„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Зрел и инвентивен режисерски ракопис
(28 окт 2010)

Рецензија: Кон „Хамлет“ во продукција на Драмскиот театар, режија на Дејан Пројковски


Не е ни најмалку случајно што Шекспировата севременска трагедија „Хамлет“, тоа „свето писмо“ (Хајне) се поставува повеќепати во еден театар. Станува збор за автор, чии дела се споредуваат со партитурите на генијалниот Бетовен, а „Хамлет“ се смета за историја на сите истории, за парадокс на сите парадокси. Веројатно затоа оксфордскиот писателски гигант е наречен природна појава, како што се земјата, сонцето, месечината, водата. Зарем тогаш најголемиот драматичар на сите времиња, и особено неговиот ингениозен „Хамлет“ може да не биде предизвик за секој сериозен и темелно подготвен театар, како доказ за неговата зрелост и како круна на репертоарот.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 „Хамлет“ на гостување во Бугарија
(25 окт 2010)
По големиот успех на претставата „Хамлет“ со претставувањето во Англија, и по одличната премиера во Скопје, претставата повторно ќе ги премине границите на Македонија. Од 4 до 6 Ноември, екипата заминува за Бугарија каде ќе одржи две претстави, на 4 ноември во Софија, а на 5 ноември во Пазарџик. Гостувањето се реализира на покана на бугарската национална установа „Драматично куклен театар„ - Пазарџик, во рамките на меѓународниот театарски фестивал „Есенски театарски средби“ - Пазарџик, 2010.

Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Вонредна претстава на „Хамлет“
(19 окт 2010)
По барање на гледачите и заради големиот интерес за најновата продукција на НУ Драмски театар - Скопје, претставата „Хамлет“ ќе биде прикажана и на 25 Октомври со почеток во 20.00 часот.
Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Guardian.com.uk - Hamlet, Colchester
(15 окт 2010)
here are plenty of Hamlets around this autumn. In London, Rory Kinnear plays the sweet prince in a production by Nicholas Hytner, while in Sheffield John Simm stars under the direction of Paul Miller. It's been called the battle of the Hamlets but crashing straight through the middle is this Macedonian version, directed by Dejan Projkovski, aiming to offer a fresh and contemporary reading. It's presented as a vision of the future, which turns the prince insane when he sees how we live now, in a large cast production starring the feted Dejan Lilic in the title role. http://www.guardian.co.uk/stage/2010/sep/25/this-weeks-new-theatre
Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 MICHAEL GRAY'S ARTS BLOG "THE GROSS AND SCOPE OF MY OPINION ...
(15 окт 2010)
HAMLET NI Drama Theatre Skopje at the Mercury Theatre Colchester for The Public Reviews 29.09.10 Colchester's Stockholm –reviewed here last week – goes to Skopje, and Hamlet comes to the Mercury, with the Macedonian actors billeted in the Red Lion and Elsinore arriving in a lorry just two days before curtain up. Deyan Proykovski's boldly imaginative production has hardly a dull moment. He describes it in his programme note as The Scream of the theatre, and certainly expressionism is a heavy influence. The staging is packed with ideas, memorable moments and striking images. The books - “Words, words, words” - or the sword in the stone. Not always, it has to be said, in harmony with Shakespeare's words, flashed up on a screen above the stage. Ophelia, for instance, thrashes around wildly in a perspex bathtub – no willow, no brook, and certainly not “incapable of her own distress”. And the guards who open the action are crouched, naked, under “the platform where we watched”, in darkness and smoke. Is this hell ? Is this a cell ? The latter, perhaps, since later characters
Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 ПРВ НАСТАП НА НАШ НАЦИОНАЛЕН ТЕАТАР ВО АНГЛИЈА Македонскиот Хамлет најавуван во Гардијан!
(15 окт 2010)
Ретко се случувало англиската публика уште при првата изведба да вика браво и да има овации на самата претстава и по неа. Првпат се случува толку релевантната театарска критика од Велика Британија да се занимава со нашата претстава, со нашиот Хамлет. И првпат се случува во толку еминентни списанија да се занимаваат токму со оваа претстава, вели директорот Претставата "Хамлет" на македонскиот Драмски театар, која се играше во британскиот град Колчестер, беше најавувана во угледниот лондонски "Гардијан", а повеќе англиски списанија објавиле позитивни критики за играта на македонските актери. По ова прво претставување на македонски национален театар во Англија, екипата на Драмски со позитивни импресии на вчерашната средба со новинарите во Министерството за култура.
Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 На 15 октомври(петок) со почеток во 20.00 часот, премиера на ХАМЛЕТ, на матичната сцена во Драмскиот театар.
(07 окт 2010)

„Хамлет“ и го отвори патот на македонската култура во Британија

Се радуваме што го испробавме „Хамлет“ во странство и што добивме одлични пофалби од англиската пребирлива публика - се согласи екипата на претставата што ја режираше Дејан Пројковски, а во продукција на Драмскиот театар од Скопје. „Хамлет“ гостуваше во театарот „Меркјури“, каде што на четири изведби ја видоа околу 1.500 луѓе.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios