијата на другиот, без да сетиме дека и самите сме на маргините... Во тој и таков свет може да сретнеме разни типови...


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Кон премиерата на Ждрело..
(08 окт 2014)

„Ждрело“ ќе ги отвори актуелните проблеми на човештвото

Драмски театар ја најави премиера на претставата „Ждрело" работена по текст на Жанина Мирчевска, а во режија на Зоја Бузалковска. Претставата беше изведена на фестивалот „Охридско лето", додека со скопската премиера на 8 октомври 2014 година, во 20 часот, Драмски театар ја поставува на својата матична сцена.

Текстот „Ждрело“ на македонската драмска авторка Жанина Мирчевска, која веќе подолго време живее и работи во Словенија, е напишан во 2006 година, и е поставен и одигран во Словенско народно гледалишче во Љубљана во 2009 година. „Ждрело“ е избран за едицијата Современа европска драма 2012 на ЕТЦ (European Theater Convention) Берлин/Париз... Претставата на Бузалковска во Драмскиот театар е праизведба на овој текст во Македонија....


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios